krpan in druščina postani član

Naslov teme: POBOT IN RAČUNOVODSKI SERVISI

2135  05.04.2011 - 19:26h / DDV / Avtor: Lili / 61 / 16

Sem že nekaj tem nazaj povprašala, kako izvajanje nove zakonodaje vidite računovodski servisi, pa ni bilo nekega velikega odziva.

Ali sem edina ki se ubada s tem vprašanjem?

Vse bolj se mi dozdeva, da bodo stranke dnenvo morale nositi dokumente ali pa spletno računovodstvo.

Komentarji?

lep dan

p.š. - 05.04.2011 - 19:44

Mislim, da je to nemogoče opravljati 100% korektno ... stranke bodo morale zaradi logistike same pristopiti ... npr.četudi boste kot servis mislili, da imate že vse poknjiženo in točne IOP-je, bo stranka v trenutku, ko boste oddajali prijavo v e-pobot in se bodo "vrata AJPES-a zaprla", sporočila, da je po pošti z zamudo prejela še 2 računa, ki jima je v trenutku prejema že potekla valuta , ipd....  ali, da so našli v nekem založenem kupu še potrdila o plačilu z gotovino in računa ni potrebno prijavljati... ali, da je njihov zaposleni prinesel še 1 račun, ki ga je dobil od dobavitelja osebno v roke...  ali, npr.vodimo plačilni promet za stranko, oddamo v plačilo poravnavo obveznosti do dobavitelja točno na valuto ( npr.15.4.), ampak pričakujemo tudi priliv kupca. ki nam je za sveto obljubil, da bo poravnal naš račun... čakamo do konca dneva ( običajno do 16.ure popoldan ) in ugotovimo, da nas je kupec potegnil za nos... kaj zdaj... dobaviteljevi računi pa tudi niso bili plačani in smo zamudili valuto in nismo prijavili v pobot ... na koncu  bomo še celo mi krivi za kršitev zakona, saj mi vodimo plačilni promet za stranko ... itd, itd.... tisoč in en scenarij, da se vaša "točna" evidenca v trenutku podre... ne zaradi vas, pač pa zaradi človeškega in logističnega faktorja...
Osebno mislim, da je nemogoče s 100% računovodsko natančnostjo, ki jo imamo v krvi, korektno opravljati ta posel za naše stranke... jaz osebno ga prav gotovo ne bom opravljala, četudi grem vsak dan na teren in jim dopoldan poberem dnevne papirje, nimam garancije, da so to vsi dokumenti, ki so jih prejeli tisti dan in takšnega "na pol opravljenega dela" tudi ne moreš upravičeno zaračunati ...  morali se bodo organizirati sami ... tako pač razmišljam .

lp

Suzi - 05.04.2011 - 20:15

Lili na to vprašanje je že bilo kar nekaj rečenega, malo prebrskaj nazaj nekaj strani.

p.š. je res natančno opisala več možnih situacij. Tudi sama, kot sem že zapisala v tej klepetalnici, ne mislim prijavljati v obvezen pobot za stranke, čeprav pogosto naredim marsikaj, kar presega pogodbo, pa mi ni težko. Tukaj pa se ravno zaradi naštetih težav ne mislim ukvarjati s tem, tudi plačevanja za stranke ne prevzemem, če dobijo virmane na bankanet, jih pa že lahko samo potrdijo in tako bo tudi tukaj. Dobili bodo zapadle odprte obveznosti, pa naj sami prijavljajo. Tudi dnevno prinašanje dokumentov ne bo rešilo teh težav. Včasih se mi zdi, da imamo tako že preveč razvajene stranke. 

Melita - 05.04.2011 - 20:41

Jaz imam stranke, ki nimajo oz. ne uporabljajo interneta. Kako bodo prijavljale , če komaj 1x v dveh mesecih prinesejo dokumente. Norišnica !

Suzi - 05.04.2011 - 22:14

Kako pa boš ti lahko pravilno prijavljala pobot, pa še odgovarjala za take stranke?

Lili - 05.04.2011 - 23:47

Mene je zanimalo  malo širše splošno stališče kot potrditev moje odločitve.

Tudi jaz nimam namena prevzeti te odgovornosti, saj obvezen pobot smatram za sestavni del plačilnega prometa, ki ga stranke tudi vršijo same, prav tako same vršijo kompenzacije.


Zbegala me je konzultacija s kolegico, ki ima namen to prevzeti, ker sicer bo "štala" pri ddv.

No , stvar organizacije posameznika pač

sax - 06.04.2011 - 06:20

Tu sta samo dve dejstvi:
- zakona se ne da izvajat
- morajo ga temeljito spremenit ali zadržati izvedbo

druge ni, zato se ne sekirat kako se ga boste držali.

