krpan in druščina postani član

Naslov teme: MALI DAVČNI IN PRIDOBITVE TER UVOZI-zobozdravnik

5596  29.11.2011 - 08:32h / DDV / Avtor: MIRKO / 66 / 1

-Mali davčni zavezanec zobozdravnik bi iz eu pridobil material za potrebe zobne dejavnosti. Ali je prav, da se ne identificira za ddv ,če je obračunani nemški ddv?Ali mora biti na fakturi od nemca napisana davčna številka slovenca?

 

- Uvozil bi material iz Kitajske. Ali so tu kakšne posebosti ? Ali mora biti tu napisa davčna številka slovenca? Hvala za pomoč, ker bi se te zadeve rešili prvič.

Martin Krpan - 29.11.2011 - 09:55

Če pridobivate material iz EU v Slovenijo in je vrednost tega materiala v (poglejte v ZDDV-1, ali je zadnjih 12 mesecev ali zadnje koledarsko leto) v preteklem koledarskem letu ali v tekočem letu "presegla" 10.000 EUR, ste DOLŽNI pridobiti slovensko ID številko, ki jo uporabljate izključno za pridobitve znotraj EU. To pomeni, da SLO ID številko za DDV posredujete dobavitelju v drugo državo članico, ki vam ne sme obračunati njihovega DDV, vi ste plačnik za DDV v Sloveniji itd. itd.

Glede uvoza iz Kitajske "ni posebnosti", ker vam DDV tako zaračuna "carina" (špediter ...).

 

P.S. Ker je predolgo za pisat, lahko dodam le-še to, da imate mnogo več o tem zapisanega na www.DDVpoznavalec.si , primeroma v knjigi DDV poznavalec (npr. pri 5. členu ZDDV-1 itd.). Spletna stran je sicer plačljiva, pa vendar...). Če pa imate članstvo na www.superdavki.com - DELUX opcija, pa lahko tudi do te spletne strani dostopate z istim uporabniškim imenom in geslom.