krpan in druščina postani član

Naslov teme: BREZ PANIKE, prosim :)

1666  16.03.2011 - 15:38h / DDV / Avtor: MARTIN KRPAN / 93 / 19

Uspelo mi je (delno) razvozlati 66.a člen ZDDV-1, ko sem prebral tudi Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, predvsem 31. člen navedena novega zakona.
Skratka - nekako takole (preden se začnete ukvarjati z vsebinami) - obvezni pobot bi naj začel veljati in se izvajati "šele" sredi meseca junija 2011. Tako se tudi v praksi prej ne more v praksi uporabljati (po mojem mnenju), dokler se tudi ne prične uporabljati obvezni pobot.
Do takrat pa lahko pride še marsikaj:
 - človeški tsunami (ali cunami - kakorkoli je že prav), ki bo stresel tiste z dreves, ki so takšen zakon pisali (govorim o spremembi DDV);
 - na ŠPIKOVIH DAVČNIH NEBESIH se nas usmili oni tam zgoraj in nas vzame v multilateralni pobot;
 - država odkupi www.DDVpoznavalec.si in ga ponudi v prosto uporabo vsem, ki si želijo korektno plačevati davčne obveznosti, kar bo prvi korak države k povečevanju davčne ozaveščenosti (prvih 100 kod šenkam onim na MF, da ne bodo več počeli bedarij)...
Skratka, BREZ PANIKE, prosim :).

Simbi - 16.03.2011 - 17:24

Ne vem, ne vem....

1. odstavek 66.a čl. ZDDV1 se začne uporabljati naslednji dan po objavi v Ur.listu (16.3.2011).
 
Prav tako 16.03.2011 se začne uporabljati Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih. Zamik je predviden za prijavljanje specifikacije obveznosti (datum in številka računa), obveznost prijave celotne obveznosti (v skupnem znesku) pa ni "zamaknjena": 3. odstavek 29. člena 

Zato zaradi pravice do odbitka vstopnega DDV po mojem mnenju ne smemo čakati na začetek izvajanja 17. člena Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih in bo treba obveznosti prijavljati (zaenkrat pri Ajpesu) v pobot, kdor bo želel uporabiti izjemo iz 2. odstavka 66.a čl. ZDDV1. 

Res pa je, da to še ne bo ta mesec (računi, izdani od uveljavitve zakona.... valute bodo v večini enkrat aprila ali maja.....)   

NAJ ME PROSIM KDO POPRAVI, če narobe berem!!!

Lep deževen popoldan!

Danja - 16.03.2011 - 18:51

Pišem na pamet, iz spomina, razumela sem tako, da se prvič prijavimo čez 30 dni, v tem času pa bo minister podal navodila. Na začetku prijavljamo obveznosti kumulativno po dobaviteljih, čez tri mesece pa analitično po dokumentih. Do konca leta 2011 je izvajalec - upravljavec pobota AJPES, v tem času pa država podeli koncdsijo lahko tudi komu drugemu, spet bomo nekaj privatizirali (glupo, ne vem, zakaj imamo potem AJPES).
VALUTE novih poslov, ki jih sklepamo od danes naprej, morajo biti 60 (oz.do 120 dni), zadeve, ki so že dogovorjene, pa še ne izvedene, delijo usodo tega zakona (spet iz spomina, nisem prepričana). Jutri debatiramo dalje, s pozdravom "brez panike, prosim).  

MARTIN KRPAN - 16.03.2011 - 19:36

Hmmm ... Kumulativno bi naj začeli res prej prijavljati v obvezni pobot (dolžniki kumulativno vrednostno za posameznega upnika), analitično pa šele od junija naprej. Logično je tudi (oz. zakonito), da bi naj zakon začel veljati za neplačane terjatve, nastale po opravljenih transakcijah po uveljavitvi zakona... (ker sem tudi sam v "gneči" - je to kje posebej zapisano, kar ste vi zapisali ... Res pa je, da to še ne bo ta mesec (računi, izdani od uveljavitve zakona.... valute bodo v večini enkrat aprila ali maja.....)   

