krpan in druščina postani član

Naslov teme: Virant pa obvlada obračun dohodnine

5336  14.11.2011 - 06:30h / Ostalo / Avtor: Janez / 106 / 21

Saj si ne morem kaj, da ne bi malo o politiki, čeprav je ob vsakodnevnih temah tega že itak preveč.

 

Ne moti me toliko, da si je Virant vzel, kar mu pripada. Ne, pravzaprav mu čisto privoščim, ker si očitno zna postaviti ceno, kar si jo marsikdo od sodelujočih na tem forumu niti približno ne znamo. Tudi mi vse tisto moraliziranje, ali je to pošteno ali ne, ne pride prav do živega: če pomislim, kaj vse so že pokradli, je to ravno za ene dve zdravimariji pokore, pa bohlonej, ali kako se že reče.

 

Tisto, kar me neznansko moti pri vsej stvari, je samo to, kako NEUMNO si nekdo, ki se hvali, da ima doktorat znanosti in predava vede iz uprave, predstavvlja izračun dohodnine. Da o tem, da je bil avtor in pogajalec zakona o plačah v javnem sektorju sploh ne govorim: nekdo, ki ne loči bruta od neta, je žal pri meni izgubil vse kredibilnosti in na žalost taki ljudje ne morejo sedeti na odgovornih mestih, kjer se zahteva znanje in strokovnost.

 

Ko je dobro premislil in preračunal (vau, vau!!!) je prišel do spoznanja, da je stal davkoplačevalce kvečjemu jurja in 200 evrov. Pri čemer je primerjal NETO izplačilo državnega denarja in znesek dohodnine (ki se je seveda obračunala od skupnega letnega bruta), izračunal razliko (vau, vau, vau!!!) in odkril Ameriko.

 

Ne samo, da se za takole reč pade na vsakem izpitu ali pa  dobi cvek če v kakšni srednji šoli, tole je višek tistega, čemur se reče neznanje. Če nam takšni ljudje pišejo zakone, ali pa še bolje, če takšni ljudje vodijo tiste, ki pišejo zakone, potem se nam ne samo slabo piše, ampak nm sploh ni pomoči. Pri vsem tem me samo zanima, ali mu je pri tem briljantnem izračunu pomagal in svetoval tudi Rado Pezdir, kar sicer dvomim in upam, da nima prstov zraven.

 

Priznam, ogreval sem se za to, da bi na volitvah obkrožil Viranta. Predvsem zato, ker se mi je zdelo, da bo vpeljal malo reda in discipline. Zdaj, ko vidim, kako puhlega znanja je, sem jezen, kako nas lahko zavajajo bleferji iz vseh teh velikih strank. Ko poslušam Erjavca in Kresalovo, mi gre že kar malo na smeh, ampak pri Virantu sem se pa pošteno razjezil.

 

Upam, da mu bo kdo vendarle razložil, da se, če se že vrača, vrne bruto znesek (nekaj med 60 in 70 jurji baje), kar je bil strošek davkoplačevalcev in da mu bo potem država ob ponovnem preračunu dohodnine vrnila kakih petnajst jurjev. Pa še to je bolj kilava tolažba, ker bi to naredil šele sedaj, ko so ga že ujeli s spuščenimi hlačami.

 

Kaj pravite na vse to tisti, ki boste Viranta volili?

valat - 14.11.2011 - 07:30

Se popolnoma strinjam z vami Janez. Zame je Virant "adijo"!

 

Lep pozdrav!

Martin Krpan - 14.11.2011 - 08:04

Upam, da se ne boste preveč razvneli glede politike :).

Lahko pa vam mirne duše zaupam, da nobeden od "oh in ah politike" si ne zna sam izračunati dohodnine :))), da vašo kritiko enakomerno porazdelim.

In v Sloveniji ne enačite poitike z etiko in moralo - zadevi sta si namreč obratnosorazmerni.

P.S. Lahko si tudi preberete moje bloge (klik na domov in potem blog desno...), kjer v enem izmed blogov popolnoma naključno obravnavam "poštenost politikov" v povezavi z davčnimi zadevami. Tako predlagam, da v povezavi z volitvami moralno podprete Krpanovo neodvisno listo za DDV :).

leo - 14.11.2011 - 09:39

Jaz zase sicer nisem prepričan, da obvladam dohodnino v potankosti - pa se bojim, da je tudi ti ne:

 

domnevam namreč, da če kdorkoli vrne že prejete dohodke, se obračun dohodnine ne popravlja!

 

Podučite me s členi, če se motim! lp

 

Martin Krpan - 14.11.2011 - 10:00

Ne, ne motite se, vendar ne glejte na zapisano zadevo iz zornega kota "davkov", temveč politike :).

Janez - 14.11.2011 - 10:07

Leo, seveda se motiš. Dohodnino se še kako popravlja.

