krpan in druščina postani član

Naslov teme: kraja vozila in obračun pog. leasinga

48  04.01.2011 - 13:20h / Ostalo / Avtor: aja / 106 / 2

V opeativnem najemu smo imeli vozilo, ki so nam ga ukradli (goljufija). Leasinga nam je sedaj pogodbo zaključil in za ukradeno vozilo izstavil račun v višini  preostanka vrednosti pogodbe. A je to prav? Pri operativnem najemu ima pravnoformalno najemojemalec vozilo namreč v najemu, čeprav gre res le za obliko financiranja posla. Leasing je tako pogodbo zaključil in nam poslal račun ter s tem vspostavil terjatev do nas. Res je, da mora najemojemalec vozilo plačati sam v kolikor zavarovalnica ne izplača odškodnine. Ali je to prav ali ne in če je, kako knjižiti tak račun ker predmet računa ne obstaja. Tudi s stališča DDV-ja se mi ne zdi prav, da so DDV obračunali in izkazali saj blaga ni več. V kolikor pa bi to bila odškodnina, pa ni podvržena DDV.ju. Kaj menite, a imate kakšne izkušnje?

nerga - 04.01.2011 - 20:36

V kolikor je pogodba napisana tako, da je to resničen poslovni najem, potem vi plačujete samo stroške najema. Vozilo je knjiženo v osnovnih sredstvih leasingodajalca in je tudi zavarovano proti kraji, zato bo leasing hiša dobila škodo povrnjeno od zavarovalnice. lp

aja - 06.01.2011 - 14:14

zavarovalnica he zavrnila zahtevek za odškodnino (teče pritožba......) in zato leasing za preostanek vrednosti pogodbe bremeni nas. Kako sedaj?