krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obratovalni stroški s.p./gospodinjstvo

776  03.02.2011 - 09:31h / DDV / Avtor: beka / 401 / 9

Lastnik hiše:mož
Žena bo v tej hiši uporabljala bivalni prostor-pisarno za novo odprto dejavnost-s.p.
S.p. je sprejel sklep o sorazmerni razdelitvi obratovalnih stroškov (elektrika, voda, ogrevanje).
Računi za obratovalne stroške se glasijo na moža.

1. Gre sorazmerni del tega računa v DDV knjige v stolpec 17-DDV, ki se ne odbija ali se sploh ne vpisuje v   
    knjige?
2.  Se knjiži ta račun kot dobavitelj Elektro ali mož?

Kako delate ostali? Prosim za pomoč. Hvala.

pic - 03.02.2011 - 11:01

Glede na to, da je samo mož lastnik hiše, ji zaračuna najemnino za tisti prostor...

beka - 03.02.2011 - 11:59

Še vedno prosim za odgovore na prvo in drugo vprašanje.

Glede najemnine pa menim, da je dovolj sklep podjetnice, iz katerega je razvidno, kolikšen del obratovalnih stroškov je namenjenih dejavnosti in kolikšen gospodinjstvu in po kakšnem ključu so se ti stroški razdelili. Partnerja živita na istem naslovu, na katerem je tudi sedež podjetja.

Hvala.

case13 - 03.02.2011 - 12:52

Pred parimi leti sem na enem od seminarjev vprašala glede tega go.Zalokar
Odgovorila je - najemna pogodba, v primeru da sta oba lastnika do 1/2 je tudi pisarna pol/pol in je najemnina za pol pisarne (lohk pa se to reši z vpisom v zemljiško knjigo - podobno kot ob razvezi - to je moje, to je tvoje, in če je tisto moje, in je tud hkrati pisarna, potem ni najemne)
Glede računov ki glasijo na moža - se ne sme plačevat s poslovenga računa (baje zapade v dohodnino, ker se to šteje enako kot plačilo najemnine, pa še obrutit je treba)

Sama imam primer, da sva oba lastnika hiše do 1/2, računi za elektriko komunalo,... glasijo na moža.
S temeljnico si knjižim v skladu s sklepom (seveda % pod 50) stroške. Vse vredu dokler ni kontrole, potem bo kar bo

Imam pa namen, da bom ob prilki račune prestavla na svoje ime (FO).

NUSZ plačujem kot FO samo jaz (za celo hišo) in javljeno imam  m2 pisarne.

beka - 03.02.2011 - 14:42

case13,

kako pa vpišete npr. račun za elektriko v program:
1. vnesete fizično osebo ali Elektro Ljubljana
2. Vpišete račun v DDV knjige in si DDV ne odbijate ali ga sploh ne date not, ker se glasi na FO, ki se smatra za majhnega davčnega zavezanca

Zakaj pa bi račune spreminjali na vaše ime?

Hvala še enkrat.

case13 - 03.02.2011 - 19:36

naredim temeljnico,npr. 402/920. Pravilno bi bilo, da bi dala na druge obvez.iz poslovanja, ampak grem direktno v pretoke.
Ne knjižim faktur (ker ne glasijo na s.p.)
Spremembo na svoje ime (fizično osebo) bi naredila zato, da ne bi bilo kaj spornega (pa naj ugotavljajo in dokažejo da je to npr. elektrika za celo bajto in ne samo za mojo polovico).
V samem začetku sem mislila prestavit na s.p., potem bi od deleža ki se nanaša na obrt tudi ddv odbijala, od ostalga dela pa ne. Pa spremembo namembnosti prostora bi bilo treba uradno naredit. Potem bi pisarno lahko dala tudi drugim v najem, česar pa nimam namena.Pa sem ugotovila da ga ni za izivat, tako mi v primeru pregleda knjig v najslabšem primeru povečajo samo davčno osnovo in s tem povezano dohodnino, z vidika ddv pa 10 let negotovosti. NIMAM najemne pogodbe z možem in to je problem (niti ne, ker sva potem povezani osebi in se ve kakšne cene, pa še zaposlen je leto in pol čez agencije, kar po dveh letih ne bo mogel več in bo na zavodu, tam pa se spotaknejo v prejemke iz oddajanja premoženja v najem, za prejemke nad 40 € nižajo nadomestilo, najemnina bi morala biti 11 € na m2)

