krpan in druščina postani član

Naslov teme: ODBITEK DDV ZA GORIVO PRI TOVORNEM VOZILU

5298  10.11.2011 - 22:35h / DDV / Avtor: Janja / 560 / 10

Pozdravljeni,

 

vem, da je bilo že veliko napisanega o tem ampak še enkrat. Kako je z odbitkom goriva pri osebnem vozilu, ki je bilo ob nakupu predleano v tovorno vozilo in ima v prometnem dovoljeno oznako tovorno vozilo.

 

Ali še lahko naprej odbijamo DDV?

 

Hvala

Zeleni Jurij - 11.11.2011 - 07:37

Iz PZDDV:

 

"Davčni zavezanec, ki ima na podlagi točk a) do c) 66. člena ZDDV-1 pravico do odbitka DDV za prevozna sredstva, ima pravico do odbitka DDV tudi od nabave goriv in maziv ter nadomestnih delov in storitev, tesno povezanih s tem."

 

Po mojem mnenju, v kolikor vam je po "starih" pravilih dana pravica do odbitka DDV, potem jo imate še naprej tudi za nabavo goriva, nadomestnih delov... Kako pa bo postopal DURS?

Zeleni Jurij - 11.11.2011 - 13:39

Popravek moje izjave... tudi če je bilo tovorno vozilo nabavljeno pred 20.10.2011 in se po tem datumu uvršča v KN 8703 - torej se šteje kot osebno motorno vozilo, od nabav goriva, servisnih storitev itd... nimate pravice do odbitka DDV, če motornega vozila ne uporabljate za namene svoje obdavčene dejavnosti prevoza potnikov/blaga in drugih izjem po c točki 66. člena ZDDV-1 za plačilo.

koal - 11.11.2011 - 07:37

če je bilo dovoljeno ob nakupu vozila odbiti ddv, je dovoljen odbitek ddv tudi od goriva, vsaj po mojem razumevanju zakonodaje.

 

lp

 

vprašaj - 11.11.2011 - 08:55

Če smo natančni:

ki je bilo ob nakupu predelano v tovorno vozilo?

 

Če je bilo kupljeno kot osebno vozilo in potem predelano???

Pepe - 11.11.2011 - 10:06

Od 20.10.2011 velja sprememba tudi za "tovorna" vozila, ki so bila nabavljena pred tem datumom. Čeprav imajo v prometnem dovoljenju vpisano "tovorno vozilo" pa nekatera vozila (ki so namenjena predvsem za prevoz ljudi) sedaj spadajo med osebna vozila in torej ni več dovoljeno odbijanje DDV za nabavo goriva, stroškov vzdrževanja ipd.

Več o tem je v Pojasnilo DURS, št. 4230-98/2008-2, 24. 9. 2008

 

V smislu te tarifne številke pojem "motorna vozila za kombinirani prevoz oseb in blaga" pomeni vozila z največ 9 sedeži (vključno voznika), katerih notranjost se lahko uporablja za prevoz oseb in blaga, zaradi česar ni treba spremeniti strukture vozila.


Razvrstitev določenih motornih vozil pod to tarifno številko je določena z nekaterimi značilnostmi, ki kažejo, da so v glavnem konstruirana za prevoz oseb, ne pa blaga (št. 8704). Te značilnosti so zlasti primerne za določitev uvrstitve motornih vozil, katerih največja skupna teža je navadno manjša od 5 ton, ki imajo en sam zaprt notranji prostor, ki zajema del, namenjen vozniku in potnikom, ter del, ki se lahko uporablja za prevoz oseb in blaga. V to kategorijo motornih vozil spadajo vozila, ki so splošno imenovana večnamenska vozila (na primer vozila tipa poltovornjak, vozila za prosti čas in nekatera vozila vrste ‚pick up‘).


