krpan in druščina postani član

Naslov teme: RAČUNOVADJA

7678  25.12.2010 - 17:11h / Ostalo / Avtor: LATEMI / 311 / 24

V našem podjetju (23 zaposlenih) z dvema hčerinskima družbama (3 zaposleni in 1 zaposlen) razmišljamo, da bi zaposlili računovodjo. sedaj nam vse knjigovodstvo vodi računovodski servis. Smatramo, da bi bilo to dosti bolj praktično zaradi rednega prenašanja dokumentacije in pa tudi bolj ažurno.
Smo pa v dilemi kakšnen osebni dohodek naj kandidatom ponudimo, ko bomo objavili razpis. Od njaga pričakujemo, da bi v celoti vodil knjigovodstvo za vsa tri podjetja (tudi podatke za statistiko, knjiženje, obračune OD, DDV, osnovna sredstva in seveda letne in medletne bilance).
Sami sedaj fakturiramo in vodimo materialno knjigovodstvo ter opravljamo plačilni promet. To bi delali tudi v bodoče. Imamo že tudi program za kompletno vodenje računovodstva,

leo - 25.12.2010 - 17:37

2.875 E BRUTO.

Franc - 26.12.2010 - 11:10

Za računovodjo bi bil ta bruto sprejemljiv. Sedaj si skalkulirajte koliko plačate servis inkakšne obveznosti imate do bodočega sodelavca ( regres, dopustm, bolniške) pa se odločite.

Mr_X - 26.12.2010 - 14:46

to je 1.660.48. E neto. Ne vem če bi šel vse to delat za ta denarček.

Strošek podjetja pa znaša 3.337,88 +- kakšen cent in če toliko plačate računovodskemu servisu in ste s
 storitvami zadovoljni ne vidim razloga vaše odločitve.

Sicer pa je slovenska folklora da začne podjetje "šparat" pri računovodenju. Zaposli dve tepki (dva butalca) za nekaj 100 eur, ki se imata za računovodje in običajno je vse OK do prvega davčnega pregleda nato pa se začne ali pa že pred tem naredita kakšno zeleno bedarijo ...

Resna podjetja pa tako ali tako plačajo računovodjo krepko več kot bi jih stal zunanji servis.

LATEMI - 27.12.2010 - 06:44

Zavedamo se, da vskao delo zahteva pošteno plačilo. in da to kar za 1.300,00 BRUTO dela Pia nikakor ni plačilo. Pri nas smo razmišljali o plači nekje 1.500,00 EUR neto z dodatki (prevoz, plača, 13. plača, regres...). Malce sem pa le presenečena ob znesku 2.800,00 in več EUR neto.
Veste, včasih imam občutek, da servisi niso pripravljeni vedno delati v dobro stranke in bi morda z notranjim sodelavcem kakšen EUR tudi "prišparali". Nikakor pa ne nameravamo šparati pri njegovi plači.

dani - 27.12.2010 - 09:03

Resnično se ima vsak ki zna nekaj poknjižit za računovodja in taki so pripravljeni delati majhen denar, kot ga tukaj nekateri omenjajo. Če sem prav razumela, ste vi pripravljeni plačati skupaj z dodatki 1500 EUR, pa se mi zdi, da je to za kvalitetnega računovodja malo premalo. Po pojem mneju bi morali biti neto 1500 + dodatki (malica,prevoz, regres..). Vedeti je namreč treba, da računovodja s srednješolsko izobrazbo v večini primerov ni dober računovodja, razen izjem. Sama namreč delam že 20 let v računovodstvu, pa se še vedno izobražujem, zaključujem visoko šolo za računovodjo in šele sedaj vidim, kje mi je vse primanjkovalo znanja. Saj ne, da sedaj vse znam in vem, znam pa se bistveno boljše organizirati in si poiskati pomoč po literaturi kot pa prej.

leo - 27.12.2010 - 09:08

LATEMI :
-------------------------------

Malce sem pa le presenečena ob znesku 2.800,00 in več EUR neto.