ZA SVOJE STRANKE SE STRIKTNO DRŽIM - NAJEMNA POGODBA IN V NJEJ OPREDELJENO KDO KAJ PLAČUJE. IN ČE JE DOGOVOR, DA NAJEMNIK PLAČUJE OBRATOVALNE STROŠKE, potem gresta najemodajalec in najemnik na elektro, komunalo in uredita, da račun prihaja na naziv najemnika. Te račune knjižim in odbijam ddv (pogoj je obdavčljiva dejavnost)   

beka - 04.02.2011 - 08:05

Najlepša hvala za izčrpen odgovor.

beka - 04.02.2011 - 08:12

Najlepša hvala za izčrpen odgovor.

novinc - 04.02.2011 - 09:35

Res zelo poučno!
Hvala!

p.š. - 04.02.2011 - 14:56

COPY-PASTE iz računovodski in davčni nasvet:

Že iz samega zakona o dohodnini je jasno, da obratovalni stroški ne predstavljajo dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ampak obratovalne stroške najemojemalca, uporabnika premoženja.

V praksi se pojavlja problem, da se fakture za elektriko, komunalo, telefon glasijo na naslov najemodajalca in ne na naslov najemojemalca. Tudi v tem ni  posebnega problema, če gre za samo enega uporabnika nepremičnine, ki edini uporablja nepremičnino in so stroški elektrike, komunale, telefona posledica njegovega poslovanja. V tem primeru je možno, da se z izdajatelji teh faktur dogovorite, da se fakture za te stroške naslovijo na naslov najemojemalca. Na podlagi takšnih faktur imate potem pravico do odbijanja vstopnega davka na dodano vrednost ( če ste seveda zavezanec za davek na dodano vrednost ) in takšen strošek je tudi davčno priznan odhodek. V praksi pa se večkrat tudi zgodi, da se samostojni podjetnik najemojemalec in fizična oseba najemodajalec dogovorita, da mu bo najemodajalec do določenega datuma v mesecu, mesečno izročil fakturo za zgoraj navedene obratovalne stroške, ki se glasi na ime fizične osebe, ki oddaja nepremičnino v najem, samostojni podjetnik, pa bo v svoji knjigi sklepov sprejel sklep, kako se bodo takšni stroški obravnavali v njegovem knjigovodstvu, v primeru, da ni upravičen do 100 % stroška. To pomeni, da bo izdelal potrebne delilnike stroškov seveda na podlagi upravičenih dejstev, na primer elektrika se deli v razmerju 50:50, kurjava v razmerju 30:70, komunala v razmerju 50:50. Za vsak delilnik morate imeti strokovno utemeljitev. V primeru razdelitve kurjave lahko ob nabavi plina/kurilnega olja, narediti delilnik na podlagi kvadrature prostorov, ki jo je potrebno ogrevati ali na podlagi grelnih teles.

V primeru, ko razpolagate s fakturo za elektriko, telefon, kurilno olje, plin, komunalo na fizično osebo, ki oddaja nepremičnino v najem, nimate pravice do odbitka vstopnega davka na dodano vrednost, če ste zavezanec za davek na dodano vrednost, ampak smatrate takšno fakturo kot prejeto fakturo malega davčnega zavezanca. 

Torej: najbolj pravilno je, da računi za obratovalne stroške glasijo na najemojemalca, obstaja pa tudi možnost, da  glasijo na najemodajalca , vendar jih je potrebno posebej navesti v najemni pogodbi in morajo biti predloženi v knjiženje z ustreznim strokovno utemeljenim razdelilnikom.

lp