krpan in druščina postani član

Naslov teme: PRISILNA PORAVNAVA

3882  28.07.2011 - 11:37h / Ostalo / Avtor: MILI / 83 / 13

Pri prisilni poravnavi se odpiše določen % obveznosti na določen datum.

Moje mnenje je, da moramo odpisati od vsake fakture (tudi če jih ima en dobavitelj 50) ta % in prav tako ta popravek narediti v dv po fakturah.

 

Navodila sem dobila drugačna in sicer da od sume odpišem ta % in pač zaprem ene račune v celoti, druge pa pustim odprte v celoti in prav tako naredim tudi v ddv.

 

 

Kakšno pa je vaše mnenje, kako bi bilo pravilno (efekta res da ni). Ali pa ima morda že kdo izkzšnje s tem.

 

Hvala.

---- - 28.07.2011 - 12:42

A nimate upravitelja ? Ta daje navodila.

Jaz bi naredila po prvi varijanti, ker je bolj logična za moje pojme.

SONJA - 28.07.2011 - 12:42

No mi smo naredili tudi zaenkrat takole, ker je pač dosti faktur.

 

Naredili za določen % kateri ne bo poplačan dobropis, in si potem poknjižili, zaenkrat v enkratnem znesku nismo še posamično zapirali, ker še prisilna ni končana.

 

Tako smo si tudi DDV v skupnem znesku popravljali in vse skupaj priložili k temeljnicam. Ko bo vse zaključeno bomo pa vse račune tudi zaprtli.

 

LP

mgj - 28.07.2011 - 14:11

Verjetno nimate toliko časa, da bi vse delali po posameznih računih, niti ni potrebno.

ManjaB - 28.07.2011 - 14:52

Pri nas se bo tudi zaključila prisilna poravnava, zato imamo različna mnenja ali moramo popravljati vhodni DDV v višini odpisanih terjatev. Kolikor razumem te odgovore jih moramo. Ali imam prav, ker se naš direktor s tem ne strinja. Ali mogoče kdo ve, kje bi kaj več prebrala na to temo

BEBEKSAN - 28.07.2011 - 17:42

Ali izdane račune, ki ste jih prijavili v PP odpišete direktno na odhodke?

Če jih jaz odpišem vse naenkrat (v % po potrjeniPP) imam izgubo!

SONJA - 29.07.2011 - 07:22

Ja žal se je tudi nam zgodilo da smo zapadli v izgubo.

maja - 29.07.2011 - 08:55

Ampak DDV se lahko popravlja šele po zaključeni!!! prisilni poravnavi, ne pa po pravnomočnosti sklepa o potrjeni PP. Ali ima kdo drugačno tolmačenje????

SONJA - 29.07.2011 - 09:22

ne lahko se odbija ko je prisilna potrjena, saj je tam določeno koliko in v kolikem času boš razliko dobil poplačamo.

 

Mi smo takoj po potrditvi naredili popravke DDV.

Bibi - 29.07.2011 - 09:58

Kaj pa če upravitelj ugotovi še kakšne nepravilnosti pri izdajanju računov?

 

Ni bolj smiselno, da upravitelj najprej potrdi, potem pa se odbija ddv?

Nana - 29.07.2011 - 11:00

Pri nas smo uspešno zaključili postopek PP. Obveznosti smo sumarno odpisali v %, ki ne bo poravnan. Vstopni DDV pa nismo popravljali. Sprva smo hoteli, potem pa nam je svetovalec, ki je tudi prisilni upravitelj pojasnil, da to nobeden ne počne in da bi to potem bil nesmisel izvajati PP. Skratka, da bi bili mi prvi ki bi to naredili od vseh primerov zaključenih PP, ki jih pozna.
LP,

MILI - 01.08.2011 - 08:07

Ali morda veste, kje bi za to, da ni potrebno popravljati vstopnega ddv lahko dobila zakonsko podlago. Pri nas so mnenja glede tega zelo različna in iščem zakonske podlage za potrditev različnih mnenj.

