krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izdaja dobropisov v skladu z 39.čl.ZDDV-1E

5370  15.11.2011 - 21:13h / DDV / Avtor: Marjetka / 233 / 5

Pozdravljeni,
 
v skladu z  39. členom ZDDV-1E  od 20.10.2011 dalje ni potrebno več čakati potrjenega dobropisa s strani kupca za uveljavljanje znižanja izhodnega DDV. V tem členu piše, da si davčni zavezanec lahko popravi znesek obračunanega DDV, če pisno obvesti kupca o znesku DDV, za katerega kupec nima pravice do odbitka.
Kako je pravilno sedaj izstavljati dobropise:
ali kar izstaviš dobropis in ga pošlješ kupcu, brez besedila popravek DDV smo si upoštevali....;
se na njem navaja kaka klavzula (npr.: V skladu z 39. členom ZDDV-1E oziroma 146. členom P-ZDDV-1, vas obveščamo, da se je zaradi znižanja davčne osnove znižala naša obveznost za DDV in s tem vaša pravica do odbitka DDV v znesku, ki je naveden na dobropisu);
pošiljate posebej kako pisno obvestilo zraven dobropisa (na dopisu).
Kaj razumete pod če pisno obvestiš kupca ?

lp

bacil - 16.11.2011 - 07:30

če mene vprašate, 1E ni prinesel nobenih bistvenih sprememb - saj smo že prej delali tako, da je prav in pisno, pomeni pisno in pri tem ni pomembno ali je na samem dobropisu ali (še več papirja) posebej.

če bi šli pravočasno na seminar, ki ga je predaval Martin Krpan osebno, takih vprašanj sploh ne bi imeli.

Dani - 16.11.2011 - 08:01

Ja, zakaj pa sploh ta stran obstaja. Saj so za vse teme seminarji, a se katerega zaradi nepredvidenih situacij ne udeležimo, ali pa

tudi razumemo kdaj napak, tako, da se mi zadnji stavek zdi nepotreben...

Vesna - 16.11.2011 - 07:40

Zdravo!

Na seminarju, na katerem sem bila prisotnaso povedali, da mora biti na dobropisu taka klavzula, kot ste jo napisali zgoraj. Npr.: V skladu z 39. členom ZDDV-1, oziroma 146. členom ZDDV-1, vas obveščamo, da se je zaradi znižanja davčne osnove, oziroma popravka napake, znižala naša obveznost za DDV in s tem vaša pravica do odbitka DDV v znesku, ki je naveden na dobropisu.

LP

mr-1 - 16.11.2011 - 08:17

Glede na to, da je že sam dobropis pisni dokument in da je na njem poleg skupnega zneska dobropisa (zmanjšanje terjatve do kupca) gotovo posebej prikazana tudi osnova (zmanjšanje "realizacije") in pripadajoči znesek DDV (zmanjšanje izhodnega DDV), bi za moje razumevanje zadoščalo že to, da dobropis pošljemo kupcu. Kakšna takšna klavzula, ki ste jo navedli, prav gotovo ne bo "škodila" - bi pa moral tudi že čisto "gol" dobropis zadostiti pogoju o "pisnem obvestilu kupca o zmanjašnju DDV". Kakšno dodatno kompliciranje je povsem odveč!

Cicero - 16.11.2011 - 11:50

Ne pozabite na breme dokazovanja v davčnem postopku. Poskrbite, da imate evidenco odhodne pošte urejeno ali pa še bolje pošiljajte popravke priporočeno (ni potrebno s povratnico) in tako pridobite potrdilo s številko poslane pošiljke. Če gre za večje denarce se hitro pojavi "utemeljen dvom" s strani brdavsa, ki želi čim več denarcev za nenasitno državo.