krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV občan, če se komu da

5647  30.11.2011 - 16:18h / DDV / Avtor: janez / 73 / 5

Pozdravljeni,

 

imam espeja, ki je DDV zavezanec.

 

Gradi stanovanjsko-poslovni objekt...del se bo glasil na dejavnost, del pa za zasebno potrošnjo.

 

Sedaj pa razmišljam, da bi zadevo speljali tako, da bi:

1) od dela poslovnega prostora za dejavnost bo odbili DDV (to bo tudi v ROS)

2) od stanovanjskega dela, ki ne bo za dejavnost (ne bo v ROS) si DDV-ja ne bo dobil 

3) od dela poslovnega prostora, ki ne bo za dejavnost (ne bo v ROS) pa BI si DDV-ja odobil, če je to mogoče

 

Zanima me je kdo že poizkusil, da bi ta espe dobil DDV številko tudi kot občan...ali je to sploh možno, saj je to ena in ista fizična oseba.

 

Torej rešitev bo šla v smer, da bi kot občan pridobil DDV številko ter si odbil DDV od računov za poslovni de, ki ni v ROS. Potem pa bi ta poslovni del, kot občdan z DDV oddajal v najem drugim.

 

Kdo kakšno idejo ?

Predvsem me moti, ker DDV-O obrazec pa se verjetno odda skupen kot dejavnost in kot (ne)dejavnost oddajanja v najem ?

kratki - 30.11.2011 - 23:32

Vse dejavnosti fizične osebe z različnimi statusi se združijo pod eno številko za namene DDV.

Danja - 01.12.2011 - 08:22

Temu s.p. -ju bi priporočala, da mu projekte izdelajo tako, da bo potem lahko dele stavbe vpisal kot etažno lastnino, za vsak ločen prostor pod svojo številko. Če mu gradi zunanji izvajalec, naj mu izdaje ločene račune za s.p. in ločene za fizično osebo, ali vsaj po ključu za posamezne dele stavbe (ob vpisu e.l. pa določene dele stavbe prenese v gospodinjstvo).

janez - 01.12.2011 - 08:53

Izvajalec mu bo sedaj izdal račun ločeno za del iz dejavnosti in ločeno za del, ki ni za dejavnost. Delež bodo določili po povrišini. Nekaeri izvajalci pa že direktno ločijo račune (ko je to mogoče).

 

Razmišljam oziroma dvome imam o sledečem:

- z izvajalcem se pogovarja, da bi mu tudi za poslovni del, ki ne bo v knjigah izdal račun na občana. Račun bi bil z DDV (ker kot občan nima DDV številke)

- jaz pa razmišljam, da bi pridobil DDV številko še kot občan ter potem odbil ta DDV. Po mojem bi ta DDV lahko odbil kot občan, če bi bil DDV zavezanec

 

Ne vem pa, ali je sploh mogoče dobiti DDV še kot občan...možnost vidim v tem, da bi morda zagovarjal, da to ni dejavnost (zato ni V ROS), da je samo oddajanje premoženja v najem. Za oddajanje premoženja v najem pa bi DDV lahko obračunal in tako bi imel pravico tudi do odbitka.

 

Še kdo kakšen komentar ?

j.. - 01.12.2011 - 11:52

ad. 1) ta del bo 76. a člen

 

ad. 3) najemnina je v načelu oproščena dejavnost in vprašanje, če si lahko tudi kot občan iz tega naslova DDV zavezanec. Če je sedaj po 20.10. kaj novega, ker pred tem so te brisali ven.  Je pa zanimiva ideja.

janez - 01.12.2011 - 16:41

OK, hvala. Ja, ad 1) 76. a člen.

 

ad3) Verjetno res ne bi bilo enostavno DURS prepričat, da izda DDV številko občanu, ker je najem načeloma oproščen. Izjava po 45. členu pa bi prišla v poštev šele, ko bi imel DDV številko.

 

Bomo potem opustili to idejo in bo kot občan plačal DDV.