krpan in druščina postani član

Naslov teme: spor minulo delo-nujno

147  07.01.2011 - 07:01h / Ostalo / Avtor: delavka 17 / 62 / 4

Prosim za pomoč. Pri sedanjem podjetju sem se zaposlila lani marca in v oktobru napolnila 17 let skupne delovne dobe. Kakor je meni znamo, bi morala imeti sedaj 8,5% minulega dela in ne 8%. Direktor noče o tem nič slišati in pravi, da za prvo leto dela ne velja in da se šele od napolnjenega drugega leta začne minulo delo. Menim, da nima prav in da sem prikrajašana. Naj ga tožim? Prosim če mi lahko kdo pomaga, da mu vem povedati, kje naj pogleda kako je z temi dodatki.

Hvala vam.

Opa Zovalec - 07.01.2011 - 07:49

Stvari niso tako preproste. Začeti boste morali s kolektivno pogodbo dejavnosti, ki velja za vas in pogledati, kaj tam piše. Če je ni, potem so tu še akti delodajalca - od podjetniške kolektivne pogodbe do enostranskih aktov. Ko boste to pregledali, poglejte še ZDR. Šele potem se odločajte o tožbi. Vse kaže, da dela ne potrebujete preveč, če si želite zadeve reševati po liniji najmanjšega odpora...

delavka 17 - 07.01.2011 - 08:07

Delam v privatni firmi, nimajo kolektivne pogodbe.Saj se z vsem strinjam, le to me zanima, če mi res pripada samo 8%, kot trdi delodajalec in ne 8,5%. Upam, da kdo ve, ali se šteje od prvega leta naprej ali šele od drugega. V prejšnji firmi so mi za 16 let delovne dobe upoštevali 8%, torej bi morala imeti sedaj že 8,5% in ker imam bruto plačo precej visoko, ta znesek ni tako majhen. Menda ja kdo ve kaj več o tem in bi mi odgovoril samo to, kdo ima prav.

L.. - 07.01.2011 - 08:42

Opa Zovalec ti je lepo povedal - najprej moraš pogledati v svoj KP dejavnosti (močno dvomim, da je vaša branža nima). Lahko piše da se bruto poveča naslednji mesec od dopolnjene dobe, lahko piše, da se bruto poveča v naslednjem letu po dopolnjenem letu... Pri bruto znesku 3000 eur je 0,5% 15 eur bruto. Predvsem pa malo pomisl - ali se za to splača zapenjati na mrtve in žive?

Kroglica - 07.01.2011 - 08:50

Preverite v vaši pogodbi o zaposlitvi, ki ste jo sklenili z delodajalcem.
Obvezna sestavina vsake pogodbe je (29. člen Zakona o delovnih razmerjih) namreč tudi

"navedba kolektivnih pogodb, ki zavezujejo delodajalca oziroma splošnih aktov delodajalca, ki določajo pogoje dela delavca".

Iz tega lahko vidite, katera kolektivna pogodba ureja vašo dejavnost in preverite, kako je z dodatkom
na delovno dobo oz. prosite delodajalca za vpogled v njegove splošne akte, ki to področje urejajo.