krpan in druščina postani član

Naslov teme: darilni bon in ddv

3416  22.06.2011 - 16:45h / DDV / Avtor: Finko / 232 / 6

Pozdravljeni!

 

Izstavljamo darilni bon pravni osebi. Glede na to, da smo gostinstvo se ddv na računu za darilni bon ne upošteva (ne vem kaj bodo gosti iz tega koristili...hrana ali pijača ali pa oboje).

 

Kateri člen bi morali napisati na račun, da ne gre za obdavčeno storitev?

 

Hvala za pomoč in lep sončen dan.

kolesar - 22.06.2011 - 16:57

Darilni bon je samo nek dokument in nima veze z DDV. Ko pa bo stranka vnovčila ta bon, pa ga lahko vnesete npr. kot popust in vam bo takrat zmanjševal izdan račun in obveznost za DDV.

planika - 23.06.2011 - 07:06

Prodaja darilnih bonov pomeni menjava denarja za papir oz.darilni bon, storitev pa še ni opravljena, zato ni potrebno obračunat DDV, niti upoštevati kot prihodek. V kolikor izdate račun za darilni bon navedete klavzulo, da DDV ni obračunan v skladu s 3.čl. ZDDV-1.

Branka - 23.06.2011 - 07:58

kolesar :
-------------------------------
Darilni bon je samo nek dokument in nima veze z DDV. Ko pa bo stranka vnovčila ta bon, pa ga lahko vnesete npr. kot popust in vam bo takrat zmanjševal izdan račun in obveznost za DDV

-NAPAČNO, ne zmanjša se obveznost za DDV.

Darilni bon (planika) je plačilno sredstvo. Po opravljeni storitvi ali prodaji blaga, se izstavi račun za celotno vrednost z ustreznim DDV, pri plačilu računa pa se navede, koliko je plačano z vnovčenim
bonom, koliko z gotovino oz. plačilno kartico.

planika - 23.06.2011 - 09:45

Branka, hvala za dopolnitev.

lola - 23.06.2011 - 10:14

Kako pa se naj zadeva razknjiži v primeru, da mi izdamo darilne bone npr. za nakup dodatne opreme. Ko stranka kupi neko dodatno opremo ji izstavamimo račun, delno ga plača z gotovino, razliko pa z darilnim bonom, vendar nam ta razlika ostaja odprta, ker ne vemo, kako jo naj zapremo, če ne smemo knjižit bona kot popust.

MARTIN KRPAN - 23.06.2011 - 10:20

No, bom še jaz kaj dodal, ker vidim, da vas zadeva zanima :).
Tako, kot ste vsi tukaj pisali, lahko da je, lahko PA NI KOREKTNO - v odvisnosti od situacije do situacije, vsak primer je potrebno podrobno proučiti!!!
Na spletnih straneh evropske komisije (lahko pa si tudi ogledate na www.DDVpoznavalec.si ali www.superdavki.com) si v letu 2010 poiščite sodbo Sodišče ES, kjer se lahko v povezavi z bonom ta zadeva tudi šteje kot OBDAVČENA TRANSAKCIJA! :)).
Verjetno bom to zadevo jeseni - oktobra - obravnaval tudi na DDV iskricah :).