krpan in druščina postani član

Naslov teme: Tehnološki višek

555  16.09.2000 - 11:20h / Ostalo / Avtor: Stanko / 452 / 11

Več let sem bil soliden podjetnik s.p., saj sem ob enem zaposlenem ustvarjal 3 - 4 milijone dobička. Tudi delavec se ob plači 120 - 150.000 SIT ne bi smel (in se ni) pritoževati.

Tržne spremembe so prinesle letos 40 - 50 % zmanjšanje prometa. Šel sem v akcijo - najprej vloga na SPIZ za znižanje prispevkov na minimalno pokojninsko osnovo - zavrnjena kljub dokazanemu poslovanju z izgubo v zadnjih dveh mesecih.

Da bi rešil dejavnost (perspektiva je - le čas je potreben) sem sklenil pljuniti v roke in sam opraviti vse delo ter odsloviti delavca. Bi bil kdo prijazen in mi na kratko razložil postopek za "tehnološki višek". Menda je ta prekinitev del. razmerja tudi za delavca vsaj sprejemljiva - želim pa zadevo speljati tako, da bi bila vsaj osnovna socialna varnost delavca zagotovljena. Ali obstaja še kakšna alternativa?

Hvala lepa!

skitnica - 16.09.2000 - 14:59

tudi ta postopek je pri SP zakompliciran.Lahko mi prekinete delovno razmerje z obrazložitvijo-paziti je treba na 6 mesecev-.Z odločbo o prekinitvi delovnega razmerja ugotovite dejstva in ugotovite, da je delavec izgubil zaposlitev brez svoje krivde in tako se bo lahko prijavil na zavodu za zaposlovanje s pravico do nadomestila.
l.p.

Jakica - 16.09.2000 - 15:48

Ker pri s.p. to ni tako enostavno, bi jaz obiskala dobrega odvetnika, da mi sestavi sklep o prenehanju delovnega razmerja, da se delavec in država ne bi mogla kasneje obesiti name.

Žozi - 16.09.2000 - 17:57

Ah ne tako komplicirat takoj z odvetnikom. Po večkratnih izkušnjah ni prav nič komplicirano:
potrebno je delavcu vročiti sklep kot trajni tehnološki višek (ki res mora imeti vse predpisane elemente, da na morebitnem sodišču zdrži), po 6 mesecih in 15 dneh (dokončnost) se delavec s sklepom o odpovedi delovnega razmerja, sklepom o razporeditvi kot višek in pogodbo o delovnem razmerju pojavi na Zavodu.

skitnica - 17.09.2000 - 06:45

Res ne rabite takoj odvetnika.Paziti morate, da ima sklep obvezen Pravni pouk in obvezno določilo o dokončnosti sklepa.
l.p.

zali - 18.09.2000 - 08:07

Kaj pa mislite narediti z odpravnino.

MALI PRINC - 18.09.2000 - 10:11

Res je potreben za to sklep o tehnološkem višku. Delavec je v tem primeru še 6 mesecev zaposlen na podjetju, pri čemer mu lahko znižate plačo. Lahko pa delavcu izplačate naenkrat 6 mesečnih plač, pri čemer se plača normalno obračuna, plačati je potrebno davek - dohodnino, ni pa potrebno plačati prispevkov (38%), čeprav jih seveda obračunate. V tem primeru se delavec lahko takoj prijavi na Zavodu za zaposlovanje. Za tak način (6 plač takoj) je potrebno pisno soglasje delavca. Če nimate izkušenj, bi bilo morda res dobro, da vam vse te pogodbe in sklepe pripravi kakšen odvetnik, da ne boste imeli kasnejših problemov.

TLAČANKI - 18.09.2000 - 10:54

Misliva, da se je Mali zmotil glede plačevanja prispevkov. Nadomestilo plače v enkratnem znesku delavcu, katerega delo je postalo trajno nepotrebno iz operativnih razlogov po Zakonu o delovnih razmerjih (36.f člen) se šteje za drug prejemek iz delovnega razmerja in je obdavčen s povprečno stopnjo davka od zadnje znane plače delavca. Plačati je potrebno tudi prispevke za socialno varnost v skladu s prvim odstavkom 3. člena Zakona o prispevkih za socialno varnost (UL 3/98).

Po zakonu o delovnih razmerjih pripada delavcu odpravnina (36.člen), ki pa skladno z določbo 3.točke prvega odstavka 19. člena Zakona o dohodnini ni obdavčena (prejemki iz naslova odpravnin, izplačanih zaradi prenehanja delovnega razmerja iz operativnih razlogov po predpisih o delovnih razmerjih).

36.f člen zakona o delov.razmerjih - delno:

Organizacija oz. delodajalec je dolžna izplačati delavcu, ki je zaposlen v organizaciji oz. pri delodajalcu najmanj dve leti, odpravnino v višini najmanj polovice njegove povprečne mesečne plače v zadnjih treh mesecih za vsako leto dela v organizaciji oz. pri delodajalcu.


MALI PRINC - 18.09.2000 - 13:33

Logično sklepanje me je pripeljalo do tega zaključka: če gre namreč za izplačilo plač v enkratnem znesku in prenehanje delovnega razmerja "per takoj" ,je možna že naslednji dan prijava na Zavodu za zaposlovanje. Zakaj bi torej v tem primeru bilo potrebno plačati tudi prispevek za socialno varnost, saj bi bilo to plačilo za vnaprej.?! Glede na odgovor "tlačank", ki je podkrepljen s členi Zakona o spremembah in dopolnitvah ZPSV, pa se opravičujem za napačno razlago, če je bila dejansko napačna - nisem še 100%.
LP

MACA - 18.09.2000 - 14:30

Saj bi bilo tudi izplačilo plač za šest mesecev vnaprej-ali se ne obračunajo prispevki za socialno varnost za vsako izplačilo plače-Zavod za zaposlovanje tega ne bo verjetno plačeval. Odpravnino pa je kljub temu treba izplačat, kot je omenila Tlačanka ali omenili Tlačanki.
Pozdrav!
P.s.
Nisem pa sigurna, če je to sploh možno-da se lahko prijavi kljub temu na Zavod za zaposlovanje-saj je tehnološki višek za dobo šestih mesecev!!!!

MACA - 18.09.2000 - 14:22

Tlačanki-točno se popolnoma strinjam!
Kaj pa v primeru, če delodajalec po 6-mesecih ne prekine delovnega razmerja,(izdan je že bil sklep o tehnološkem višku) vendar ga po teh šestih mesecih ne zaposli za nedoločen čas, spremeni zaposlitev za določen čas-v tem primeru pa mu verjetno ni potrebno izplačati odpravnine. Kaj pravite?
Pozdravljeni!

zali - 19.09.2000 - 08:00

V takem primeru pa mora dati delavec sporazumno odpoved, da ga delodajalec odjavi in potem ponovno prijavi za določen čas. Smo imeli tudi taki primer.
Adijos.