krpan in druščina postani član

Naslov teme: gradbeniki in ddv po 1.1.2010

461  20.01.2011 - 16:03h / DDV / Avtor: zoja / 57 / 2

Pozdravljeni gradbeniki!

Ali vam je že kaj jasno kako določiti uporabno površino od novogradnje, saj novogradnja (stanovanje še ni dograjeno) nima uporabne površine?
 Ali v praksi dajete v podpis strankam kakšne izjave ali kaj? Na durs sem klicala, pa nič ne vejo o tem, celo prvič so to slišali? Ne vem, ali sem edina, ki mi to ni jasno?
Pojavi pa se še en problem pri večstanovanjskih obejktih, saj je v podatkih na geodetski upravi, tak objekt razdeljen na veliko stanovanj. Kako veš katero stanovanje je od katerega lastnika?
Lepo prosim, če kdo kaj ve, naj mi odgovori.


tetka - 21.01.2011 - 13:27

Na listku GURS-a je navedena uporabna površina. Sicer pa bi moral biti podatek o uporabni površini javno dostopen. Pri gradbenem dovoljenju se mi zdi, da je že zapisano, koliko je uporabne površine objekta.
Uporabna površina je seštevek vseh zaprtih prostorov za bivanje.

Če gradim stanovanjsko hišo, je v uporabnem dovoljenju že navedeno, kakšno površino ima kopalnica, kuhinja, dnevna soba... (torej uporabne površine), pa tudi tehnični prostori, ki se ne štejejo za uporabno površino (garderobe, podstrešja, kurilnica, stopnišče...).

Vsak lastnik stanovanja pa je zaveden v zemljiški knjigi.

vprašaj - 21.01.2011 - 14:04

Mislim, da tetka nima prav.
Tudi v že vseljeni hiši po metodologiji GURS nedokončani prostori ne spadajo v uporabno površino, tako da je zojino vprašanje tehtno - in tipično: nanj vsevedni in vsemočni durs ne ve odgovora...

Jaz bi od naročnika prosil (ali zahteval) izjavo - pa naj on odgovarja, če bo kdaj  - čez leta - durs ugotovil, kako naj bi bilo prav!