krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delo po podjemni pogodbi

1646  16.03.2011 - 09:08h / Ostalo / Avtor: TICCO / 465 / 5

Ali mogoče kdo ve, kako je v primeru, da redno zaposleni delavec dela tudi po podjemni pogodbi.
Ali obstaja kakšna omejitev glede fonda ur, koliko ur mesečno/letno lahko dela po podjemni pogodbi?
Vem pa, da delo, ki se opravlja s podjemno pogodbo ne sme imeti značaja rednega dela, pač pa le neka občasna dela.

FRANJA - 16.03.2011 - 13:01

Lahko bi se razpisala glede podjemne pogodbe,toda ni časa.Če res ni druge variante je pač to edini izhod v sili.Je pa to delo zelo drago plačano (mislim na dajatve ,čeprav verjetno  nekaj dohodnine  delavec  pri obračunu dobi nazaj ).Mogoče pa  jaz napačno razmišljam,ker sem pač še v recesiji in mi vsak odvečni odliv zmanjšuje likvidnost oz.povečuje minus na TRR.
Glede na to,da je delavec zaposlen pri vas ,bi mu to delno lahko kompenzirali z nadurami ,ki je še vseeno cenejša varianta.Ob upoštevanju števila nadur na leto ( 170 oz.210 ur ) mu to povečuje tudi osnovo za "penzijo".
Po podjemni pogodbi bo opravljeno točno določeno delo,ki ga pač ovrednotite ter napišete kdaj mora biti to gotovo .Koliko ur bo za to prevzemnik porabil naj vas ne zanima.Glede na dinamiko izplačila (to naj bo tudi opredeljena v podj.pog.) oddajate nato REK- 2 ter plačate dajatve ter izplačilo prevzemniku na TRR (no pa sem rekla,da se ne bom razpisala).
To je moje mnenje,verjetno me bo pa še kdo popravil ali kaj dodal.
Lp  

TICCO - 17.03.2011 - 07:29

Hvala, Franja

Jože - 17.03.2011 - 08:44

Draga Franja, preberite si 2.odstavek 11. čl. ZDR in v zvezi s ten 2.točko 229. čl. ZDR ( globa do 20.000Eur). Ni tako enostavno podjemno razmerje.

novinc - 17.03.2011 - 10:19

Tudi jaz se spominjam, da je bilo rečeno, da je vsak dohodek zaposlenega (za glavnega delodajalca) dohodek iz delovnega razmerja - celo "čisti" avtorski honorar za dejansko avtorsko delo, ki ni vezan na njegovo redno delo.

FRANJA - 18.03.2011 - 00:43

Uh,g.Jože zdaj ste mi pa naložili delo.Res nisem pri odgovoru oz.mnenju upoštevala členov,ki ste jih omenili.Verjetno res nekdo ,ki  je v delovnem razmerju po pogodbi o zaposlitvi in se šteje za odvisno pogodbeno razmerje ne sme pri istem delodajalcu opravljati še neodvisno  delo iz drugega pogodbenega razmerja,to je po podjemni pogodbi.Ali pač?
Verjetno je potrebno upoštevati tudi ZDoh-2,členi 35-38 in še kaj.Mogoče me zavede prav to,da je povsod navedeno-kadar ne gre za opravljanje odvisnega dela v smislu elementov delovnega razmerja iz 4.člena ZDR,se bo to delo opravilo po delovršni oz.podjemni pogodbi.
Hvala za popravek. Glede sklepanja podjemnih pogodb pa svoje komitente opozorim in  jih  v 95%
ne sklepamo, se rajši poslužujejo zaposlitev za 10 ali 20 ur na teden,predvsem ko jim pokažem
 izračune.
G.Jože,če ste res "tapravi Jože",iskrene čestitke za Jožefovo.
Lp