krpan in druščina postani član

Naslov teme: SKLICI za nakazilo dajatev-ne morem verjeti

5528  23.11.2011 - 18:11h / Ostalo / Avtor: M.a.r.i.a / 192 / 12

Pravkar sem pri enem od mojih zavezancev ugotovila naslednje:

dajatve za PDP Proračun za zaposlene je nakazal na enem nalogu na sklic SI 19 davčna-99996

oktobra in novembra.

Danes je dobil poziv davčne izpostave, da naj napiše vlogo za preknjižbo dveh napačnih nakazil iz kmetijstva na dajatve za dohodnino, starševsko varstvo in zaposlovanje.

Potem sem seveda klicarila in spraševala in odgovor je naslednji:

nakazilo, ki pride na sklic 99996 se poknjiži na prvi konto v okviru PDP, ki ga program zazna. Če je to pač kmetijstvo, je celotno nakazilo na kmetijstvu, če je zaposlovanje, je celotno nakazilo na prispevku za zaposlovanje.

IN SEDAJ TISTO NAJBOLJŠE.....IZJAVA DU CELJE

program sicer ne naredi prav, vendar, ker je to naš denar, moramo sami napisati vlogo za preknjižbo, ker oni tega ne morejo narediti v našem imenu.

Da tega ne bomo delali, pa so pokomentirali....če boste hoteli imeti vsklajene kartice, če boste hoteli dobiti potrdilo o plačanih davkih in prispevkih, boste še kako delali točno to....pisali vloge za preknjižbo vaših (naših) napačnih nakazil. In še....zakaj pa ne napištete pet virmanov, pa bi bilo vse v redu.

Ne vem, ali sem nora jaz...ali sem res samo jaz dala zavezancem navodilo, da naj uporabijo sklic 99996, ali imam res samo jaz takšno smolo...pri drugih pa vse štima.

Prosim vas za vaše izkušnje, da mi po najboljših močeh pomagate z informacijami še iz drugih DU, ker bi rada

poslala mail odgovorni za uvedbo tega programa in tudi na skupščino obrtne zbornice, ki bo v petek, da naj tudi oni naredijo nekaj koristnega. Vendar rabim več informacij s terena.

Hvala in lep večer

Petra - 23.11.2011 - 18:19

Samo nasvet...ne zanašajte se na skupščino obrtne zbornice, saj tam kjer oni nastopajo zraven v glevnem naredijo "štalo" za nas NAVADNE računovodje :-)

 

Drugače pa jaz svojim strankam tudi pripravim tako kot vi. Zaenkrat še nobenega odziva. Na karticah eDavki pa stanja prav tako še ne morem uskladiti, da bi videla kam tale veleumni program knjiži.

Mija - 24.11.2011 - 08:31

Petra, se popolnoma strinjam z mnenjem. Pa še to: Toliko so govorili, da nam bojo olajšali delo in bo manj plačilnih nalogov. Figo jih je manj. Za delavce je sedaj še en več, kot prej. Premišljujem, če je DURS povezan z bankami, da imajo več prihodka. Saj se na DURS-ove račune plača kar visoka provizija. Pri NLB 0,80€ na PN.

mimica - 23.11.2011 - 18:27

En nalog iz previdnosti še ne uporabljam. En dokaz več, da imam prav. 

 

lp,

 

Jasna - 23.11.2011 - 19:22

Na DURS spletni strani je bilo obvestilo o novih sklicih in o načinu plačevanja davkov in prispevkov, kjer so tudi zapisali, da v primeru, da se obveznosti poravnajo v skupnem znesku, se pokrivajo najprej starejše zapadle obveznosti. Tako, da glede tega bi moral DURS sam narediti preknjižbo po ostalih kontih.


http://www.durs.gov.si/si/aktualno/nov_nacin_placevanja_davkov_s_1_10_2011/nov_nacin_placevanja_davkov_s_1_10_2011/



racman jaka - 23.11.2011 - 20:04

prilagam pojasnilo

OV NAČIN PLAČEVANJA DAVKOV – PRIMER REK OBRAZCEV

 

S 1. oktobrom ste davčni zavezanci začeli plačevati svoje davčne obveznosti na nov način, ki vam omogoča, da lahko vse davčne obveznosti, ki pripadajo posameznemu prejemniku (proračunu države ZPIZ, ZZZS, občini), plačate v enem znesku. To pomeni, da imate možnost:

  • izpolniti za državo en plačilni nalog za vse dajatve, ki pripadajo državi,
  • za plačilo vseh vrst prispevkov za zdravstveno zavarovanje lahko izpolnite en plačilni nalog,
  • za vse prispevke, ki pripadajo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, lahko plačilo izvedete v enem znesku in z enim plačilnim nalogom.