 

Lep pozdrav.

maja - 29.07.2011 - 10:39

Dodatek: V IKS-u 11-12/2010 nam Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije na strani 77 v odstavku SPREMEMBA ZNESKA PLAČANEGA DDV razlagajo, citiram; Davčni zavezanec sme ob izpolnjevanju drugih pogojev odbiti le DDV, ki ga je oziroma ga bo plačal. Ker se obveznosti do dobaviteljev izkazujejo celovito, se pri delnem plačilu DDV šteje za neplačanega sorazmerni del vsega obračunanega DDV.

Vzroki za neplačilo so lahko različni in ne vplivajo na obravnavo pravice do odbitka DDV. Tako si mora davčni zavezanec na primer popraviti pravico do odbitka DDV, če ni plačal vsega dolgovanega zneska in s tem vsega obračunanega DDV zaradi:

- z dobaviteljem dogovorjenega zmanjšanja plačila (tudi odpisa dolga v zunajsodni poravnavi),

- neplačila zaradi spora z dobaviteljem

- neplačila zaradi zastaranja obveznosti  ali

- neplačila, ki je posledica stečaja ali prisilne poravnave kupca.

 

 

V skladu s 1 odstavkom 63 člena ZDDV-1B ima davčni zavezanec pravico, da od DDV, ki ga je dolžan plačati, odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah blaga oziroma storitev, če je  to blago oziroma storitve uporabil oziroma jih bo uporabil za namene svojih obdavčenih transakcij…..

V primeru odpisa neporavnanih obveznosti do dobaviteljev po pravnomočnosti sklepa prisilne poravnave menim, da odbitek DDV vezan na te odpisane obveznosti ni bil upravičen, kar nas napotuje tudi določilo ZDDV-1B v 2 točki 68 člena, po katerem je davčni zavezanec  zavezan k popravku odbitka že uveljavljenega odbitka DDV v primerih, ko so se naknadno spremenili dejavniki na podlagi katerih je bil vhodni DDV odbit. Kar pomeni, če nabavljeno blago oziroma storitev nismo plačali je to vsekakor dejavnik, ki se je spremenil.   

 

"Svetovalka iz DURS-a mi je sporočila, da je dobila njihovo interno obvestilo z dne 2.8.2010 od generalnega davčnega urada na vprašanje njihove stranke, ki je imela primer izvensodne poravnave in je spraševala ali mora popravljati vhodni DDV. Stališče generalnega davčnega urada v tem primeru je bilo, da ga NI treba. Tega internega obvestila mi ga ne more oziroma ne sme posredovati. V primeru, da bi se sklicevali na to pojasnilo in s tem enačili primer izvensodne poravnave z primerom prisilne poravnave nam ne garantira, da bomo uspeli."

 

pic - 29.07.2011 - 13:36

Ob lanski inevnturi sem izpustila odpis nekaterih neplačanih starih obveznosti ravno zaradi razlag raznih svetovalcev, da je potrebno popravljati vstopni ddv. Prebrala sem tudi to navedeno v IKS-u in šla prebirat direktivo, na katero se (vsi) sklicujejo pri tej razlagi 68.člena ZDDV-1, to je 185.člen direktive. Vse skupaj me ni prepričalo, da se mora ddv popravljati.  Namreč, ta drugi odstavek 68.člena ZDDV-1 navaja:  »…spremenijo dejavniki, ki so bili uporabljeni pri določitvi zneska za odbitek, kot na primer odpovedi nakupov in znižanja cen.«  To je dobesedno prepisano iz 185.člena direktive, kjer pa direktiva v tem istem členu govori tudi naslednje: »2. Z odstopanjem od odstavka 1 se odbitek ne popravi, če ostanejo transakcije v celoti ali delno neplačane, v primeru …..  Če transakcije v celoti ali delno ostanejo neplačane in v primeru tatvine lahko države članice vseeno zahtevajo popravek.«

V našem ZDDV-1 tega zahtevka po popravku ni jasno napisanega, zato sem »vesela« mnjenja svetovalca in prisilnega upravitelja (omenjen v Naninem odgovoru), da jim ni potrebno izvajati PP (čeprav ni argument, češ, da je nesmisel izvajati PP, ker tega nihče ne počne..).