krpan in druščina postani član

Naslov teme: PROKURA- POSLOVODENJE UPOKOJENEC

2113  05.04.2011 - 07:36h / Dohodnina / Avtor: vijolica / 757 / 10

Pozdravljeni, v našem podjetju imamo dva solastnika- vsak do 50%. Eden je zaposlen, druga oseba je letos  upokojena. Oba sta navedena kot poslovodni osebi. Ali tej upokojeni osebi, izplačamo poslovodenje po REK-1 šifra dohodka 1108 (poslovodenje) ali REK-2 šifra dohodka 1502-podjemna pogodba, brez posebnega 25% davka?, ker je namreč upokojen in po mojem razmišljanju ne spada pod REK-1. Prebrala sem kar nekaj komentarjev na to temo, a sem še bolj zmedena. Hvala za pomoč.

Matjaž K - 05.04.2011 - 08:27

REK-2 šifra dohodka 1502-podjemna pogodba, brez posebnega 25% davka

vijolica - 05.04.2011 - 08:55

Najlepša hvala za odgovor in lep dan vam želim.

Matjaž K - 05.04.2011 - 09:20

"Oba sta navedena kot poslovodni osebi."

Kakšna poslovodna oseba je "vaš" upokojenec - je prokurist, ali poslovodja(direktor).

Če je varianta "prokurist", potem velja moj prejšnji odgovor (REK-2). Opomba: prokuristi po ZGD-1 niso poslovodne osebe - poslovodje so samo osebe, ki poslovodijo (vodijo posle), tj. direktorji.


Varianta "direktor" se mi zdi nemogoča, kajti če je direktor, potem se ne bi mogel upokojiti oz. če je za direktor postal po upokojitvi, potem bi moral ponovno vstopiti v obvezno zavarovanje in bi se v tem času pokojnina "zamrznila". Skratka: kadar pa je nekdo direktor (poslovodja), pa je REK-1.


Jurček - 05.04.2011 - 13:36


DURS pravi, da je lahko prokurist plačan tudi "skoz REK-1"!!

Vsebina opravljanega dela pred obliko.

vprašaj - 05.04.2011 - 14:15

" DURS pravi?"
Ustno ali pisno pojasnilo?

Jurček - 05.04.2011 - 15:28


Pisno

Matjaž K - 06.04.2011 - 12:20

... je lahko REK-1, ČE gre za dohodek iz delovnega razmerja po ZDR (ka rpri upokojencu odpade), ali če ima prokura po vsebini poslovodstvena pooblastila (pri upokojencu bi to pomenilo, da bi moral ponovno vstopiti v zavarovanje in bi se mu pokojnina "zamrznila").



Dajte prebrati naslednje:

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA FINANCE
DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
GENERALNI DAV
ČNI URAD

Številka: 4210-126/2010-2 (01031-08)
Datum: 13.09.2010



 

Dohodki, ki jih fizična oseba – poslovodja doseže na podlagi pogodbe o poslovodenju, se obdavčijo kot dohodki iz delovnega razmerja. To pomeni, da se med dohodke iz delovnega razmerja štejejo tudi dohodki prokurista, ki na podlagi pogodbe o poslovodenju, vodi družbo. V teh primerih plačnik davka opravi obračun davčnega odtegljaja od dohodka iz delovnega razmerja na obrazcu REK-1. Rok za izračun in plačilo akontacije dohodnine pa je na dan izplačila dohodka. Pri tem se povračila stroškov ne vštevajo v davčno osnovo tega dohodke, in sicer pod pogoji in do višine, ki jo določi vlada.


Dohodki prokuristov, ki so pooblaš
čeni le za zastopanje družbe in družbe dejansko ne vodijo, pa se štejejo za dohodke iz drugega pogodbenega razmerja. Med te dohodke se štejejo tudi izplačila za povrnitev stroškov v zvezi z opravljanjem dela in zanje plačnik davka (izplačevalec) ob izplačilu izračuna in plača akontacijo dohodnine na obračunu REK-2.



Šesti odstavke 35.
člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 51/10- UPB6) določa, da se za dohodek iz zaposlitve štejejo tudi dohodki za opravljeno delo oziroma storitev prokuristov in direktorjev.


V nadaljevanju prva alineja drugega odstavka 37. člena ZDoh-2 določa, da se med dohodek iz delovnega razmerja štejejo tudi dohodki, prejeti za vodenje ali vodenje in nadzor poslovnega subjekta, ki je pravna oseba, na podlagi poslovnega razmerja.
Med slednje pa ne spadajo dohodki prokuristov, ki nimajo poslovodnega zna

čaja. Prokurist je namreč v skladu z določbami Zakona o gospodarskih družbah – ZGD-1 (Uradni list RS, št. 65/09-UPB3) opredeljen ko poslovni pooblaščenec, njegova pooblastila so neomejena, razen glede odsvajanja in obremenjevanja nepremičnin, za kar morajo dobiti posebna pooblastila. Prokurist torej ni organ odločanja niti organ

vodenja v družbi, ampak ima funkcijo zastopanja proti tretjim osebam. Glede na navedeno prokurist nima poslovodstvenega položaja v poslovnem subjektu, zato se njegov dohodek obdavčuje v skladu s prvim odstavkom 38. člena ZDoh-2 kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja.

