krpan in druščina postani član

Naslov teme: Novela DDV - RAZUMLJIVO NAPISANO!

1909  25.03.2011 - 19:28h / DDV / Avtor: TamaraG / 88 / 14

Članek:

 

Pojasnilo DURS, št. 4230-2622/2011-1, 23. 3. 2011

V Uradnem listu RS, št. 18/11 je bil dne 15. 3. 2011 objavljen Zakon o dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1D, s katerim je dodan nov 66.a člen zakona. Ta zakon predstavlja podporo ukrepom, določenim v Zakonu o preprečevanju zamud pri plačilih – ZPreZP, ki je tudi objavljen v Uradnem listu RS št. 18/11.

ZDDV-1D je začel veljati 16. 3. 2011, ne uporablja pa se za račune, izdane pred uveljavitvijo tega zakona. Določbe ZDDV-1D se nanašajo le na uveljavljanje odbitka DDV pri neplačanih računih, ki jih je izdal davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, davčnemu zavezancu, identificiranemu za namene DDV v Sloveniji.

V nadaljevanju pojasnjujemo določbe novega 66.a člena in kazenske določbe, povezane s tem členom.

Davčni zavezanec, identificiran za namene DDV v Sloveniji, ki dobavitelju v roku, določenim z zakonom, ki ureja preprečevanje zamud pri plačilih (ZPreZP), računa ne plača ali ga plača le delno in ki je od neplačanega računa že uveljavil odbitek DDV, mora povečati svojo davčno obveznost v višini uveljavljenega zneska odbitka DDV po tem računu, ki je sorazmeren z neporavnanim delom obveznosti. Davčno obveznost mora povečati v davčnem obdobju, v katerem je glede na določbe ZPreZP nastopila zamuda, in sicer tako, da zmanjša znesek odbitka DDV.

V primeru, da davčni zavezanec zamuja s plačilom računa ali ga plača le delno, ni pa še uveljavil odbitka DDV po tem računu, ne sme uveljaviti odbitka DDV, ki je sorazmeren z neporavnanim delom obveznosti, niti v davčnem obdobju, v katerem je potekel rok za plačilo računa, niti v kasnejših obdobjih.

Ko davčni zavezanec naknadno v celoti ali delno plača račun, lahko uveljavi odbitek DDV po tem računu v davčnem obdobju, v katerem je poravnal obveznost, in sicer v delu, ki se nanaša na poravnani del obveznosti.

Davčni zavezanec mora ob predložitvi obračuna DDV davčnemu organu v elektronski obliki podati informacijo o neuveljavljanju odbitka DDV, o povečanju ali zmanjšanju odbitka DDV. To bo davčnim zavezancem prek sistema eDavki omogočeno pri oddaji obračuna za posamezno davčno obdobje, in sicer bodo v obrazcu DDV-O na voljo dodatna polja, v katera bo davčni zavezanec vpisal skupen (kumulativen) znesek neuveljavljenega, povečanega ali zmanjšanega odbitka DDV. Ker bodo ta dodatna polja za podajanje informacije o odbitku DDV po 66.a členu zakona le informativne narave, bo moral davčni zavezanec te podatke vključiti tudi v polji 41 oziroma 42 obrazca DDV-O. Podatki v teh dodatnih poljih bodo lahko zaradi napak iz preteklih obdobij tudi negativni. Glede popravkov teh podatkov iz preteklih davčnih obdobij v tekočem obračunu in kaznovanja oziroma nekaznovanja zaradi prekrška velja enako kot za ostale popravke napak iz preteklih davčnih obdobij, ki jih davčni zavezanec vključi v tekoči obračun.

Za primere, ko davčni zavezanec ne bo povečal davčne obveznosti v višini uveljavljenega odbitka DDV po neplačanih računih ali ne bo predložil podatkov o povečanju davčne obveznosti, neuveljavljenem DDV in naknadni uveljavitvi odbitka DDV, je predpisana tudi kazenska določba. Davčni zavezanec je v tem primeru odgovoren za hujši davčni prekršek.

Ukrep iz prvega odstavka 66.a člena ZDDV-1 pa se ne nanaša na račune, na podlagi katerih davčni zavezanec prijavi denarne obveznosti v sistem večstranskega pobota v skladu z ZPreZP, niti na račune, na katere se prej navedeni zakon ne nanaša.

Če davčni zavezanec – dolžnik denarno obveznost po nastanku zamude prijavi v prvi krog obveznega večstranskega pobota pri upravljavcu sistema obveznega večstranskega pobota, ki sledi datumu nastanka zamude, mu davčno obveznost v višini uveljavljenega zneska odbitka DDV po tem računu ni treba povečati oziroma lahko še neuveljavljeni odbitek DDV po tem računu uveljavlja, ne glede na to, da računa ni plačal oziroma ga je plačal le delno.