Janez - 14.11.2011 - 10:17

Se pardoniram, Leo, seveda se ne popravlja obračuna dohodnine za nazaj, ampak vračilo pa se seveda naredi v bruto znesku izplačevalcu - vključno z netom, prispevki in dohodnino.  

leo - 14.11.2011 - 11:09

Saj to ti pravim, da si prej narobe povedal, da če bo vrnil bruto,. mu bo država vrnila dohodnino...

Martin Krpan - 14.11.2011 - 13:52

"Pozabi". Če prejmeš dohodek, ki ti je bil uradno (korektno) izplačan, ga lahko vrneš nazaj samo v "obliki donacije" :))). V tem primeru Virant ne bo dobil nazaj nobene dohodnine.

 

PRIMER: podjetje X mi obračuna avtorski honorar, honorarju se odpovem in rečem, da naj namesto tega "komurkoli" denar donirajo. Tudi v tem primeru je prišlo do izplačila avtorskega honorarja. Itd.

Matjaž K - 14.11.2011 - 10:21

Resnica je (kot ponavadi) nekje vmes.

 

Brez, da bi ga zagovarjal (nisem član ali pristaš nobene političenopcije), je Virantov pristop pravilen.

 

Njegova logika je naslednja:

 

s plačilom dohodnine od honorarnega dela je v bistvu skorja v celoti financiral svoje neto nadomestilo plače / razlika do bruto nadomestila plače + prispevki "na" pa je tako "okoli riti v žep" (kar je bilo prispevkov in dohodnine od nadomestila plače se je tako ali tako nakazalo/vrnilo v državne blagajne).

 

Martin Krpan - 14.11.2011 - 10:33

Matjaž, to je mogoče tvoj pogled ali razmišljanje.

Gledam pa na zadevo izključno z ekonomskega vidika - zadeva ne "pije vode".

 

To je isto, kot če bi rekel, da mi je DURS nekaj odmeril iz naslova pogodbe o zaposlitvi, jaz pa sem bil "priden", in sem dosegel še avtorske honorarje, bom doplačal državi dohodnino samo za razliko med dursovo odločbo v in mojimi akontacijami za avtorski honorar :))). Predlagam, da o tem več ne razpredava, ker je zadeva brez pomena. Iz preprostega vzroka, ker bi morala (vsaj) tretjina političnih veljakov, vključni z njihovimi družinskimi člani, biti v kehi ali blizu nje zaradi davčnih utaj, ker so nedvomno bili priviligirani v primerjavi z "navadnimi davčnimi zavezanci".

 

P.S. Če bi obstajala pri Slovencih kolektivna zavest o poštenosti in ustreznih standardov glede politikov, bi 100% bojkotirali volitve :). V praksi pa smo še vedno glede ozaveščenosti v času informbiroja.

P.S.II Kdor pa bo volil, ima na izbiro, da izbere le "najmanj slabega med slabimi".

taja - 14.11.2011 - 11:28

Se popolnoma strinjam z Martinom Krpanom. Volitve bi morali 100% bojkotirati.

Janez - 14.11.2011 - 11:04

Oprosti, Matjaž, se ne strinjam: prispevki se niso "okoli riti" vrnili v državne blagajne.

A mogoče v tem času ni bil zdravstveno in pokojninsko zavarovan na račun davkoplačevalcev?

In dohodnino od honorarnega dela bi moral v vsakem primeru plačati - zakaj bi z njo karkoli financiral?  

aaa - 14.11.2011 - 11:03

se strinjam z M. Krpanom v celoti,  samo v primeru volitev se mi zdi najbolje voliti dobro opozicijo!

Martin Krpan - 14.11.2011 - 13:44

Nisem nikomur dal nasveta v smislu, zdaj pa res dajmo bojkotirat volitve. To je vaša pravica - da volite ali da bojkotirate :).

Zadevo sem napisal v smislu, da si naši politiki drugega kot bojkot ne zaslužijo.

P.S. Tudi sam bom šel volit "najmanj slabo opcijo po mojem okusu" :)

 

Volilna kuhinja - 14.11.2011 - 14:02

Tako je.

 

Volitve bodo in bodo uspele!!.. 100% bojkot se niti pod razno ne bo zgodil, če pa že, pa bodo vsi kandidati dosegli prag in šele potem bomo/boste videli hudiča!!

 

Od vseh pajocov, ki kličejo - MENE DAJ - je najboljša izbira VIRANT.

 

Če se mi bo dalo na volišče - bom šel samo zaradi VIRANTA.

 

Kreham pa od smeha, ko prebiram energijo, ki jo zdaj prenašajo janševi prilizniki, da bi diskreditirali vse mogoče.

Največ je s pojavom Viranata izgubil Janša, ki je tako ali tako že pokazal svoje in je za politični odstrel.

 

Večno pa vendar ne moreš biti priklenjen na državne jasli!!

 

Grem še kaj bolj pametnega nardit.

* - 14.11.2011 - 17:28

Pa kaj še......po volitvah se bosta Janša in Virant lepo združila in "harala" na Janšev način dalje....

