krpan in druščina postani član

Naslov teme: Od 1. oktobra plačevanje davkov in prispevkov po novem

4549  26.09.2011 - 08:35h / Ostalo / Avtor: STEW / 80 / 3

Sprememba se nanaša na vse plačnike davčnih obveznosti, in sicer pravne in fizične osebe.

Davčni zavezanci oziroma plačniki davka bodo lahko davke, prispevke in druge obvezne dajatve, za katere je odgovoren Durs, od 1. oktobra 2011 nakazovali na zmanjšano število vplačilnih podračunov glede na posamezno vrsto javnofinančne blagajne. Uvajajo tudi nov model za plačevanje.

Sprememba se nanaša na vse plačnike davčnih obveznosti, in sicer pravne in fizične osebe. Paziti bodo morali predvsem tisti, ki plačujejo dajatve na podlagi obračuna, medtem ko bodo tisti, ki plačujejo dajatve na podlagi odmerne odločbe, navodila za plačilo tako kot doslej prejeli v sklopu odločbe. Tako so nekateri zavezanci skupaj z odločbo o odmeri nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča letos že prejeli dve položnici, ki se glasita vsaka na svoj račun.

Tisto, ki zapade v plačilo pred 1. oktobrom 2011 in se glasi še na stari račun, lahko plačajo takoj, tisto, ki ima rok plačila po 1. oktobru 2011 in se glasi na novi račun, pa bodo lahko plačali šele po 1. oktobru 2011, saj novi podračuni še niso aktivni. Vsa morebitna vplačila na nove račune bodo torej do tega dne zavrnjena.

Novi podračuni

Po novem se bodo dajatve plačevale na nove prehodne davčne podračune (PDP) glede na prejemnika. Podračuni za plačevanje koncesijskih dajatev od posebnih iger na srečo ter pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest ostajajo nespremenjeni. Da pa bi Durs lahko plačilo brez težav našel in ustrezno poknjižil, je poleg pravega PDP in ustreznega zneska ob plačilu treba navesti tudi pravilne podatke o referenci.

V nasprotnem primeru bo obveznost ostala odprta, zavezanec pa bo moral davčni upravi predložiti dokazila o plačilu. Za namene oblikovanja reference se v skladu s pravilnikom o podračunih ter načinu plačevanja obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov uporablja več modelov.

Ostaja model 19

Še naprej se bo za plačevanje med drugim uporabljal model 19, kjer morata biti kot ključna podatka v referenci za prejemnika navedena davčna številka (podatek P1), ki pomeni plačnika dajatve, in šifra obvezne dajatve (podatek P2), ki pomeni bodisi vse dajatve znotraj posameznega prehodnega davčnega podračuna bodisi posamezno vrsto dajatve ali skupino dajatev. V primeru zapadlih obveznosti se bodo najprej zapirale zapadle obveznosti starejšega datuma.

Plačnik davka bo torej na primer plačal akontacijo dohodnine na PDP - proračn države, pri čemer bo v referenci navedel model 19, svojo davčno številko ter šifro za akontacijo dohodnine (to je 19 DŠ-40002). Če bo želel poleg akontacije dohodnine plačati še prispevke za zaposlovanje in prispevke za starševsko varstvo, ki se tudi plačujejo na PDP - proračun države, lahko to naredi v skupnem znesku, pri čemer mora kot šifro dajatve v tem primeru navesti šifro za vse dajatve 99996. Tabelo z vsemi PDP in šiframi je mogoče najti na spletni strani Dursa.

Novi model 21

Model 21 se poleg modela 19 uvaja na novo, in sicer se bo uporabljal pri plačevanju dajatev po točno določenih upravnih aktih Dursa, to je odločbi o odlogu in obročnem odplačevanju obveznosti, sklepu o davčni izvršbi ter plačilnem nalogu za globe in stroške prekrškovnega postopka. V tem primeru bosta kot ključna podatka v referenci za prejemnika navedena davčna številka plačnika (podatek P1) in pa številka upravnega akta (podatek P2), ki jo določi Durs (na primer 21 DŠ-777777777777).

Novi prehodni davčni podračuni (PDP):
  • PDP - proračun države 01100-8881000030
  • PDP - ZPIZ 01100-8882000003
  • PDP - ZZZS 01100-8883000073
  • 210 PDP - občine 01EZR-888OBČ00kk

hoby - 26.09.2011 - 09:48

Nisem zasledila, da bi se spremenila oblika REK obrazcev zaradi tega.. torej..samo seštejemo davke in prispevke pri izvedb plačila,ane?

Iza - 26.09.2011 - 15:13

Se zahvaljujem Stewu za to obrazložitev,da se lahko dohodnina in določeni prispevki plačajo skupaj.Bo

treba biti sicer malo bolj previden pri kontroliranju samega sebe,ampak glede na to koliko nam banke zaračunajo za vsako transakcijo, bomo pa kar nekaj prišparali.

hoby - 26.09.2011 - 09:48

Nisem zasledila, da bi se spremenila oblika REK obrazcev zaradi tega.. torej..samo seštejemo davke in prispevke pri izvedb plačila,ane?