To v praksi pomeni, da v primeru, ko plačujete davčne obveznosti iz naslova plač – REK obrazci, to lahko storite s tremi plačilnimi nalogi, kot kaže primer:

  • Nalog za plačilo obveznosti, ki pripadajo državi:
    Akontacija dohodnine + prispevki za zaposlovanje + prispevki za starševsko varstvo
     = na PDP proračun države SI56011008881000030, plačilo v skupnem znesku, 
    referenca SI19 DŠ-99996. Pokrivajo se starejše zapadle obveznosti znotraj PDP proračuna države. 

  • Nalog za plačilo obveznosti, ki pripadajo Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije:
    Prispevki za zdravstveno varstvo + poškodbe pri delu = PDP ZZZS
    SI56 011008883000073
    , referenca: SI19 DŠ-45004.

  • Nalog za plačilo obveznosti, ki pripadajo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije:
    Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje: PDP ZPIZ SI56 011008882000003
    , referenca: SI19 DŠ-44008.

Obveznosti lahko poravnate tudi tako, da navedete točno določeno šifro obvezne dajatve v okviru posameznega prejemnika, kar storite, če želite, da se s plačilom pokriva točno določena dajatev znotraj posameznega PDP prejemnika (glej tabelo PDP s šiframi obveznih dajatev). V praksi to pomeni, da boste primer plačila davčnih obveznosti pri izplačilu plače (REK) morali izpolniti minimalno 10 plačilnih nalogov, kar pa ni bil namen poenostavitve vplačevanja davčnih obveznosti.


Za pomoč glede podračuna in sklica za posamezno vrsto davka lahko zastavite vprašanje tudi virtualni davčni asistentki (VIDA), ki se tudi nahaja na spletni strani DURS.




mr-1 - 24.11.2011 - 08:56

Tudi jaz sem pri plačah uporabila sklic 99996 in zbirni virman, čeprav sem že takrat imela neke slabe občutke, da to prav "gladko" ne bo šlo skozi... Rezultatov zaenkrat žal še ne vidim, me pa tudi ni še noben z Durs-a obveščal, da bi bilo treba kaj preknjižiti.

Se pa nikakor ne strinjam s tem, da bi morali v primeru, ko sami nismo naredili nobene napake (torej v roku oddani pravilni obrazci, plačila v pravem sosledju,..) kakorkoli sodelovati pri popravljanju "štale" na DURS-u. Ko bodo vidne kartice, jih lahko na nepravilnosti opozorimo, naloge za preknjižbo naj si pa pišejo kar lepo sami... Navodila so bila namreč nedvoumna, v primeru sklica 99996 se zapira najstarejše obveznosti znotraj istega podračuna - če je bilo stanje 30.9.2011 usklajeno in obrazci pravočasno oddani in obdelani, ne vidim razloga, zakaj se ne bi tudi plačila pravilno razporejala. Če pa je napaka v algoritmu ali pa v vrstnem redu izvajanja obdelav, naj jo pa odpravijo na enak način kot so jo pridelali.

aaa - 24.11.2011 - 12:00

Kdor ima kaj pameti, naredi vse položnice, torej ne samo ene! Že tako je velik problem razčiščevanja kontov

za nazaj!

Martin Krpan - 24.11.2011 - 12:25

To, kar ste zapisali, nima nobene veze s "pametjo", temveč z izkušnjami in nezaupanjem do države :).

Logično bi bilo, da bi "pametni" uporabljali en račun, saj je to racionalno. Vendar "pametni" izpadejo "butasti" zato, ker zaupajo državi :))).

P.S. Že v štartu sem zagovarjal nakazovanje na "analitične račune" in tako tudi zadeve izvajamo. Čez kakšno leto, ko pa bo informacijski sistem stekel, pa bomo razmislili, kako naprej...

M.a.r.i.a - 24.11.2011 - 13:25

saj se mi je zdelo, da nekaj z mano ne štima......zdaj vem, da mi črno na belem  manjka pameti:)))))

O razliki pri proviziji za tri ali deset nalogov iz meseca v mesec pa ne bom....to je za one bolj pametne.

 

Martin Krpan - 24.11.2011 - 13:48

Brez skrbi, vam nič ne manjka :).

Komu pa kaj manjka, pa vemo vsi tukaj. Glede razlike v proviziji... mogoče pa je znova vmes korupcija, ko DURS "dela" za banke :)).

Pero - 24.11.2011 - 13:16

Nč se ne sekiri, jutri ti bo DURS odgovoru, ker rabijo samo en dan za extra davčne zavezance. Če ne verješ, poglej http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Sporocila_za_medije/111121_izjava_DURS.doc 

.. . - 25.11.2011 - 10:07

Če me spomin ne vara, se je knjigovodstvo vse preselilo v Ljubljano, vloge glede preknjižb pa so še zmeraj v papirni obliki. Se pravi, da bo treba kar pot pod noge, saj vsi pa res nismo iz Ljubljane.

LP.