Skratka, brez panike :).

ČRNA - 16.03.2011 - 19:54

Kolikor jaz berem tale Zakon sploh ni tako NEDOLŽEN. In skoraj nič se ne zamika v maj.

Namreč 28.člen opredeljuje kdaj mora dolžnik PRVIČ prijaviti svojo obveznost, z izpolnitvijo katere je bil že v zamudi PRED UVELJAVITVIJO tega zakona v 30 DNEH PO UVELJAVITVI TEGA ZAKONA.

Torej za "stare obveznosti" v roku 30 dni= 16.3.2011+30 dni=15.4.2011.

PROBLEM: AJPESOVA spletna stran ima URNIK in zadnji dan SPREJEMA PRIJAV ZA POBOTANJE je 6.4.2011, potem pa se naslednji krog začne šele 26.4.2011. PA SMO V ZAMUDI, ČE NE PRIJAVIMO DO 6.4.2011!!! To je povezano z 1.odstvakom 16.člena.

Da sploh ne govorimo o tem, da je potrebno PREDHODNO z njimi podpisati POGODBO in vključiti ELEKTRONSKO POSLOVANJE z digitalcem.
Če kdo misli drugače LEPO PROSIM ZA MNENJE. Ker drugače je to za srevise KLANJE. Kaj vsi knjižite DNEVNO ali boste prevalili na stranke. Pa saj v večini sploh to ni možno, če je še plačlni promet v servisu?


Simbi - 17.03.2011 - 06:16

3. člen (ZDDV-1D), prehodna določba: ... se ne uporablja za račune, izdane pred uveljavitvijo tega zakona, zato "to še ne bo ta mesec, ampak prvič aprila ali maja"

Govorim o "sankciji" povečanja davčne obveznosti po 1. odstavku 66.a čl. ZDDV1 oz. nepovečanja, če so računi prijavljeni v obvezni večstranski pobot in ne o izvajanju ZPrezP.

Nadzor na ZDDV izvaja DURS, kdo bo izvajal pa nadzor nad ZPrezP? .... inšpektorati in drugi organi v skladu s svojimi pristojnostmi.... spet en zakon, ki je napisan samo zato, da je napisan. Edino "uporabnost" tega zakona vidim v povezavi z ZDDV1, kar pa bo spet povečalo administriranje (5. odst. 66.a čl - me prav zanima kako bo tole s pravilnikom urejeno).

Od samega začetka trdim, da te spremembe problemov s pomanjkanjem finančnih sredstev v gospodarstvu ne bodo rešile. Kdor nima denarja za plačilo dobaviteljem, ga nima tudi za plačilo povečane davčne obveznosti, zato se bo zadolženost še povečevala. 

Kar pa zadeva tole telovadbo z vstopnim DDV (+, -, +...) bo še eno veliko sr.....
Sicer smo pa itak vajeni vsega. Kufri gor, kufri dol.

Lep dan!

MARTIN KRPAN - 17.03.2011 - 07:01

Dva dejstva:
- nov 66.a člen ZDDV-1 "mora pasti", kar ne upošteva načela nevtralnosti - po domače, zadeva ni skladna z evropsko direktivo, zato primarno veljajo določila evropske direktive. Verjetno pa tile "šalabajzarji" računajo na to, da ne bo nihče zadeve sprožil pred evropskim sodiščem (to bomo še videli);
- kot drugo - eno je, kar moramo početi za namene DDV, drugo pa, kar moramo početi skladno z določili Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (tam so spisane kazenske sankcije, ki so lahko precej boleče) in ta zakon "moramo spoštovati" nedvombno (jaz pravim samo, da brez navezave na DDV).
Da pa je edina korist spremembe ZDDV-1 neupravičeno bogatenje države, pa je jasno verjetno že vsakemu laiku!  

