krpan in druščina postani član

Naslov teme: plačilo dohodnine s.p.

1609  14.03.2011 - 17:38h / Ostalo / Avtor: marin / 112 / 19

IZ popoldanskega s.p.-ja sem prešel na polni s.p. Odločil sem se za plačevanje prispevkov od 120%PP.
Kako pa je z dohodnino? Kakšno akontacijo naj plačujem? V samem obračunu iz dejavnosti imam zelo majhen dobiček....saj sem bil še zaposlen? Kaj mi svetujete?

nezza - 14.03.2011 - 18:58

Jaz bi plačevala tako kot pride po davčnem obračunu - šparajte vi in boste naslednej leto doplačali - zakaj bi kreditirali Durs če ni potrebno.

Jape - 14.03.2011 - 19:40

nezza ima prav

burja - 15.03.2011 - 07:46

Jaz pa v tej naši skorumpirani državi razmišljam takole.Pokojnina, ki nam jo bo država določila čez leta bo minimalna. Ne za živet in ne za umret. Razlika med 60 in 120 % ta mesec znaša 352 eur . Bodite striktni in ta znesek namesto državi vlagajte-varčujte ( pa boognedaj pri kakšni zavarovalnici)in čez npr. 20 let Vam to znese 84.480 EUR . Brez obresti bo to kar lep dodatek k penziji, ki bo samo Vaš, če se kaj zgodi pa še otrokom ostane. Za višino dohodnine pa tako morate oddati predvidene dohodke in stroške in od tega potem prvo leto plačujete akontacijo davka iz dohodka, ki je dejansko Vaša akontacija dohodnine.

nezza - 15.03.2011 - 10:44

Delno imate prav, ko marin pozivate k plačevanju prispevkov od nižje osnove, v celoti pa se nikakor ne morem strinjati z vami. Plačani prispevki nikakor ne pokrivajo samo in zgolj penzijo, ki jo boste nekoč dobivali, to so tudi prispevki za zdravstveno zavarovanje in drugi prispevki, katerih usluge pa koristite celo življenje (a se tega očitno niti ne zavedate). Poleg tega lahko že za časa svoje aktivne dobe zbolite in ste na daljši bolniški odsotnosti - takrat bo vaše nadomestilo tudi odvisno od dejansko plačanih prispevkov. Če bomo vsi samo gledali, da bomo prispevali čimmanj, potem ne vem, kako bomo na račun zdravstvenega zavarovanja še lahko pomagali vse številčnejšim obolelim za težkimi boleznim. A vsi samo razmišljate, da se vam ne more zgoditi? In ne pozabite - z vašimi plačanimi prispevki so pokrite tudi zdravstvene in zobozdravstvene storitve za vaše otroke. Malo bolj pravično pa bi si že lahko razdelili to breme, ne pa da nekateri samo iščete, kako bi plačali čim manj, ko pa potrebujete, pa glasno zahtevate svoje pravice. Čas je, da se zavedate tudi dolžnosti.

vprašaj - 15.03.2011 - 10:52

"Malo bolj pravično pa bi si že lahko razdelili to breme, ne pa da nekateri samo iščete, kako bi plačali čim manj, "

nezza, oprosti, ampak tole je čisto nakladanje!

Pri vsesplošnem sranju in zapravljanju v državi naj bi sami od sebe plačevali več za zdravstvo???

Ali Ti plačuješ od višje osnove (koliko višje?) ,razen če kalkuliraš zaradi penzjona?

Brez zamere, ampak sem alergičen na pridigarje! lp

vprašaj - 15.03.2011 - 10:56

 Rraje daj neposredno donacijo zdravstvu - recimo Onkološkemu -

(če Te seveda ne moti, koliko soldov je pri njegovi nekvalitetni izgradnji državi izpulil Zidar??)

lp

nezza - 15.03.2011 - 11:09

Boljšo državo si lahko ustvarimo le sami, a če je vsakemu pomembna zgolj in samo lastna rit, potem je to misija nemogoče. 

Marta - 15.03.2011 - 11:48

Se strinjam , samo velike ribe naj ne gledajo na svojo rit.

vprašaj - 15.03.2011 - 13:21

Ponavljam vprašanje in ga dopolnjujem:

"Ali Ti plačuješ od višje osnove, kot bi morala po obračunu (koliko višje?) ,razen če kalkuliraš zaradi penzjona?"
(- če pa slučajno nisi samozaposlena, pa sploh ni primerno, da pridigaš drugim).

lp

nezza - 15.03.2011 - 15:27

Ja, plačujem en razred višje kot bi bilo potrebno. Nisem pa želela nobenemu pridigati. Mislim pa, da bi bilo pošteno, če bi vsak plačeval od svojih realnih dohodkov, ne pa da se v bilancah leta in leta prikazuje 1000 € ali pa še manj dobička in se potem plačuje od minimalca - v realnosti pa se kaže veliko višji standard teh ljudi. Potem se pa točno zavedajo, da jim pripadajo še štipendije, otroški dodatki......Roko stegovat v žakelj ko ti pripada pa znajo.... Včasih smo bili Evropa na Balkanu, danes pa smo Balkan v Evropi...

vprašaj - 15.03.2011 - 21:02

"Mislim pa, da bi bilo pošteno, če bi vsak plačeval od svojih realnih dohodkov, ne pa da se v bilancah leta in leta prikazuje 1000 € ali pa še manj dobička..."

