krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izplačilo dividend lastniku v Italijo - 25% lastni

3458  24.06.2011 - 15:16h / DDPO / Avtor: Petka / 164 / 2

Pozdravljeni,

25% lastniku (Italija) moramo izplačati dividende - če prav razumem 71.člen (1.točka 1.odstavka) ZDDPO-2, tako izplačilo ne podleže plačilu d.odtegljaja? Razumem to prav? hvala za pomoč

71. člen

(obdavčenje, ki velja za matične družbe in odvisne družbe iz različnih držav članic EU)

(1) Davka se ne odtegne od plačil dividend in dohodkov, podobnih dividendam, ki se razdelijo osebam, ki imajo eno od oblik, za katere se uporablja skupen sistem obdavčenja, ki velja za matične družbe in odvisne družbe iz različnih držav članic EU, če:

1. ima prejemnik najmanj 10% vrednosti ali števila delnic ali deležev v delniškem kapitalu, osnovnem kapitalu ali glasovalnih pravicah osebe, ki deli dobiček;

Zeleni Jurij - 24.06.2011 - 21:40

Ne, glejte najprej 3. odst. 70. člena ZDDPO-2

70.
člen ZDDPO-2(davčni odtegljaj)
[...]
(3) Davek se ne izračuna, odtegne in plača od dohodkov iz 1. točke prvega odstavka tega člena,
 pla
čanih nerezidentu, rezidentu v državi članici EU oziroma EGP, ki ni Slovenija, zavezancu za davek od
 dohodkov v državi rezidentstva,
če ne gre za dohodke, plačane poslovni enoti tega nerezidenta v
 Sloveniji, in
če nerezident davka po prvem odstavku tega člena ne more uveljavljati v državi
 rezidentstva, ker primeroma uveljavlja ukrep izvzema dividend iz dav
čne osnove in transakcija ne pomeni izogibanja davkom.

383.a člen ZDavP-2

(uveljavljanje neodtegnitve davka in vračila odtegnjenega davka v skladu s 70. členom ZDDPO-2)

(1) Plačnik davka ne odtegne davka v skladu s tretjim ali petim odstavkom 70. člena ZDDPO-2, če mu nerezident iz tretjega ali petega odstavka 70. člena ZDDPO-2 izroči izjavo, da izpolnjuje pogoje iz tretjega ali petega odstavka 70. člena ZDDPO-2. K izjavi mora biti priloženo dokazilo o rezidentstvu prejemnika za davčne namene v času izplačila. Nerezident lahko v primerih, ko plačnik davka izplačuje dohodek v rednih časovnih presledkih, predloži izjavo iz prejšnjega stavka za časovno obdobje enega leta.
[...]

Torej, potrebujete izjavo nerezidenta, da izvzema prejete dividende iz davčne osnove (primeroma naš 24. člen ZDDPO-2) ter dokazilo o rezidentstvu prejemnika za davčne namene v Italiji.

Pepelka - 25.06.2011 - 21:32

V Italiji obstaja Agenzia delle Entrate, kjer (so)lastnik vaše družbe dobi potrdilo, da je za davčne namene rezident v ITA, da je zavezanec za primerljivi davek, kot je naš DDPO (ponavadi za družbe kot pri nas d.o.o. ali d.d. navedejo "imposte sul reddito in Italia"), ampak problem z Italijani je ta, da oni tega ponavadi sploh ne vedo (vsaj naš primer v 2007 in 2008 je bil tak).
In potem ostane na vas, da ga "vodite za rokico", kje on v Italiji dobi to potrdilo. Imela že dva ta primera.
Pa ne pozabite priložiti še sklep skupščine te družbe o izplačilu dobička. Ja, pa še to: vso dokumentacijo je treba našemu DURSu poslati v roku 15 dni  od izplačila (vsaj tako je bila naštelana naša zakonodaja 2008).
Res problem, ko imaš na grbi Italijanski in naš davčni organ, ša še italijanskega lastnika. Vsi so za "luno", vi revica pa med dvema ognjema! Ampak če že delate za Italijana vsaj nekaj časa potem vam nisem povedala nič novega, a ne. Srečno!