krpan in druščina postani član

Naslov teme: Jubilejna nagrada z zamudo

4792  11.10.2011 - 15:32h / DDPO / Avtor: PIKA 2 / 191 / 1

Zaradi napačnih izračunov delovne dobe smo v podjetju pozabili obračunati in izplačati  delavcu jubilejno nagrado za 30  let dela. (6 let nazaj bi morala biti izplačana!!).  Vemo, da zahtevki iz delovnega razmerja verjetno ne zastarajo in bo nagrado potrebno izplačati.

Zdaj sem pa v dilemi, ker bo treba delat bilanco in  opredelit te stroške. Po kolektivni pogodbi, ki je veljala leta 2005   je bilo določeno, da delavcu ne glede na druge določbe pogodbe, pripada jubilejna nagrada za 30 let skupne delovne dobe, ne glede na trajanje zaposlitve pri zadnjem delodajalcu. Lani se je kolektivna pogodba spremenila in tega določila ni več, velja samo delovna doba pri zadnjem delodajalcu, tudi za 30 let dela.  Najbrž je tukaj potrbno uporabiti zakon, ki je veljal ob nastopu dejstva (dosežena delovna doba - 30 let)?

Mislim, da so tudi stroški davčno priznani. Vendar - ali bi morala popravljati  rezultat za pretekla leta prek razreda 9  ?   Ima kdo kakšen nasvet in prakso?

martina - 11.10.2011 - 19:09

Strošek je davčno priznan. Ker je (razmeroma) majhen, ga vključite med odhodke tekočega leta. Izplačilo je po pogojih, kot so bili v letu, ko je obveznost nastala.