Torej smemo sklepati iz tega, ker plačuješ za en razred višje od dohodkov, ki jih izkazuješ v bilancah, da ti tvoji dohodki niso realno izkazani???

Sicer pa :Gorenjci pravijo: Vsak po svoje, Bohinjc pa s svedrom - kravo dere.
lp

PS Geslo davčnih svetovalcev pa je : Cesarju, kar je cesarjevega - in niti groša več!

nezza - 16.03.2011 - 09:51

Moji prihodki so prav vsi (do zadnjega centa) izkazani v davčnem obračunu. Res je v državi mnogo razmetavanja in nepravilnega ravnanja z denarjem, vendar če zato, ker nekateri goljufajo samo zamahnemo z roko in rečemo: Bom še jaz, saj vsi delajo tako ! , nam lahko pomaga samo še japonski potres. P.s.: Ko boste vsake 3 mesece potrebovali za 100 eur zdravil, ki jih zaenkrat še krije zdravstevno zavarovanje, boste spoznali, zakaj se mi plačati prispevke po lastni zmožnosti zdi upravičen strošek in ne polnjenje cesarjeve blagajne. Naj veliki večini mojih nasprotnikov tu služi vsaj zdravje, če jim že pamet ne najbolj. Država so bili in bodo ljudje - mogoče si boljše kot jo imamo niti ne zaslužimo?

vprašaj - 16.03.2011 - 11:29

Mešaš dve stvari:
- "če zato, ker nekateri goljufajo samo zamahnemo z roko in rečemo: Bom še jaz, saj vsi delajo tako"
 
in " plačati prispevke po lastni zmožnosti" .

Eno je goljufati, drugo je plačevati prispevke, kot je predpisano.
Plačevati več pa je utopično DonKihotsko dobrotništvo - kot da bi s svojim zgledom vrnila (v tem razsulu) v deželo poslovno in sploh moralo.

Za ta namen je, kot sem že zapisal, primerno in predvideno doniranje.

Vsak po svoje! LP

vprašaj - 16.03.2011 - 11:43

še to na prejšnje odgovore: »Nisem pa želela nobenemu pridigati.«Kaj pa je naslednje drugega kot pridiga in poskus zbujanja slabe vesti tistim, ki plačujejo(mo), kot je predpisano (minimum):

«Delno imate prav, ko marin pozivate k plačevanju prispevkov od nižje osnove, v celoti pa se nikakor ne morem strinjati z vami...Malo bolj pravično pa bi si že lahko razdelili to breme, ne pa da nekateri samo iščete, kako bi plačali čim manj, ko pa potrebujete, pa glasno zahtevate svoje pravice. Čas je, da se zavedate tudi dolžnosti.«LP

ogledalo - 16.03.2011 - 09:07

Nezza, popolnoma se strinjam s teboj!
Ker je moja narava dela pač taka (taka je v bistvu večine od nas, ki prihajamo sem gor), da o poslovanju raznih s.p.-jev vemo kar dosti, mi gre na bruhanje, ko poslušam pozive Obrtne zbornice in berem razne izjave nekaterih med nami v zvezi, z v tem momentu aktualno "obrtniško neposlušnostjo". Po eni strani vsi gledajo kako ogoljufati državo in ji dati najmanj kar je mogoče, po drugi pa od nje zahtevajo in pričakujejo, da jim ureja poslovno okolje. Dobro vem, da DOBRI obrtniki, takšni, ki imajo kratek odzivni čas, ki svoje delo naredijo v dogovorjenem roku in kvalitetno, tudi zdaj nimajo problemov z neplačili. Niti s priidobivanjem del. Največ problemov imajo tisti, ki sprejemajo nepravilne poslovne odločitve in so obenem še nesolidni ter nepošteni.
Daleč od tega, da bi trdila, da je v tej naši ljubi državi vse lepo. In da ni potrebno ničesar spremenit. A, tako kot je Nezza rekla - država smo mi vsi, nered ni naredila država ampak mi sami. In nam samim ni nikoli prav - ne maramo nereda, ne maramo pa tudi "trde roke", ki bi ta nered spravila v red.

MARIN - 15.03.2011 - 12:58

Nihče me ni vprašal o predvidenih dohodkih....verjetno zato, ker sem sam spremenil obliko zavarovanje iz popoldanca v polni s.p.?

novinc - 15.03.2011 - 13:39

Zanimivo :
sprašuješ za akontacijo, ki se bo tako ali tako poračunala in odločitev ni usodna, za višino prispevkov, ki so  dokončni, pa si se kar sam odločil?

burja - 16.03.2011 - 07:37

Sem vedela, da Vas bom razvnela. Nihče ni govoril o goljufanju , temveč  samo ne plačaj več kot je treba. Pošteno obračunaj tisto kar je treba in daj cesarju. Ne bom razpredala naprej, ker mi je včasih slabo.......Žal smo ratali res Balkan v Evropi, pa ne po naši krivdi.......glave naših velikih rib močno smrdijo in upam, da bodo kmalu razpadle......Kar se pa tiče višine akontacije sem pa jasno povedala, da moraš predvideti prihodke in stroške, in od višine razlike Ti bodo obračunali akontacijo za prvo leto. Saj od vsakega novega s.p-ja zahtevajo, da jim to pošlje.

nezza - 16.03.2011 - 08:32

s.p. ni nov, ampak je prešel iz popoldanskega v redni