Marta - 17.03.2011 - 07:38

a pa se mi rač. servisi, knjigovodje, tajnice, pomočniki in pomočnice ne bi skupi zbrali in šli stavkat!

silva - 17.03.2011 - 07:43

Ne morem verjet,
kot delodajalca te delavci lahko rugajo v zdrav mozeg, pa imaš na voljo le slabe inštrumente, kot pridnega davkoplačevalca te rugajo v glavo za 5 centov (da se jim splača pošto pošiljat). Se sprašujem zakaj imam še firmo, ker tudi če delaš vse preko raznih svetovanj (računovodskih, odvetniških, da bi ja imel vse prav), ne narediš čisto nič. Tako brezzakonje, brezvladje, anarhija,....ne vem....razmišljm da bi šla na Veliko planino krave pasti, pa brez elektrike, časopisov....samo domače mleko in kruh. 
Ah, mi je kar odleglo, že ko samo pomislim na tako idilo.... Gre kdo zraven???
 

twist - 17.03.2011 - 08:12

sploh ne razumem, kaj bodo s takšnim načinom dosegli - prej so propadli veliki, zaradi ..., saj vemo česa, a sedaj pa še ostale peljejo po tej poti? 

A je to reševanje plačilne nediscipline? Če nekdo nima sredstev, da bi plačal tistemu, ki mu je dolžan, pa ta naprej tistemu, ki mu je dolžan, zato pa bosta oba za kazen posledično plačala več DDV, mar je kdo tako naiven, da bo potem upnik prej prišel do svoje terjetve? 
Rezultat = upnik še vedno ne bo dobil plačila, ker bo prej nafotrana država, že tako v težki situaciji bo dolžnik še težje poravnaval svoje obveznosti kot do sedaj. Rezultat = upnik bo imel samo še večjo terjatev. Kar lasje mi gredo pokonci! S takimi ukrepi bodo samo še uničili tisti del gospodarstva, ki še deluje in plačuje davke, morda z zamudo poravnava dolgove, a vendar deluje.

To me spominja na šiviljo ==> že 5x je odrezala krilo, pa je še vedno prekratko!

NTS - 17.03.2011 - 08:24

Se strinjam s twistom. Ta sprememba ZDDV ne po uredila plačilne nediscipline. Pri tem bo imela koristi samo in izključno država. Nekaj so napisali na hitro, da so utišali zahteve obrtnikov in drugih, ki so pritiskali glede ureditve plačilne discipline. Zdaj se pa vsi lepo smejčkajo, da je sporazum dosežen.
Računovodje smo pa v dobi posodobitve administracije dobili še več dela in papirologije. Res bi morali mi štrajkati!!!

twist - 17.03.2011 - 09:24

Ko bodo obrtniki dojeli, kaj so pomagali skuhati, jim bo kmalu jasno, da jih bo tako lahko še več zaprlo svoje obrtne delavnice. Sicer pa, verjetno niso vsi štrajkali ali pa ne podpirajo idej, ki jih ima OZS.

 Skoz imam občutek, da se vse to dela za tisti del, ki je bil življenjsko vezan izključno na gradbeništvo. In smo spet tam - glede na vsa govoričenja in komentarje po TV, izpade, kot da v SLO obstaja samo ta dejavnost, ki jo vlada mora reševati. Vedno se govori smo o podizvajacih v gradbeništvu, ki da so v najhujšem d....u. Kaj pa vsi ostali, brez katerih tudi oni ne bi (in ne bodo) preživeli, sploh ob tako nemogoče napisanih zakonih? Mar so snovalci res vsi direkt iz faksov, brez minutke dela v realnem gospodarstvu? Ups, morda pa so bili prej v javni upravi, kjer je denar pritekal sam od sebe, kajne? Naj najprej poizkusijo zaslužiti s svojimi rokami in pametjo mesečno plačo, pa da slišimo potem!

