krpan in druščina postani član

Naslov teme: Gradbiščni stroški

31  04.01.2011 - 08:19h / DDV / Avtor: Nika / 449 / 6

Kupcu moramo izstaviti dobropis za gradbiščne stroške. Račun je bil izdan za izdelavo vrat po 76. a členu DDV - obrnjena davčna obveznost. So gradbiščni stroški tudi obrnjena davčna obveznost?

MARTIN KRPAN - 04.01.2011 - 08:43

Halooo, lepo vas prosim :).
Če je kupec npr. glavni izvajalec na gradbišču, vam je on dolžan izstaviti račun za "možnost dela na gradbišču" (kot vi pravite - gradbiščni stroški...), ne morete vi izstaviti dobropis za vaša izvedena dela (mimogrede - to teoretično pomeni davčno utajo z obeh strani :) - seveda, če sem vaše vprašanje pravilno razumel).
Možnih je več situacij, glede na to, kar ste zapisali (npr. pripravljalna dela na gradbišču - seveda je obrnjena davčna obveznost, če to izvede SI-1 SI-2 na gradbišču v Sloveniji itd., lahko gre za enotno opravljene transakcije, upoštevajoč sodbe Sodišča ES, primeroma LEVOB...).
Priporočam: www.DDVpoznavalec.si

Nika - 04.01.2011 - 09:24

Na izvajalski pogodbi piše: Splošni gradbiščni stroški po 11. členu "splošnih pogojev" so 0,2 % od navedenih in obračunanih del. Ker pri končnem obračunu nisem upoštevala oz. odštela teh 0,2 %, moram izstaviti dobropis. To mi je logično. Ne vem pa, če gre tudi za obrnjeno davčno obveznost kot račun.

MARTIN KRPAN - 04.01.2011 - 10:15

Nika, še enkrat - TO JE NAPAČNO! Če vam "vaš kupec" zaračuna "splošne gradbiščne stroške", potem mora on vam izstaviti račun... bla bla.
Mogoče pa bo tako lažje: če boste prišli k nam na davčno svetovanje, kaj mi boste vi izstavili dobropis :)?
Toplo priporočam: www.DDVpoznavalec.si :)))

novinc - 04.01.2011 - 09:01

Ugibam, da je z gradbiščnimi stroški najbrž mišljeno nadomestilo za uporabo "infrastrukture" na gradbišču za telesne potrebe izvajalcev?

MARTIN KRPAN - 04.01.2011 - 10:15

V praksi je nekako takole :)

Danja - 05.01.2011 - 14:58

Odkar se je pojavil 76.a člen, so gradbinci hoteli zadevo poenostaviti, zato v veliki večini prakticirajo tako, da pogodbeno vrednost zmanjšajo poleg dogovorjenih popustov še za pavšalne gradbiščne stroške. To so vgradili  že v kalkulaciji upoštevaje določen odstotek za pokrivanje splošnih gradbiščnih stroškov, ki so vezani na dejansko opravljena dela. Če pa naročnik želi tovrstne stroške fakturirati, pa trči na vsebinsko težavo. Gradbiščne stroške je težko definirati kot gradbeno delo, saj lahko vsebujejo tudi razne stroške, ki po naravi niso gradbeno delo, od  financiranja zavarovanja gradbišča do fizičnega varovanja le tega, čiščenja in odvoza smeti. Večna dilema, ali uporabiti 76. a člen ali računai z DDV. Od tu ta poenostavitev, da v novi praksi izvajalci glavnemu naročniku že na računih odbijajo dogovorjen odstotek kot del popusta, saj  se zmanjšuje račun, ki predstavlja gradbena dela, in ni dileme, da se zanj in za vse popuste ter odbitke uporabi 76.a člen. Če pozabijo odbiti na računu, pa izdajo dobropis, kot to opisuje Nika. Toliko iz naše "poenostavljene"prakse. Toda zakaj bi bilo enostavno, če je lahko zakomplicirano, slovenčki smo raje bolj papaški kot papež sam.