Preberi še enkrat : bruto

Ponedeljek - 27.12.2010 - 17:56


LATEMI - vaše pogoje sprejmem ob upoštevanju naslednjega:

- v kolikor ste locirani do cca 100 km od "mojega domovanja"
- 1.500 neto kot pišete zgoraj
- prvo leto boste mi za vsak "davčno prihranjen €" pri bruto plači dali 1/2 €
- jasno bova določila delokrog dela - vso dodatno opravljano delo bova ovrednotila po urah in za vsako takšno uro k bruto plači dodala 80 € (v mislih imam predvsem uporabne nasvete pri poslovanju)

- drugo leto je mesečna plača 1/12 izplačanih bruto plač prvega leta povečana za indeks inflacije

V kolikor je za vas zgornje sprejemljivo, predlagam razgovor po katerem bova ugotovila "ali lahko najdeva skupno zadovoljstvo".
Javite.

pia - 26.12.2010 - 21:06

Delam kompletno računovodstvo za podjetje s 15 zaposlenimi s proizvodnjo, kompletno z 20 zaposlenimi s gostinstvom, ter eno manjšo s trgovino....vse to so podjetja ene družine....in moja plača je 1300 € bruto. lp

čiča - 27.12.2010 - 08:18

Pia, zakaj si ne poiščeš dela drugje? Saj za računovodje se pa še vednio (recesiji navkljub) najde delo. S pristajanjem na plačo kakršno dobivaš tu konec koncev tudi nižaš vrednost računovodenja.  

Katka - 27.12.2010 - 08:25

Pia če delate dobro, potem vas izkoriščajo in upam, da ste jim to povedali.

leo - 27.12.2010 - 09:10

Katka :
-------------------------------
Pia če delate dobro, potem vas izkoriščajo in upam, da ste jim to povedali...

... in delate naprej?

vprašaj - 27.12.2010 - 09:12

Normalno, če ste družinski član.
Drugače pa???

sara - 27.12.2010 - 14:41

pia, kaj si nora? Takoj zahtevaj večjo plačo - 1.500 € NETO.

Matej - 27.12.2010 - 09:34

Javite se na Petri.Matej@gmail.com. Sem najzanesljivejši, najprilagodljivejši, najugodnejši z dolgoletnimi izkušnjami...skratka edini pravi za to delo. Ne boste obžalovali!

en iz JU - 27.12.2010 - 10:01

No, moram pa povedat o bajnih plačah v JU.

Računovodja, VI.stopnja izobrazbe, 18 let delovne dobe (torej 5 napredovanj), bruto plača 1.320 €.
Začetnik na enakem delovnem mestu 22.PR, kar znese cca 1.085€ bruto.

p.š. - 27.12.2010 - 19:35

Spoštovani ... sistem vrednotenja plač v JU mi je poznan, ker sem bila kar nekajkrat resen kandidat za delo računovodje ( v šolstvu in ZZZS) , pa sem delo pač odklonila tudi zaradi plače ( in drugih faktorjev - sistem napredovanja, kolektivi, načini dela ... in še in še ). Ne se čuditi višjim plačam dobrih računovodij v gospodarstvu, saj je njihova osnovna naloga najmanj redno spremljanje in poročanje poslovnega rezultata družbe vodilnim v podjetju, načrtovanje in svetovanje pri poslovanju z upoštevanjem predpisane zakonodaje in optimiranje davčnih obveznosti ... vse skupaj je izredno zahtevno delo , katerega plod so lahko in zaželjeno pozitivne , lahko pa tudi negativne posledice... in če so negativne, lahko tak računovodja pospravi mizo in gre drugam... kaj pa v JU, je tudi tako ? mislim, da ne ravno...    konec koncev iz gospodarstva posredno pritekajo glavni viri za financiranje dela JU... tako da  predlagam, da se tudi vi poskusite kot računovodja večje gospodarske družbe in tako zaslužite višjo plačo, takšno, da bo prav vam in vašemu zadovoljnemu delodajalcu.
lep pozdrav, p.š. - iz gospodarstva

en iz JU - 27.12.2010 - 22:15

Spoštovana p.š.

Poznam delo v gospodarstvu, delal sem d.o.o., kjer smo se ukvarjali s storitvami, proizvodnjo ter trgovino na debelo in malo, poslovanje tudi v EU in tretjih državah.
Hkrati so lastniki imeli še eno podjetje s špecerijsko trgovino ter gostinskim lokalom.
Skupaj 20 zaposlenih, pretoki tudi med podjetjema, pa seveda tudi osebni nakupi lastnikov "daj v stroške".
Poznam delo tudi v gospodarstvu, več kot 10 let sem bil tam.

