krpan in druščina postani član

Naslov teme: nosilec s.p. na porodniški

56  04.01.2011 - 16:59h / Ostalo / Avtor: bunka / 97 / 4

Pozdravljeni!
Čez slab mesec grem na porodniški dopust. Kako je potem s plačevanjem prispevkov? Ali jih moram plačevati jaz ali jih plačuje Center direktno iz  nadomestila? S.p. bo obratoval naprej, saj imam zaposlene delavce. Ali moram vseeno mesečno oddajati PODO?
KAko je z akontacijo dohodnine oz. dohodka iz dejavnosti? Najbrž dohodnino plačujem tudi od nadomestila.
KAko je s plačevanjem članarine OZS?

Hvala za odgovore

iva - 04.01.2011 - 18:12

Na davčno oddate PODO seveda prazen saj bodo odločbo imeli tudi na davčni, vse ostalo se plačuje isto.

didita - 05.01.2011 - 07:48

Odate ne ravno prazen obrazec, določiti je treba datum pričetka porodniške, obdobje za vsak mesec in ustrezno šifro (porodniški dopust) in seveda mesečno oddajati, ostalo vse nespremenjeno

bunka - 05.01.2011 - 09:36

Kako je pa z dohodnino? Najbrž mi jo trgajo iz nadomestila in še vsak mesec jo moram plačevati kot akontacijo. Najbrž potem oboje poračunajo in jo naslednje leto vrnejo, če je preveč. Razmišljam prav?
Članarino OZS najbrž ostane ista, glede na to, da bo dejavnost tekla naprej, ker imam eno zaposleno.

paty - 05.01.2011 - 10:27

Dohodnino vam oni obračunavajo od bruto nadomestila in se potem pri odmeri dohodnine dejansko poračuna. Da bi jo bilo preveč plačane se ni za bati. Imate namreč zaposleno delavko, kar pomeni, da boste ravno tako imela prihodke, medtem ko bodo stroški nižji (ni vaših prispevkov...). Od nadomestila pa je običajno najnižja stopnja dohodnine in boste po vsej verjetnosti morali dohodnino doplačati. Tudi splošne olajšave pri izdelavi davčnega obračuna ne boste imeli za celo leto, torej bodo tudi akontacije višje.
Članarina OZS ostane ista.
Želim vam veliko sreče in veselja z vašim dojenčkom :)