krpan in druščina postani član

Naslov teme: TRANSPORT NA RAČUNU - EU

3767  19.07.2011 - 14:16h / DDV / Avtor: ZIGI / 169 / 4

SI zavezanec pošlje blago in račun v EU (tudi zavezancu). Zaračuna mu blago in stroške transporta (posebej izkazan glede na račun PTT ali GLS).
Je pravilno, da se skupni znesek računa prikaže na RPO ali bi bilo potrebno kaj deliti????, npr. posebej blago in posebej storitve?

Hvala za pomoč.

Zeleni Jurij - 19.07.2011 - 20:24

Brez dobave blaga tudi stroški transporta nebi nastali, zato gre v bistvu za enotno transakcijo dobave
 blaga, pri čemer postranski stroški (v tem primeru stroški poštnine oz. transporta) podležejo obdavčitvi
 glavne transakcije, ki je dobava blaga. V RPO poročate o celotni vrednosti (dobava blaga + transport).

p.š. - 20.07.2011 - 11:52

Zeleni Jurij , sedaj pa ste me postavili na dvom, namreč: osebno stroške transporta ob dobavi v EU (zavezancem z ID št.za DDV v drugi državi članici)  strogo ločujem in o njih v RPO poročam kot o opravljenih storitvah po 25.členu ZDDV-1 v razdelku A6... dosedaj je bilo s strani DURS vse o.k. ... glede na vaše mnenje morda menite, da je moje poročanje napačno ?
lp

Zeleni Jurij - 20.07.2011 - 14:43

p.š., še vedno delate pravilno, v kolikor strogo ločujete dobave blaga v A3, storitve transporta v A6, le mnenja so v praksi različna, kaj se šteje za davčno osnovo pri pridobitvah blaga (gledano s strani prejemnika).

1. odst. 37. člen ZDDV-1 - Pri pridobitvah blaga v EU se davčna osnova določi na podlagi istih elementov, kot se uporabljajo v skladu s 36. členom ZDDV-1 za dobave enakega blaga na ozemlju Slovenije. Davčna osnova pri pridobitvah blaga znotraj EU predstavlja nabavna cena blaga oz. lastna cena blaga...

Kaj vključuje davčna osnova po 36. členu - v davčno osnovo se vštevajo, če že niso všteti, tudi postranski stroški, kot so provizije, stroški pakiranja, prevoza ...., ki jih dobavitelj ali izvajalec zaračuna kupcu.

V glavnem, da ne razglabljamo v podrobnosti, delate pravilno, če posamezne postavke na računu prikazujete transakcije v ločenih stolpcih RP-O.
LP

p.š. - 20.07.2011 - 21:47

Hvala za konstruktivno debato :).
lp p.š.