Davčno obveznost po računu oziroma odbitek DDV po računu, ki je bil prijavljen v prvi krog sistema obveznega večstranskega pobota, pa v prvem krogu ni bil pobotan ali je bil pobotan le delno, ni treba povečati oziroma se odbitek DDV lahko v celoti uveljavi.

Če davčni zavezanec – dolžnik denarne obveznosti po nastanku zamude ne prijavi v prvi krog obveznega večstranskega pobota, se upoštevajo določbe prvega odstavka 66.a člena ZDDV-1, kar pomeni, da mora davčni zavezanec povečati davčno obveznost oziroma nima pravice uveljaviti odbitek DDV. Iz navedenega izhaja, da mora davčni zavezanec v primeru, če denarno obveznost ne prijavi v prvi krog po nastanku zamude, ampak šele v naslednji krog, povečati svojo davčno obveznost oziroma nima pravice do uveljavljanja odbitka DDV in o povečanju DDV podati informacijo na prej opisan način.

V skladu z drugim odstavkom 16. člena ZPreZP dolžnik ni dolžan v obvezni večstranski pobot prijaviti denarne obveznosti:

  • katere plačilo je zavarovano z instrumenti za zavarovanje plačil, razen denarnih obveznosti, ki izvirajo iz menic, za katere se v 18. členu tega zakona zahteva prijava v večstranski pobot,
  • v zvezi s katero poteka spor pri pristojnem sodišču ali v zvezi s katero poteka izvršilni postopek.

V primerih iz drugega odstavka 16. člena ZPreZP se določbe prvega odstavka 66.a člena ZDDV-1 glede obveznosti povečanja davčne obveznosti oziroma neuveljavljanja odbitka DDV ne uporabljajo.

ZPreZP v 3. odstavku 1. člena določa, da se ta zakon ne uporablja, če je bil nad dolžnikom začet postopek zaradi insolventnosti v skladu z zakonom, ki ureja postopke zaradi insolventnosti.

Iz navedenega izhaja, da mora davčni zavezanec začasno povečati svojo davčno obveznost oziroma začasno ne sme uveljavljati odbitka DDV le v primeru nastanka zamude pri plačilu računa in neprijave obveznosti po tem računu v prvi krog sistema obveznega večstranskega pobota. Kot je bilo že navedeno, je določena izjema za dolžnika, nad katerim je bil začet postopek zaradi insolventnosti.

Določbe glede obveznosti povečanja davčne obveznosti oziroma neuveljavljanja odbitka DDV se tako ne uporabljajo za denarne obveznosti, katere je dolžnik prijavil v prvi krog obveznega večstranskega pobota ter za denarne obveznosti, katere dolžnik v skladu z ZPreZP ni dolžan prijaviti v obvezni večstranski pobot.

 

Beta - 25.03.2011 - 21:19

Ali kdo ve kako bomo, če sploh bomo te evidence vodili?
kako to programersko izpeljati, da bodo pravilni obrazci ven "padli" ?


ali boste računovodski servisi vi oddajali večstranske pobote=kaj pravijo vaše stranke na to ?

Suzi - 25.03.2011 - 21:31

Evidence bomo morali voditi kako pa drugače? Programerji bodo naredili podobno kot je pri plačani realizaciji program (kako to vedo programerji), tako je vsaj meni rekel naš programer. 
Če bomo računvodski servisi oddajali pobote pa je stvar dogovora med nami in stranko - sama se nagibam vsekakor k ne. Lahko stranki pripravimo podatke o zapadlih računih, vlaganje v večstranski pobot pa posega v odločanje kaj plačati oz. kaj prijaviti v pobot in menim, da to ni več pristojnost računovodsekga servisa. 

Medvedek - 25.03.2011 - 22:39

Pa saj je obvezen pobot!!

Ne vem zakaj potem evidence o DDV. Saj je to brezpredmetno.

Če je pobot obvezen se z DDV sploh ne ukvarjam. Pazim na zamujene in neplačane račune, jih vključim v prvi obvezni pobot po zapadlosti pa pika.

Če pa se zgodi, da bo vmes in pobotan in tudi plačan se potem dogovarjam z dobaviteljem o vračilu preplačila ali o poravnavanju bodočih obveznostih.

