krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obvestilo o zamenjavi računovodstva

1120  20.02.2011 - 19:12h / Ostalo / Avtor: Tanja / 68 / 10

Pozdravljeni,
za s.p. vem, da je na DURS potrebno oddati obvestilo o vodenju pri spremembi računovodskega servisa. Kaj pa če ga zamenja d.o.o. Je tudi kakšen obrazec?

Vilko - 20.02.2011 - 19:30

novi servis bo to zagotovo vedel

Oda - 21.02.2011 - 09:23

Nikoli in nikdar nisem davčne obveščala o svojih strankah...katera je šla ali prišla....

p.š. - 21.02.2011 - 12:53

...ampak to smo dolžni storiti ( oziroma stranka je dolžna  ) v skladu z Zakonom o davčni službi je potrebno javljati vse spremembe, ki so vezane na davčni register .
Pred dvema letoma začela poslovno sodelovati z zavezancem , ker je želel zamenjati servis. Konec leta 2009 je imel nenapovedan davčni nadzor v lokalu... vse je bilo v redu, razen ugotovljene davčne nepravilnosti : v davčni register ni bila javljena sprememba računovodskega servisa, kar je bilo zapisano v zapisniku in davčnemu zavezancu je bilo naloženo, da to nepravilnost nemudoma odpravi.
Od takrat dalje v izogib nepravilnosti ob morebitnem nadzoru vsakič, ko prevzamem stranko, ki je prišla zaradi menjave servisa, na DURS pošljem obvestilo za davčni register ne glede na vrsto gospodarske družbe.
lp

vprašaj - 21.02.2011 - 16:59

...to  je dolžna storiti stranka...

p.š. - 21.02.2011 - 19:55

...ja, saj sem napisala zgoraj... vendar mnoge stranke tega ne vedo, zato lahko računovodje storimo najmanj to, da jih opozorimo na to malenkost ali pa tudi ( ni tako hudo in zamudno ) spišemo formularno obvestilo za DURS namesto njih ( kjer se samo menjujejo podatki o zavezancu in servisih) in tako vemo, da bo imela stranka že od začetka sodelovanja z nami urejene registrske podatke.

In še odgovor na drugo vprašanje: v navedenem primeru sankcij ni bilo, ker smo takoj poslali obvestilo v davčni register in v vednost inšpektorju. Če tega ne bi storili ( oziroma storila stranka, ki sem ji sestavila obvestilo), pa bi bile možne sankcije, saj je v davčni register obvezno javljati tudi spremembe osebe, ki vodi poslovne knjige.

Predvidene so naslednje sankcije:

Z globo od 1.600 do 25.100 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik in druga fizična oseba, ki opravlja dejavnost, če:

  1. ne predloži ali ne predloži v roku, določenem z Zakonom o davčni službi, davčnemu organu prijave za vpis v davčni register (drugi in četrti odstavek 44. člena in drugi odstavek 45. člena);
  2. ne predloži ali ne predloži v roku, določenem z Zakonom o davčni službi, davčnemu organu podatkov iz tretjega odstavka 44. člena in tretjega odstavka 45. člena;
  3. ne obvesti davčnega urada o spremembah podatkov, ki jih vsebuje prijava za vpis v davčni register, v roku, določenem z Zakonom o davčni službi (47. člen).

Z globo od 420 do 4.100 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.


Hja, je potrebno kar paziti v današnjih časih, ko davkariji zmanjka denarja, se lahko spravijo tudi na tašne banalne ( in s strani mnogih zavezancev ( pa vidim da tudi nekaterih računovodij)  pozabljene) predpise .

Lep pozdrav vsem :)

vprašaj - 21.02.2011 - 17:02

 ..."vse je bilo v redu, razen ugotovljene davčne nepravilnosti : v davčni register ni bila javljena sprememba računovodskega servisa, kar je bilo zapisano v zapisniku in davčnemu zavezancu je bilo naloženo, da to nepravilnost nemudoma odpravi."
,
Še vprašanje: Je bilo kaj kazni? lp

Tina - 22.02.2011 - 14:00

Ko sem zapirala sp mi je na Ajpesu rekla, da to dobi tudi DURS in da ni treba nič obveščat posebej.
Vseeno sem še na DURSU vprašala, če je treba tudi pri njih kakšno obvestilo oddat in ni bilo treba.
Ali ti podatki ne potekajo avtomatično?

p.š. - 22.02.2011 - 14:22

Pri zapiranju dejavnosti že gre za avtomatizem, pri menjavi računovodskega servisa med aktivnim  delovanjem zavezanca pa DURS in AJPES sicer prejmeta novo urejena pooblastila, vendar za vpis v davčni register potrebujejo še posebno obvestilo o spremembi. 

lp 

mica - 22.02.2011 - 14:56

saj je durs vedno obveščen, saj vse oddajamo preko e davkov, če ti da stranka to pooblastilo je jasno da vodiš zanjo knjige

p.š. - 22.02.2011 - 22:01

Ne, mislim, da samo na podlagi pooblastil ni jasno, saj lahko nekateri podjetniki vodijo knjige kar sami ( glejte nekaj tem naprej) in za oddajo na e-davke pooblastijo fizično osebo brez dejavnosti, ki ima npr,. certifikat za oddajo obrazca IFI ipd.

lp