MISS - 06.04.2011 - 07:47

oz. smisel vsega tega je, da so računi plačani pravočasno! Ko jaz pridem v trgovini na blagajno, hočejo denar za fasngo.

sax - 06.04.2011 - 08:08

Če ne veste o čem se pogovarjamo potem se raje vzdržite

pic - 06.04.2011 - 10:38

Se pridružujem "sax-u", da je vedno bolj jasno, da je zakon neživljenjski in upam, da se bo zbudilo kakšno drugo združenje (Obrtna zbornica je zahtevala od države, da uredi neplačevanje :)) in državnim birokratom pove, da je to kar so napisali "neprebavljivo". 
Lep dan želim vsem, konec tedna pa se bom morala še sama poglobiti v stanje pri mojih strankah, in spet bo vikend z lepim vremenom šel k hudiču... 

paty - 06.04.2011 - 11:25

Verjetno bi se malo bolj zganili, če bi dobili kup pisem ali e-mailov vseh tistih, ki vidijo da je ta zakon nemogoč.

Bodec - 06.04.2011 - 08:27

Če tega niste sposobni , pa zaprite računovodski servis!!!

valat - 06.04.2011 - 11:49

Eh, Bodec, zgrešil si poanto: problem je v pravočasni obdelavi podatkov - glede na to, da nam stranke ne prinašajo dokumentov v roku, kot bi morali.

Lep pozdrav!

MISS - 06.04.2011 - 08:41

Še enkrat: namen tega zakona ter še sprememba zakona od DDV je, da so računi plačani PRAVOČASNO.

Nekaterim tudi ni v interesu, da bi svoje obveznosti prijavljali v obvezni pobot in sicer za to, ker se jim na drugi strani lahko zaprejo takšne terjatve, ki so jih do sedaj redno dobili plačane na TRR in s katerimi so pokrivali plače za delavce (brez prispevkov in davkov) obroke za kredite (s katerimi so si nakupili stanovanja in zgradili vikend) ter obroke za lizinge (za drage avtomobile in jahto).

 

Bo pa servisom seveda vse skupaj predstavljalo kar nekaj problemov predvsem pri tistih strankah, ki ne znajo prižgati računalnika (imam dva takšna: eden je visoko izobražen, ki bi pri svojem delu moral uporabljati računalnik, pa ga ne, eden je pa popoldanski zidar) Od obeh lovim papirje in ju že skoraj vsak dan prosim, naj mi končno kaj prineseta oz. pridem tudi iskati. Poleg tega nimam uradnih ur, na željo se s strankami dobivam tudi ob sedmih zvečer ali pa v nedeljo ob sedmih zjutraj - kakor si kdo zaželi. Imam pa srečo, da sta oba pridna in vestna plačnika do svojih dobaviteljev.

paty - 06.04.2011 - 08:59

Če ni denarja za plačilo dobaviteljem ga ni in ga tudi sedaj ne bo. Kar nekaj strank imam takih, ki opravijo storitev (gradbeniki) fizični osebi in ko je čas za plačilo, jim lepo rečejo: ja, zdaj nimam denarja ker imam na vezani vlogi in mi čez 3 mesece poteče vezava. Kaj pa v tem primeru? Gradbenik je material kupil in ga mora plačati ampak s čim? In ne začeti naj zahtevajo plačilo vnaprej, ker tega nihče noče (zaradi nekaj primerov obratne sleparije, kar je bilo tudi po TV).

Evita - 06.04.2011 - 09:54

P.š. je zelo opisala probleme ki bodo nastali v računovodskih servisih.

Ker imamo tudi stranke, ki interneta ne uporabljamo razmišljamo v to smer, da bi mi računovodski servisi pripravili predlog za pobot in predno ga oddamo na AJPES damo stranki, da ga podpiše ozr. potrdi da je ok.Tako, da za vsebino pobota odgovarja stanka.

Če to ne neradimo, tudi ne bomo vedeli kako poračunavati DDV.

Je pa res, da bi se bilo najbolje takih strank znebiti.

Res je, da so tu tako plačila z gotovino in pa tudi izvržbe, ki ne gredo v pobot. Kako naj mi vemo, da je stranka že dobila izvržbo če ne gre niti na pošto, ker kuvert noče dvigniti 

petrina - 06.04.2011 - 18:36

hja, kar nekaj napisanega. menim, da kot računovodski servis in v skladu s pogodbami s strankami ne odgovarjamo mi, če stranka ni prinesla dokumentov pravočasno. razmišljam o žigu prejema dokumenta v knjiženje - oz. to že imamo zaradi izvajanja plačilnega prometa in morebitnih sprememb. in pa to, da pošljemo predno gre zadeva na ajpes stranki v potrditev - tukaj pa se zopet "zalomi" - če ne uporablja interneta ... za pošto pa vsi vemo, kako. če se ne motim, če imate pooblastilo za e-pobot na ajpes kot računovodski servis, s tem ne nosimo odgovornosti za to, če je vse predloženo ali ne. vsekakor pa iz vidika ddv-bi morali e-pobote voditi v servisih.