krpan in druščina postani član

Naslov teme: plačevanje z osebnega TRR

132  06.01.2011 - 12:55h / Ostalo / Avtor: miha / 422 / 7

Da ponovim še tu vprašanje (nekje med temami sem zasledil).

Kot s.p., vem, da lahko prosto razpolagaš s prenosom denarja. Ampak ali ste ziher, da lahko npr. plačuješ delavcem plače in navsezadnje prispevke iz svojega osebnega računa?

Ker če je tako, potem bi marsikdo precej privarčeval?

pic - 06.01.2011 - 16:17

Seveda lahko. Ta plačila se evidentirajo preko konta 920, tako kot prenos/dvig sredstev iz poslovnega računa. Pri enostavnem vodenju knjig je ta promet potrebno voditi v posebni evidenci.
Nekateri varčujejo tudi tako, da sploh ne odprejo poslovni trr, pravijo, da zadostuje osebni.

roko - 06.01.2011 - 16:36

S.p. mora imeti poslovni račun. Seveda lahko prenaša gotovino na svoj privatni račun (prenos v gospodinjstvo)  in obratno kadarkoli želi, vendar pa mora vsa plačila iz poslovanja plačevati s poslovnega računa, razen račune za materialne stroške, ki jih lahko plačuje do višine 420 eur. Vse dajatve MORA plačevati s poslovnega računa. Izplačila iz delovnega razmerja (plača, prehrana,...) lahko izplačuje v gotovini, vendar v tem primeru evidentno naredi dvig s poslovnega računa.

pic - 06.01.2011 - 20:26

Ne vem, "roko", morda sem kaj prespala v zadnjih letih... Sama plačujem vse iz osebnega trr, ker nadaljujem preteklo prakso, ko sem nosila položnice osebno na banko in plačala obveznosti ali z gotovino ali z dvigom iz osebnega trr in bili so tudi časi, ko smo še gotovinsko plačevali prispevke na občinah oz. upravnih enotah. In takrat so tudi bili obvezni poslovni trr-ji in banke so bile dolžne davčni upravi na koncu leta pošiljati promet poslovnega trr-ja - s tem prometom so na davčni kontrolirali realizacijo prikazano v letnih poročilih in v primeru, da je bil promet v dobro trr-ja večji od realizacije in +/- terjatve, so zahtevali pojasnila.
Sama imam urejeno tako, da mi banka priliv na poslovni račun isti dan avtomatično prenakaže na moj osebni račun. In kje piše, da tudi danes ne smem z gotovino na banko ali pošto in s plačilnim nalogom poravnati račun za 430,-€, ali s tremi nalogi poravnati prispevkov državi?
Se opravičujem, danes sem malo tečna!

roko - 07.01.2011 - 09:16

Svetovalec 4, letnik 2006

novinc - 07.01.2011 - 12:28

Se strinjam s pic in delam enako - tudi že leta.


"Svetovalec 4, letnik 2006" ne poznam, ampak:


"Vse dajatve MORA plačevati s poslovnega računa." Kje je to predpisano?
 
Izplačila iz delovnega razmerja (plača, prehrana,...) lahko izplačuje v gotovini,

vendar v tem primeru evidentno (?) naredi dvig s poslovnega računa???


Kje je to predpisano?

miha - 07.01.2011 - 17:21

Kolikor sem gledal, če si s.p., moraš imeti "poslovni račun" odprt, glede na to, da prosto razpolagaš z denarjem, si lahko prestaviš vsa sredstva na osebni TRR in pa plačuješ z osebnega računa npr. plačo, prispevke na DURS. S tem, da pač imaš evidenco, da si res plačal iz TRR in ne na "roko", ker potem bi bilo plačevanje z gotovino, kar pa ne sme biti več kot cca.400€ ( če se ne motim).

 

Gre samo za to, da pač plačuješ z nižjimi provizijami iz osebnega TRR kot so provizije iz poslovnega TRR. Res da niso zneski v nebo vpijoči, ampak kamen na kamen...

 

Kakšno prakso imate še ostali?

pic - 07.01.2011 - 19:58

"roko": sem pogledala Svetovalec in na žalost je bolj napisan za blagajniško poslovanje družb in vmes samo kakšna opomba za s.p.-je. V IKS-u 7/2008 je dober in obširen prispevek o blagajniškem poslovanju - posebnosti pri s.p.-jih.  Pomagajo tudi dobri komentarji ob vsakem členu v knjigi Davčnega inštituta Zakona o davčnem postopku (pri členu 36. za to temo).
Še vedno sem prepričana, da imam urejeno svoje poslovanje v skladu z vso zakonodajo, ki ureja področje plačilnega prometa: prilivi nad 420,-€ (pa tudi ostali) so na poslovnem trr, vse obveznosti so (v glavnini) plačane na trr-je dobaviteljev (kot določa 36.člen ZDavP-2) in vsi pretoki med gospodinjstvom in s.p.-jem so evidentirani na podlagi poslovnih listin na kontu 920 (kar nadomešča blagajniško poslovanje).
V prvem odgovoru sem omenila tudi, da se nekateri izognejo višjim bančnim stroškom za poslovne trr-je tako, da odprejo en osebni trr, ki ga uporabljajo za opravljanje dejavnosti - pravijo, da je zadoščeno zakonski osnovi v 3.odstavku 37.člena ZDavP-2 ("..s.p. morajo imeti za namene v zvezi z opravljanjem dejavnosti ločen trans.račun").  Tu bi verejtno bolj potrebovali "BANKO SIBILO", ki bi z nizko ceno prisilila še druge banke k znižanju teh provizij.