Ne pritožujem se nad delom in plačo zdaj, pojasnjujem samo, da smo žal računovodje marsikje (tudi državi!) samo strošek, ne pa cenjena delovna sila.

Za bistveno višjo plačo kot sedaj bi šel delat tudi nazaj v gospodarstvo, vendar sem žal doma na področju Tom-a, Prevent-a in Vegrad-a, tako da mi tudi varnost precej pomeni (priznam).

p.š. - 27.12.2010 - 23:01

Z vašim predzadnjim stavkom se pa seveda močno strinjam in verjamem, da tudi večina forumovcev čuti tako in iz izkušenj lahko to potrdi(mo). 

Razumem pa tudi vašo težnjo po varnosti glede na lokacijo - no, meni JU še ni "prevagala", ker tudi zelo rada sodelujem pri ustvarjanju in delovanju v podjetjih - tukaj je vse dosti bolj pestro in s širšim spektrom zahtevnosti kot v JU ( pa saj sami veste);  podjetja živijo in dihajo, ( hvalabogu dokler je še tako ) ... vsak računovodja se pa tudi po svojih močeh bori za delo in preživetje... tako da lahko zaključim z dobrimi željami za uspešno delovanje našega gospodarstva kot tudi države, da bomo lahko obdržali delo, ki ga imamo radi. 

Lep pozdrav, pa srečno in zdravo v novem letu vsem skupaj :)))
 

Sabina V - 27.12.2010 - 13:40

Višina plače je odvisan tudi od tega iz katerega dela Slovenije ste in v kakšni branži delate, žal. Moje mnenje je da morate najprej pogledatei v svojo sistematizacije in koliko so plačani zaposleni na podobno zahtevnih delovnih mestih v vašem podjetju. Če so ti plačani primerno, predvidevam da so, se računovodjo uvrsti tja notri. Zahtevnost podobna kot vodja projektov ali kaj podobnega, torej višje strokovni delavec v vašem podjetju. Potem pa vzamite enega ki ima dovolj izkušen in izobrazbo. Pa sevada mu morate letno omogočati izobraževanje, udeležbe na seminarjih, literturo. 

G. Matej vas bi pa samo vprašala kako se vi prijavljate v službo ne glede na to kje je delovno mesto? 

maja - 27.12.2010 - 15:19

jaz delam v podjetju, kjer je 40 zaposlenih, dve poslovni enoti, dodatno še velik del tajniških del, tožbe, nekaj marketinga, za 2.000 bruto, nažalost , pa mi direktor pravi, to je še preveč.

helena - 28.12.2010 - 07:37

Sorry, moram se oglasiti. Dobro poznam delo računovodja v gospodarstvu in javnem sektorju. Rada bi povedala samo to, da je gledanje na delo računovdje p.š. zastarelo in dvajset let je že slika prav nasprotna. Po osamosvojitvi Slovenije se politika ni več upala kaj dosti vmešavati v računovodske postopke v gospodarstvu. Tako da je tam delo predvsem odvisno od zahtev uprave. Vendar ne pozabimo, da imajo tudi zavodi svoje predstojnike, pa svete, v katerih sedijo vase zagledane eminence, ki bi rade vse mogoče podatke in primerjave med rezultati poslovanja v primerjavi z načrtovanimi po dejanskem nastanku dogotkov, pa po finančnem toku .....
 Javni sektor pa je postal poligon za raznorazne strokovnjake, doktorje ekonomije in podobne, ki se na njem izživljajo za svoje doktorate in podobno....
Če pogledamo obračun plač, je za javni sektor veliko zahtevnejši kot za gospodarstvo, tudi poročanja je bistveno več. Da ne govorimo o zunanjih kontrolah.
Glede samega knjiženja se ve - gospodarstvo dvostavno, velik del javnega sektorja - štiristavno!
Davek od dobička mora javni sektor bistveno bolj odtelovadit kot gospodarstvo (deleži tržne dejavnosti, pa javna služba, pa naslednja delitev javna sredstva, zasebna stredstva....) Da ne govorimo o izračunavanju in knjiženju deleža DDV.
Oddaja letnega poročila vsebuje vsaj dvaktrat več obrazcev, ki so primeno bolj komplicirani kot za gospodarstvo. Tudi predpisov, ki zadevajo to področje ne neprimeno več.
 Pa vsakoletne revizije poslovanja v javnem sektorju ....
Tako da je skrajno deplasirano govoriti o zahtevnejšem delu v gospodarstvu, ker to že dvajset let ni več.
Je že res, da so v gospodarsvu plače računovodje odvisne od stanja v posamezni družbi in v gospodarsvu na sploh. V javnem sektorju pa so računovodje izkoriščana živina že od evih!
In dajte že to enkrat absorbirat, da ne bomo lajnali v nedogled!