V primerih, ko pa ima prokurist z družbo sklenjeno pogodbo o poslovodenju oziroma družbo dejansko vodi, se šteje za osebo, ki formalno sicer ne zaseda poslovodstvenega položaja, vendar dejansko opravlja takšno funkcijo. V teh primerih se takšen dohodek obdavčuje kot dohodek iz delovnega razmerja v skladu s prvo alinejo drugega odstavka 37. člena ZDoh-2.


Pri izplačilu dohodka iz delovnega razmerja po ZDoh-2, plačnik davka opravi na dan izplačila dohodka obračun davčnega odtegljaja na obrazcu REK-1 v skladu s Pravilnikom o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu (Uradni list RS, št. 37/08, 64/08, 62/09 in 22/10 – v nadaljevanju: Pravilnik). Pri tem pa se povračila stroškov v zvezi z delom ne vštevajo v davčno osnovo tega dohodka, in sicer pod pogoji in do višini, ki jo določi vlada (tretja alineja prvega odstavka 44. člena ZDoh-2).
 

Pri izplačilu dohodka iz drugega pogodbenega razmerja po ZDoh-2, plačnik davka na dan izplačila dohodka predloži davčnemu organu obrazec REK-2 kot to predpisuje Pravilnik. ...

Jurček - 06.04.2011 - 13:41


Matjaž NIMA prav!

ZPIZ to potrjuje tudi z naslednjim zapisom:

Trenutno veljavna zakonodaja torej ne daje pooblastila, da bi se status poslovodne osebe v zvezi z obveznostjo vključitve v pokojninsko in invalidsko zavarovanje ugotavljal po vsebini dela, ki ga oseba v družbi dejansko opravlja, niti po pogodbi, ki je med osebo in družbo sklenjena. Prav tako Zavod nima pristojnosti, da bi prepovedal ali kakorkoli drugače omejil sklepanje pogodb o poslovodenju med prokuristom in njegovo družbo, ki jo vodi druga poslovodna oseba. Za ugotavljanje statusa v zvezi s pokojninskim in invalidskim zavarovanjem je torej merodajen vpis v sodni/poslovni register.
TOREJ - lahko REK-1... trdim, da tudi plačilo brez omejitve višine (veza 178. člen ZPIZ-1) in dovoljeno hkratno prejemanje pokojnine.

Jožica - 06.04.2011 - 12:58


Matjaž ali ni mogoče tudi tako prav?
V navedenem primeru se mora lastnik družbe v kolikor želi prejemeti pokojnino izbrisati iz sodnega registra kot poslovodna oseba. Torej ni več direktor.KO prodobi pravico do pokojnine lahko delo opravlja kot prokurist.
Ta vrsta dohodka se šteje za dohodek iz delovnega razmerja.
Vir- vizija računovodstvo in davčno svetovanje

-Lastnik družbe lahko po upokojitvi ostane družbenik in se v kolikor želi imenuje za prokurista.
-družbenik ostane družbenik ima sklenjeno pogodbo o poslovodenju na podlagi pogodbe ne prejema mesečnega plačila večjega od minimalne plače.
Načeloma ima družba kot poslovodjo enega ali več direktorjev, včasih pa tudi prokurista.(vpis v registru)
Lastniki družbe pravico uredijo z družbeno pogodbo .

Vir Ius Optima -pravne rešitve

Jožica - 06.04.2011 - 11:31


Rek-1
Šifra 1108

Opravljanje dela oz. storitev prokuristov in direktorjev po odločbi šestega odstavka 35.člena Zdoh-2
šteje za zaposlitev. Dohodki prejeti za vodenje ali vodenje in nadzor se obdavčijo kot dohodki iz zaposlitve.in sicer šteje za dohodek iz delovnega razmerja po l. točki drugega odtavka 37. člena ZDoh-2
To pomeni, da se dohodek fizične osebe dosežen na podlagi pogodbe o poslovodenju(kar je lahko tudi prokurist, ki pa mora biti vpisan v sodnem registru in mora imeti natančno definirana opravila v pogodbi),obdavči kot dohodek iz delovnega razmerja od katerega se izračuna odtegne in plača po stopnji 25% brez upoštevanja davčnih olajšav.Plača se tudi 6% posebni prispevek za pok. inv. zavarovanje.