Ali pa nekaj ne razumem v vsem tem "šmornu" ?

ikra - 28.03.2011 - 08:33

kaj pa se zgodi sedaj z obračunom DDV po plačani realizaciji? Predvidevam, da se nič ne spremeni

vprašaj - 28.03.2011 - 17:40

ikra :
-------------------------------
kaj pa se zgodi sedaj z obračunom DDV po plačani realizaciji? Predvidevam, da se nič ne spremeni

Tudi mislim tako.

Samo če ne plačujete v roku, morate vseeno prijaviti pobot - zaradi ZPre...

Jan - 26.03.2011 - 08:15

Se prijaviš v pobot, pa ni nobenega, kateri bi se pobotal s tabo......kaj pa v tem primeru...
Pa tudi, če je do sedaj bila plačilna nedisciplina, se ne bo s tem zakonom , po moje nič izboljšala.

vprašaj - 26.03.2011 - 08:22

Jan :
-------------------------------
Se prijaviš v pobot, pa ni nobenega, kateri bi se pobotal s tabo......kaj pa v tem primeru...

Kot pravi medvedek - s stališča DDV prav nič drugače - izvirnega odbitka ne popravljaš in v nedogled vlagaš prijave v pobot.. formi bo zadoščeno (koza cela, volk pa še vedno lačen!)

Seveda imaš prav, da zato ne bo nič več plačanega....

Jurček - 26.03.2011 - 08:26


Vprašaj - nisi vpogledal v objavljeno pojasnilo DURS-a.

Zaključek - od neplačanih faktur, ki so prijavljene v pobot - lahko odbijaš.... in glede odbitka se na TEJ točki zaključi ... ni verižnega vlaganja!!

vprašaj - 26.03.2011 - 08:54

Povedano bolj na dolgo: odbitek uveljaviš takoj, v prvem obdobju. Če ne plačaš v roku, prijaviš v pobot in DDV je zapečaten tak kot je.

Gornje pojasnilo dursa se nanaša samo na DDV.

Kar se tiče neporavnanih obveznosti v prvem krogu, pa si predstavljam, da jih moraš (zaradi poravnave, ne zaradi DDV) vložiti tudi v naslednji krog. Obstaja o tem kako pojasnilo ali je morda že v zakonu to izrecno zapisano - ga še nisem premlel?
  lp

valat - 27.03.2011 - 12:59

Nisem zasledil ustreznega pojasnila. Zanimivo pa bo tudi naslednje:

1. Kateri datum je kot "presečni" določen (v zakonu tega ni!)
2. Kako pa s zavezanci, ki obračunavajo DDV po plačani realizaciji?

Tale zakon je že tak zmazek, da se nič več ne reče!

Pa še to:  npr. prijaviš v pobot 06.04.2011 - a potem ne bo nihče več plačeval do izvršenega pobota? To pa bo pospešilo plačevanje obveznosti!

Lep pozdrav!

mr-1 - 28.03.2011 - 09:05

Ja, pa npr. tole:
- račun si prejel v mesecu marcu
- zapade 24.3.
- plačaš 3.4.
V prvi pobot takšne obveznosti seveda ne prijavljaš več (ker je plačana); ali si moraš DDV prestaviti zaradi tega iz marca v april? Če berem zakon, potem so zato izpolnjeni vsi pogoji (zamuda je nastopila v marcu in do konca meseca še ni bil plačan). Če uporabim "zdravo pamet", je pa to en velik "šmorn" - da zavarujem svoje interese, ne plačam in prijavim v pobot, pa je z vstopnim davkom vse o.k., rezultat pa daleč od namena te zakonodaje...

ManjaB - 28.03.2011 - 13:48

Jaz razumem, da si DDV ne smemo odbiti, če je plačilni rok daljši od 60 dni med gospodarskimi subjekti in računa še nismo plačali, DDV pa smo si odbijali. Delamo popravek.

Danja - 28.03.2011 - 14:39

Manja B, prijaviti moramo takoj, ko poteče rok za plačilo:
- če je rok dogovorjen (ne sme biti daljši od 60 oz. 120 dni, lahko pa je tudi krajši od 30 dni)
- če rok ni dogovorjen, mora bili izpolnjen v 30 dneh od prejema računa (če je daljši od 60. oz izjemoma od 120 dni, je ničen, torej ni dogovorjen, tak dolg je potrebno prijaviti v prvi krog, ko preteče 30 dni od prejema računa ali blaga (glej 7. člen ZPreZP).

Danja - 28.03.2011 - 14:45

... in če ne opravimo prijave v pobot, po ta istih kriterijih popravljamo vstopni DDV (nastanek zamude 60 dni je samo eden izmed dogovornih kriterijev, sicer je lahko tudi 30 dni in manj), 
... pa ne samod a popravljamo DDV, sledi globa (glej 25. člen ZPreZP).