Ta sedanja "razdružitev" je po moje samo pesek v oči....

 

Na volitve definitivno grem, pravzaprav samo zato, da se Janša, Virant, Jankovič in še kdo ne bi hvalili z odstotki, ki jih bodo dosegli......( % se računajo od udeležbe na volitvah )....

 

Pa še to: Virant je z davčnimi strokovnjaki izračunal in "vrnil" ( nakazal kot donacijo nekaj več kot 19.000 EUR, za kar je moral vzeti premostitveno posojilo....revček... ) in zdaj je zanj zgodba o tem končana.....

Barca - 14.11.2011 - 14:18

1) Z odprtjem trga obveznih zavarovanj, podobno kot je to urejeno v primerljivih državah EU, bomo spodbudili večjo učinkovitost, kot je možna danes zaradi monopolnega položaja ZZZS.

 

Tole je kopirano iz njegovega programa!

 

Se bojim, da nam bodo še bolj oklestili pravice iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, komercialne zavarovalnice pa bodo kot vsa podjetja gledale le na končne dobičke, prav tako se bo okrnil cel sistem javnega zdravstva, saj bo veliko specialistov šlo v zasebne vode, ki nam jih komercialna zavarovanja ne bodo več pokrivala.

Pa še dodatno vprašanje je, kdo vse se bo sploh lahko še zavaroval; nekdo z kako kronično boleznijo nič več ali pa s takimi premijami, ki jih sploh ne bo več zmogel :(

tujka - 15.11.2011 - 09:22

Strinjam se z Volilno kuhinjo. Sem za Viranta, ker menim da je v preteklosti naredil najvec, samo ni bil v pravi stranki

 

-Jansa- kaj je on toliko boljsi od Viranta- nic ni naredil samo pokradel veliko vec kot Virant

 

-Jankovic- njogovi sinovi v njegovem imenu kradejo vse kaj jim pride pod roke, papa-Zorancek pa jim svetuje saj sami tega niso sposobni- so ze kaj vrnili davkoplacevalcem???

 

- Pahor- da nas zopet vodi zejne cez most

 

- Katarinca- katastrofa

 

- ZERJAV - zelo dobre ideje, vendar je politicno preslab in ne bo mogel uveljaviti svojih nacrtov

 

- joj Golobic, da bo podvojil svoje miljoncke z Zorcekom Jankovic-

 

 

HALLO ljudje spravili ste se na najsibkejsega Viranta

 

Se motim?

 

Kdor je brez greha nja vrze kamen v Viranta!!!!!!!!!!!!

Martin Krpan - 15.11.2011 - 11:34

Spoštovana tujka, večina izmed nas je tukaj "obdelala" davčni aspekt njegovega vračila. In kar se mene tiče, je postopal diletantsko!

P.S. Če bi sam bil na njegovem mestu in če bi koristil nadomestilo (!!!), vsekakor ne bi vrnil niti 1 EUR slovenski državi. Iz tega se vidi, da je politični amater.

P.S.II. Jaz brez problema vržem kamen vsem tem, ki ste jih našteli :). Očitno pa ste tudi sami amaterka, ker pišete takšne bedarije o žerjavu. Njegov predlog sprememb ZGD je katastrofa, v normalni pravni državi bi ga volilci še posebej kamenjali :)).

KAMENJANJE = simbolično dejanje, ki ga (če se ne motim) poznajo tudi v določenih verstvih in z njim kamenjajo hudiča :).

leo - 15.11.2011 - 14:51

Za razliko pa Jankovići niso niti politični, niti poslovni amaterji.

 

Če kakemu siroteju zaplenijo kako ubogo katrco zaradi ponavljajočih prekrškov, pa Jankovićeku lizing hiša razdre pogodbo in sodišče s kozlovsko sodbo ugotovi, da zaplenjeni marcedes ni njegov in ga vrne lizing hiši.

 

Pravna država!!!

Martin Krpan - 15.11.2011 - 20:12

Brdavsi imajo vso zakonsko podlago, da navedeno persono z njegovo familijo za nekaj let pošljejo na Dob. Samo primeroma: če je dokazano (in to so člani familije sami izjavljali), da so "njihove" firme s Cipra vodene in upravljane iz Slovenije, se štejejo za rezidenta Slovenije skladno z določili ZDDPO-2. To ve vsak povprečen davčni svetovalec, vendar očitno brdavsi "nimajo jajc" za takšna inšpiciranja.

P.S. Skupaj z njimi pa bi na DOB tudi poslal njihove davčne svetovalce :) vključno s personami iz NLB, ki so vrgli v nijhove firme denar skozi okno in ga nikdar ne bodo videli nazaj. In mi naj dokapitaliziramo NLB za takšne lopuže in luzerje - niti pod točko razno!

P.S.II Jankovič in manager - črni humor.

P.S.III za vsakega od nastopajočih na volitvah bi lahko zapisal kaj sočnega, zato bom zaenkrat tukaj zaključil.