krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZOPET poslovodne osebe,prispevki,plače.......

304  12.01.2011 - 19:24h / Dohodnina / Avtor: Katra / 94 / 11

Že precej je bilo povedanega okoli plač poslovodnih oseb, zavarovanih na podlagi šifre 040 . Pa vendar
se mi poraja vprašanje, ki je sledeče:
poslovodna oseba prejema dohodek pri edinem delodajalcu po poslovodni pogodbi. Akontacija dohodnine se obračunava po lestvici (pojasnilo DURSa).
Poslovodna oseba sama plačuje prispevke (mislim da oboje, 22.1 + 16.1% = 38,2%).
Na koncu leta, ob napovedi dohodnine, ti prispevki znižujejo davčno osnovo, poleg splošne  dohodninske olajšave. 
Vprašanje: ali se osnova za dohodnino zmanjša za cetoten znesek, ki predstavlja prispevke v višini 38,2% ali
za kakšen znesek se zniža? Če govorimo npr. o letnem dohodku 12.000 bruto, bi to bilo za 4.584 eur
znižana osnova za dohodnino, poleg splošne olajšave seveda.

Prosim za nasvete, kaj menite.

Tu je tudi pojasnilo DURSa, vendar ne govori o višini prispevkov:


"...... V primeru sklenjene civilne pogodbe o poslovodenju pa se prispevki ne obračunajo od izplačanega dohodka po tej pogodbi, temveč se obračunavajo od zavarovalne osnove. Priznavanje tako obračunanih prispevkov pri ugotavljanju davčne osnove za dohodnino družbenika poslovodne osebe je možno le v primeru, če te prispevke obračuna in plača družbenik – poslovodna oseba v breme svojega dohodka. V nasprotnem primeru - če družba prispevke od zavarovalne osnove za poslovodno osebo obračuna in plača v breme svojega dohodka (zneska teh prispevkov pa ne odtegne od dohodka poslovodne osebe), prispevki ne znižujejo osnove za dohodnino od dohodka po poslovodni pogodbi družbenika – poslovodne osebe.............."

novinc - 12.01.2011 - 21:34

Zniža se za vse (obojne) prispevke.

Še nekaj: po pojasnilu DURS lahko odbijate prispevke že v obračunu akontacije dohodnine sproti pri mesečnih izplačilih.

Katra - 12.01.2011 - 21:54

Kje piše, da se lahko zniža za oboje prispevke?

lp

Jurček - 13.01.2011 - 08:18


Novinc ima prav.

Piše? 15. člen ZDoh-2!

lpp - 13.01.2011 - 09:00

In to je 15. člen:

15. člen

(predmet obdavčitve)

(1) Z dohodnino so obdavčeni dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni oziroma doseženi v davčnem letu, ki je enako koledarskemu letu.

(2) Dohodki so vsi dohodki in dobički, ne glede na vrsto, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(3) Za dohodek po tem zakonu se šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka, ne glede na obliko, v kateri je izplačan oziroma prejet.

(4) Dohodek, prejet v naravi, se določi na podlagi primerljive tržne cene, če ni z zakonom drugače določeno.

(5) Dohodek je pridobljen oziroma dosežen v davčnem letu, v katerem je prejet, če ni s tem zakonom drugače določeno. Šteje se, da je dohodek prejet, ko je izplačan fizični osebi ali je kako drugače dan na razpolago fizični osebi.

V njem ne piše nič o prispevkih, niti o tem, da se smejo upoštevati že pri mesečnih obračunih akontacije dohodnine!

Jurček - 13.01.2011 - 10:35


Vprašali ste za črnilo - vi pa hočete, da jaz s tem črnilom za vas tudi pišem.

Boste hranili tudi moje otroke?