p.š. - 28.12.2010 - 23:24

Spoštovana Helena... morda je , no verjamem vašemu opisu del računovodja v JU; demantiram pa vaše namigovanje o nezahtevnosti v gospodarstvu; pa četudi me imate za zastarelo, mi ne sežete do srca... jaz in nekateri moji spoštovani kolegi vemo, kako je v gospodarstvu, ki se mora dnevno boriti za preživetje, medtem ko vas na JU prav nič ne skrbi, od kod in če bo prišel denar za vaše tako komplicirane plače...  kaj mislite, da v gospodarstvu nimamo konceptov obračuna plač po točkovnikih glede na KP, glede na sistemizacijo del in interne pravilnike ... potem ste najbrž nekoč delali v zelo preprostem gospodarskem sistemu... jaz pa sem zgoraj govorila o računovodskem delu v zahtevnejših gospodarskih subjektih, povezanih družbah, o izogibanju dvojnega obdavčevanja, o prometu s tujino ( EU in TS) in kopici ostalih posebnosti... pa ne bom naštevala kot vi... sami ste napisali, da morate izdelovati najrazličnejša poročila... tukaj je pa velika razlika med gospodarstvom in JU... v gospodarstvu so poročila vsaj namensko uporabna... v JU se pa delajo zato, da se pač delajo in da jih nekaj lahko greje stolček na račun davkoplačevalcev...
nisem hotela biti nesramna, ampak ste sami tako hoteli... samo vračam žogico in se na vaše mnenje ne bom več odzivala.
Vljudnost pač pri nekaterih - kot smo na tem forumu že mnogokrat ugotovili - pač ne šteje ... in žal mi je, da ste med njimi in podpihujete neke zamere med G.in JU , ki sva jih z mojim predhodnim sogovornikom čisto vljudno in brez žalitev predebatirala.
lep pozdrav

dani - 29.12.2010 - 20:47

Se popolnoma strinjam z p.š. Delala sem nekaj let v gospodarstvu in to v veliki firmi, povezane družbe,sedaj pa v JU, pa moram reči, da ni primerjave. Delala sem po deset in več ur, ker enostavno drugače ni šlo, v JU tega ni treba, ker nisem tako obremenjena, da bi to bilo potrebno. Kar se tiče raznih poročil je v gospodarstvu jih precej več, ker tako zahtevajo lastniki. Tako da plača v gospodarstvo je hudo zaslužena, ker ni nihče ne bo nič kar dal.

p.š. - 29.12.2010 - 21:07

Hvala Dani, ravno o tem govorim... v gospodarstvu nihče ničesar ne da kar tako... poznam subjekte, ki zaposlenim celo vzamejo ( od plače seveda ), vkolikor ni delo kvalitetno opravljeno, vkolikor ni dosežena norma ali rezultat, kot si ga je zamislilo vodstvo, ali če je %boleznine previsok, zaposleni tudi  kazensko odgovarjajo za napake podrejenih - tudi vodje računovodstva, itd., itd... sedaj pa naj kdo iz JU pove, če je pri njih tudi tako... pa nočem podpihovati, ampak res je ogromna razlika med sektorji in popolnoma razumem ( in jih poznam kar nekaj ) ljudi, da raje gredo za malo manjši zaslužek delati v varno JU, oddelajo svojih 8 ur in gredo brez misli na morebitno jutrišnjo izgubo službe mirno domov... ampak nekdo pa mora delati ( običajno garati ) tudi v gospodarstvu, mar ne... da je BDP pozitiven.

lp vsem