krpan in druščina postani član

Naslov teme: Klub- do koliko prihodkov je neobdavčeno ?

2650  06.05.2011 - 17:08h / DDPO / Avtor: mateja / 80 / 5

Pozdravljeni,

Smo športni klub. V tujino gremo na tekmo. Dobili bomo donacijo, in sponzorske prispevke  za to, 30.000€. S tem bi plačali, potne stroške, štartnino, plačo trenerju, honorar fiziterapevtu. Torej za našo nepridobitno dejavnost.
Ali je kje določena višina koliko prihodkov lahko imamo da ne pademo pod kakšne dajatve?
Ali bi se morali registrirati za DDV?
 Kje si lahko kaj preberem o tem, ali obstaja kak zakon o klubih , ki to določa?

Vsem hvala in en športni pozdrav!

sax - 08.05.2011 - 15:03

do 0

OJ4 - 08.05.2011 - 15:32

mislim, da bi morali najeti računovodski servis, ki se na te zadeve spozna, saj sprašuješ osnove in nadosnove. sicer pa: poskusi najti na internetu.

čiča - 09.05.2011 - 08:11

Dobro bi bilo, da prebereš Zakon o društvih in SRS za društva. Ostalih zakonov in predpisov se najbrž ne boš lotila, ker boš že po branju teh dveh ugotovila, da ne bo šlo brez računovodskega servisa.
Mimogrede.
Potne stroške boste izplačli zaposlenenemu v klubu, plačo obračunali z vsemi dajatvami, prav tako tudi honorar fizioterapevtu? Upam, da nimate v mislih kar "keširanje" vsega naštetega...

---- - 09.05.2011 - 11:47

Bistvo vsega pri klubih je pridobitna in nepridobitna dejavnost oz. pridobitni in nepridobitni dohodek.

Če je dohodek nepridobiten oz. vezan strogo na dejavnost za katero je bilo društvo ustanovljeno potem se na razliko med prihodki in odhodki ne plača davek. Nepridobitni prihodki so prevsem članarine ( za katere člani ne prejmejo ugodnosti), donacije, prispevki lokalne skupnosti ( občine,... )

Če pa gre za pridobitno dejavnost ( vse drugo kar ni zgoraj našteto) pa se od razlike med prihdki in odhodki plača davek od dobička.

Ne vem kakšno pogodbo boste sklenili. če gre za donacijo potem je to nepridobitni prihodek , če gre za sponozorstvo ( kar je v vašpem primeru bolj verjetno ) pa je to pridobitni prihodek.
Pri izplačilih pa je potrebno vedeti ali gre za prodbitno ali nepridobitno dejavnost. če se izplačajo potni strošpki od nepridobitne dejavnosti potem ni dohodnine. Če so od pridobitne pa je potrebno skleniti pdojemno pogodbo in se tudi na stroške plača davek.

Zadeva je kar zakomplicirana zato tudi jaz na koncu svetujem obisk dobrega računovodje in to takega, ki se spozna na specifike društev.

Atis - 09.05.2011 - 14:56

Društvo ni več samo društvo ki je oproščeno davkov, ampak je v bistvu pravna oseba, za katero veljajo vsi zakoni isto kot za druge. V primeru sponzorskih sredstev v vrednosti 30.000 € ste presegli tudi mejo za vpis v register ddv zavezancev, kar pomeni, da se morate registrirati kot ddv zavezanci in svoje poslovne knjige prirediti temu poslovanju.
Kar se pa tiče davka od dobička pravnih oseb je pa takole, če boste imeli stroškov dovolj tudi od pridobitne dejavnosti ne boste plačali davka, izplačila članom in trenerju ter fizioterapevtu pa na žalost ne gredo več kar tako npr. v kilometrini....čimprej obiščite računovodjo, glede na moje izkušnje z društvi, katerim vodim poslovne knjige, pa boste verjetno morali malce prebrati zakone in spremeniti poslovanje.Lep pozdrav