Samo sprašujem se lahko, OD KJE bo država vzela sredstva za preživetje lastnega aparata, če sploh ne bo vplačnikov, pa čeprav z zamudo, ker jih enostavno ne bo - sama jih bo ukinila.
 Bo sociala to prenesla?

xxx - 17.03.2011 - 10:00


Odlično zapisano, to bi bilo potrebno javno povedati, da bi tudi drugi ljudje začeli razmišljati. Tako pa drvimo v prepad.  Glasu ljudi, ki delamo v realnem gospodarstvu, tako nihče ne sliši. 
 OZS - v belih srajcah in kravatah so bili videni na TV, ko so štrajkali.  Niso časi za bele srajce in kravate, ljudje božji!    

programerka - 17.03.2011 - 19:47

Tudi sama se vprašam, kje je tukaj obrtna zbornica s svojimi svetovalci, ki jih ni malo, da so vsi kar lepo tiho in niso naštudirali niti enega samega primera, kako bomo vse skupaj spet predalčkali in vlačili DDV ven in noter, pa dodatne tabele in oprostite "druga sranja". In kar bo najhuje, mnenja bomo dobivali spet meseca septembra, ko bodo gospodje prišli z dopustov. In zamislite si štalo, da se s kompenzacijo zaprejo določeni računi, nato pa dobiš čez tri tedne dobaviteljev dopis, kjer te bo seznanil, da je pa on terjatve zaprl drugače. JUHUHU...

rrr - 17.03.2011 - 09:58

Se pridružujem mnenjem Twista un NTS!

vprašaj - 17.03.2011 - 10:12

Ali nimate davčni svetovalci nekega združenja (Končan?)?

Ali nui nič reagiralo na predlog zakona?

Naj vsaj zdaj zažene vik in krik s prikazom posledic - povečan izplen DDV za državo in za ta znesek zmanjšana plačilna sposobnost gospodarstva!!

lp

twist - 17.03.2011 - 10:42

vprašaj :
-------------------------------
Ali nimate davčni svetovalci nekega združenja (Končan?)?

Ali nui nič reagiralo na predlog zakona?

Naj vsaj zdaj zažene vik in krik s prikazom posledic - povečan izplen DDV za državo in za ta znesek zmanjšana plačilna sposobnost gospodarstva!!

lp

Se strinjam s tabo - sedaj bi bilo potrebno reagirati, morda je še čas!!! Sigurno ima kdo kake kompetence ali vzvode! Morda obrniti se na kakega ministra. Ko bo enkrat dokončno sprejeto, nas čaka črna prihodnost (druga Grčija, Irska?), saj smo v bistvu vsi, tako ali drugače odvisni prav od gospodarstva!

Zadnji stavek - odlično povedano - kratko in jedrnato! Ja, v tem je point! In to naj bi bila strategija za izhod iz krize!? Gospodarstvo rabi "protistrup", ne pa dolivanje še hujšega "strupa"!

MARTIN KRPAN - 17.03.2011 - 21:52

"Duha", ki je nekoč družil davčne svetovalce, že dolgo ni več. Zaključek je jasen: v zadnjih nekaj letih NOBENO stanovsko združenje (OZS, GZS, ZDSS itd.) ni naredilo (ali doseglo) nič "pametnega" na področju davkov. Če izvzamem določene solo akcije posameznikov v Sloveniji, je vse skupaj čista žalost. 
Skratka, "opice" na drevesih, ki naredijo takšno štalo, bi bilo potrbno dati v rezervat. Se opravičujem opicam (ta pravim), če sem jih užalil, ker sem jih dal v isti koš z našo MF navlako in politiko.
Tako, povedal sem, jutri dobim inšpekcijo :).
P.S. Če verjamete v pravljice, si preberite še enkrat najnovejšo: DAVČNI VRTILJAK (66. a člen ZDDV-1), avtor Franc Križ Andersen.

GENOVEFA - 17.03.2011 - 15:13

Še ena štala. Pa saj ob tako velikem številu bikov, kot jih imamo v Sloveniji (pa ne plemenskih), kaj drugega tudi ne moremo pričakovati.

sova - 18.03.2011 - 14:29

A se 66.a člen ZDDV-1 nanaša na dobavitelje v SLO ali tudi na pridobitve in samoobdavčitve kot prejemnik storitev?