Osnova
Z ZDoh-2 so obdavčeni dohodki FO, ki so bili pridobljeni ali doseženi!!
ZDoh-2 temelji na pozitivni definiciji dohodka - tj. obdavčeno je vse, kar ni izrecno izvzeto.
Zgornji stavek je resničen - pa vendar dobljen ali dosežen??

novinc - 13.01.2011 - 10:04

Še enkrat:

DAVČNA UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE
GENERALNI DAVČNI URAD

Številka: 4200-208/2009-01031-04

Datum: 17.12.2009

 

6. Priznavanje stroškov prispevkov za socialno varnost lastnikov zasebnih podjetij

6.1 Z vidika Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb

Kot že navedeno, se za večino zavarovancev – poslovodnih oseb prispevki za socialno varnost plačujejo od izplačanih plač. V povezavi s priznavanjem stroškov tako obračunanih in plačanih prispevkov so pomembna določila Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb – ZDDPO-2 (Uradni list RS, št. 117/06, 56/08, 76/08, 5/09, 96/09). Po splošni določbi 11. člena ZDDPO-2 je osnova za davek rezidenta in nerezidenta za aktivnosti, ki jih opravlja v poslovni enoti ali prek poslovne enote v Sloveniji, dobiček, ki se ugotovi v skladu z določbami tega zakona. Dobiček je presežek prihodkov nad odhodki, ki so določeni s tem zakonom. Po določbi prvega odstavka 29. člena ZDDPO-2 se za ugotavljanje dobička priznajo odhodki, potrebni za pridobitev prihodkov, ki so obdavčeni po tem zakonu.

Med davčno priznane odhodke sodijo tudi odhodki, povezani z delom, ki je potrebno pri pridobivanju prihodkov. Kadar ima družbenik enoosebne družbe, ki je hkrati tudi poslovodja družbe, s svojo družbo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, na podlagi katere obračunava plačo in prispevke in socialno varnost, veljajo obračunane plače in prispevki za socialno varnost za davčno priznani odhodek dela na podlagi določbe 35. člena ZDDPO-2.

Za primere, ko družbenik enoosebne družbe, ki je hkrati poslovodja, nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi s svojo družbo, odhodki, ki zadevajo družbenikovo delo v družbi (torej tudi prispevki, obračunani od zavarovalne osnove, če jih za družbenika obračuna in plača družba v svoje breme), veljajo kot davčno priznani odhodek po splošni določbi prvega odstavka 29. člena ZDDPO-2, ob pogoju, da družba deluje in da ustvarja obdavčljive prihodke po ZDDPO-2.

6.2 Z vidika zakona o dohodnini

Dohodek, ki ga družbenik enoosebne družbe, ki je hkrati poslovodna oseba družbe, prejema za opravljanje svoje funkcije, skladno z ZDoh-2 velja za dohodek iz delovnega razmerja po 37. členu, tako v primeru sklenjene pogodbe o zaposlitvi, kot tudi v primeru sklenjene civilne pogodbe o poslovodenju.

Osnova za dohodnino od dohodka iz delovnega razmerja je dohodek iz 37. člena ZDoh-2, zmanjšan za obvezne prispevke za socialno varnost, ki jih je na podlagi posebnih predpisov dolžan plačevati delojemalec.

Skladno z navedeno določbo se pri ugotavljanju osnove za dohodnino dohodka, ki ga družbenik enoosebne družbe dosega za opravljanje poslovodne funkcije, obvezni prispevki za socialno varnost, priznajo takole:

  1. V primeru sklenjene pogodbe o zaposlitvi se prispevki obračunajo od izplačane plače in drugih prejemkov iz delovnega razmerja. Pri ugotavljanju osnove za dohodnino se priznajo prispevki zavarovanca, ki jih družba obračuna in odtegne po skupni prispevni stopnji 22,1 % iz obračunane bruto plače in drugih prejemkov iz delovnega razmerja družbenika – poslovodne osebe.
  2. V primeru sklenjene civilne pogodbe o poslovodenju pa se prispevki ne obračunajo od izplačanega dohodka po tej pogodbi, temveč se obračunavajo od zavarovalne osnove. Priznavanje tako obračunanih prispevkov pri ugotavljanju davčne osnove za dohodnino družbenika poslovodne osebe je možno le v primeru, če te prispevke obračuna in plača družbenik – poslovodna oseba v breme svojega dohodka. V nasprotnem primeru – če družba prispevke od zavarovalne osnove za poslovodno osebo obračuna in plača v breme svojega dohodka (zneska teh prispevkov pa ne odtegne od dohodka poslovodne osebe), prispevki ne znižujejo osnove za dohodnino od dohodka po poslovodni pogodbi družbenika – poslovodne osebe.

