krpan in druščina postani član

Naslov teme: NAKUP NEPREMIČNINE IN ODBITEK DDV-JA

5289  10.11.2011 - 13:53h / DDV / Avtor: yuka / 457 / 1

Proism za nasvet glede nakupa nepremičnine in odbitka ddv-ja . Smo podjetje ki je davčni zavezanec in se

odločamo za nakup nepremičnine ( novi apartmana v Kranjski Gori ) . Nepremičnino bi kupili od davčenga zavezanca in s podajom izjav pridobili pravico do odbitka ddv-ja . Tukaj nastane za me dvom , apartma bi v poslovne knjige zavedli kot naložbene nepremičnina kar pomeni da bi ga oddajali v namej delavcem in ostalim zainteresiranim ( ki bi v veliki večini bile fizične osebe ) . Kako je takrat z ddv-jem . Vem da je najem oproščen plačila ddv-ja ( razen če ne gre za pravne osebe + izjava ) ker bo najemnina obračunavan fizičnim osebam ddv-ja ne bomo zaračunvali ( saj ga ne smemo ) . Ali v tem primeru imamo pravico do odbitka vhodnega ddv-ja pri nakupu nepremičnine  ali je mogoče bolj pametna kakšna druga varijanta ,opredelitev nepremičnine za povečanje vrednsoti brez pravice odbitka ddv-ja   ?  Kaj menite o tem . Hvala za namige . 

mary - 11.11.2011 - 12:49

Če bodo doseženi prihodki v vezi kupljene nepremičnine oproščeni ddv potem nimate pravice do vstopnega ddv pri nakupu in ta povečuje vrednost nepremičnine.

Vendar v 44.čl ZDDV med drugi piše...."...plačila ddv so oproščene naslednje transakcije....najem oz.zakup nepremičnin, razen....nastanitev v hotelih ali podobnih nastanitvenih zmogljivostih....

Torej, če se opredeli najem počitniškega apartmaja kot zgoraj navedena nastanitev bi rekla, da morate obračunati ddv (priloga I - uporaba znižane davčne stopnje torej 8,5%).

V tem primeru bi dosegali obdavčen prihodek in imate tudi pravico do vstopnega davka ob nakupu.