Naslednji elementi se nanašajo na konstrukcijske značilnosti, ki jo imajo navadno vozila, ki sodijo pod to tarifno številko:

a) Stalno nameščeni sedeži z varnostnimi napravami (na primer varnostni pasovi ali pritrdišča in pripomočki, namenjeni njihovi namestitvi) za vsako osebo ali stalnih pritrdišč in pripomočkov, namenjenih namestitvi sedežev in varnostnih naprav v delu za voznikom in potniki. Ti sedeži so lahko pritrjeni, ali zložljivi ali odstranjeni s pritrdišč;

b) Okna v zadnjem delu na dveh bočnih površinah;

c) Ena ali več drsnih, krilnih ali dvižnih vrat z okni na bočnih površinah ali zadaj;

d) Neobstoj stalne pregrade ali vmesne stene med prostorom za potnike in zadnjim delom, ki se lahko uporabi za prevoz oseb ali blaga;

e) Elementi udobja, notranje dovršenosti in pripomočkov, podobnih tistim, ki jih najdemo v prostoru za potnike osebnih vozil (na primer talne obloge, naprava za prezračevanje, notranja razsvetljava, pepelniki), v notranjosti vozila.«


Pojasnjevalne opombe KN, objavljene so v Uradnem listu EU C 133, z dne 30. 05. 2008, podrobneje pojasnjujejo vsebino tarifne številke 8703, predvsem pojma poltovornjak in dostavno vozilo.


»Ta tarifna številka (8703) vključuje „večnamenska vozila“, kot so motorna vozila, ki lahko prevažajo osebe in blago:


1. Tipa „poltovornjak“ – »pick-up«:

Ta tip vozil ima navadno več kot eno vrsto sedežev in je oblikovan v dva ločena prostora, in sicer v zaprto kabino za prevoz oseb in v odprt ali pokrit predel za prevoz blaga. Vendar je treba takšno vozilo uvrstiti pod tarifno številko 8704, če je največja notranja dolžina tal v prostoru za prevoz blaga večja od 50 % dolžine medosne razdalje vozila, ali če ima več kot dve osi.


2. Tipa „dostavno vozilo“:

Vozilo tipa „dostavno vozilo“ z več kot eno vrsto sedežev mora ustrezati kriterijem iz pojasnjevalnih opomb HS k tarifni številki 8703. Vendar je treba vozilo tipa „dostavno vozilo“, ki ima eno vrsto sedežev ter nima stalnih pritrdilnih točk in opreme za namestitev sedežev in varnostne opreme v zadnjem delu vozila, uvrstiti pod tarifno številko 8704, ne glede na to, ali ima stalno steno ali pregrado med prostorom za osebe in prostorom za tovor ter okna na bočnih stenah ali ne.«

Opa Zovalec - 11.11.2011 - 14:13

Vozilo, ki je bilo predelano v tovorno vozilo v skladu s predpisi, in ima predelavo vpisano v potrdilo o ustreznosti (homologacijski kartonček), ostane tako tudi po 20.10.11. Izločajo se samo vozila, ki jih je kot "tovorna" homologiral proizvajalec, dejansko pa to niso (npr. Mercedes ML, BMW X5 etc...).

realjaz - 12.11.2011 - 11:01

Od kje pa tak zaključek?

leo - 12.11.2011 - 19:00

Ups! Torej če izpelje homologacijo (recimo s kuverto pri "nadležnem" organu - menda nekaj v sklopu Strojne fakultete??)) xy individualni predelovalec, ta velja?

Serijska homologacija, denimo Mercedesa pa ne???

PANKO - 11.11.2011 - 16:21

kje v prometnem dovoljenju oz homologiracijskem listu sploh piše oznaka lai carinska tarifa

Janja - 14.11.2011 - 19:27

Nam v prometnem dovoljenju piše pri Vrsta vozila: N1 tovorno vozilo in obnem imamo potrdilo o skladnosti za vozilo homologiranega tipa. Tako, da je to dovolj, da delamo še naprej po stari zakonodaji?