KATRA - 13.01.2011 - 10:50

Ok to pojasnilo poznam, vendar potem razumem da gredo v olajšavo samo "ta prvi" prispevki, 22.1%,

na pa drugi  16,1%!!!!!!!!!!!

novinc - 13.01.2011 - 11:32

Nisi brala dovolj natančno - je pa res premalo poudarjeno:

- "ta prvi" prispevki, 22.1% nastopajo samostojno samo v 1. varianti - pogodba o zaposlitvi (enako kot pri vseh zaposlenih);

v 2. varianti - pogodbi o poslovodenju govori o prispevkih, obračunanih po OPSVL. To pa so vsi skupaj
.

lp

trgovčica - 17.01.2011 - 08:42

Ali to vse skupaj v praksi izgleda takole?


1. Lastnik d.o.o. 15. v mesecu sam iz lastnega žepa plača prispevke od min. pokojninske osnove in odda obrazec OPSVL na E-DAVKE kot fizična oseba. (to za d.o.o. to ni davčno priznan strošek, ALI JE?)

2. Ta isti lastnik si v svojem d.o.o. obračuna poslovodenje v znesku 1000,00 € bruto. Koliko je potemtakem potem neto? Jaz imam v programu odtegnjen samo davčni odtegljaj v višini 25 % in neto pride 750,00 €. Ali je tako prav? Strošek d.o.o. v tem primeru je 1000,00 €, je tako?

Jaz sicer še nisem začela s takim obračunavanjem, vendar kot kaže se bo treba soočit s tem. Prosim povejte svoje izkušnje tisti, ki že oddajate OPSVL in obračunavate poslovodenje.

Hvala

Poslovodenje - 11.05.2011 - 16:58

Ti prispevki bodo davčno priznani.. Za take osebe, ne bo dohodnina 25%, ampak bo po sistemu predpisa kot recimo pri plačah, 16% - 27%- 41%, seveda bo pri tem uveljavljena lahko tudi splošna olajšava..

 

Zanime me, ali bo tudi tista dodatna splošna olajšava lahko upoštevana, glede na višino poslovodenja ali samo tista čist osnovna??

 

Kaj no pa za ZPIZ za  tistih 6%. Bo za take osebe treba to plačevati ali ne??

 

Podajte še kako mnenje prosim..

Poslovodenje - 11.05.2011 - 16:59

Ti prispevki bodo davčno priznani.. Za take osebe, ne bo dohodnina 25%, ampak bo po sistemu predpisa kot recimo pri plačah, 16% - 27%- 41%, seveda bo pri tem uveljavljena lahko tudi splošna olajšava..

 

Zanime me, ali bo tudi tista dodatna splošna olajšava lahko upoštevana, glede na višino poslovodenja ali samo tista čist osnovna??

 

Kaj no pa za ZPIZ za  tistih 6%. Bo za take osebe treba to plačevati ali ne??

 

Podajte še kako mnenje prosim..

trgovčica :
-------------------------------
Ali to vse skupaj v praksi izgleda takole?


1. Lastnik d.o.o. 15. v mesecu sam iz lastnega žepa plača prispevke od min. pokojninske osnove in odda obrazec OPSVL na E-DAVKE kot fizična oseba. (to za d.o.o. to ni davčno priznan strošek, ALI JE?)

2. Ta isti lastnik si v svojem d.o.o. obračuna poslovodenje v znesku 1000,00 € bruto. Koliko je potemtakem potem neto? Jaz imam v programu odtegnjen samo davčni odtegljaj v višini 25 % in neto pride 750,00 €. Ali je tako prav? Strošek d.o.o. v tem primeru je 1000,00 €, je tako?

Jaz sicer še nisem začela s takim obračunavanjem, vendar kot kaže se bo treba soočit s tem. Prosim povejte svoje izkušnje tisti, ki že oddajate OPSVL in obračunavate poslovodenje.

Hvala