krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pomoč - 76.a čl. - nejasnosti

7386  10.12.2010 - 12:48h / DDV / Avtor: ajda / 60 / 6

d.o.o. A je d.o.o. B (oba davčna zav.) saniral temelje na stavbi. A je izdal B fakturo po 76.a čl.
Naknadno pa se je ugotovilo, da izvajalec od nabavljenega materiala DDV-ja ni odbijal. Logičen sklep je, da je kljub temu, da naročnik po 76. a členu ne plača vstopnega DDV s fakturo, ga vseeno v fakturi plača od materiala, ki ga izvajalec A ni odbijal. S tem je avtomatično storitev dražja - ali drugače, A je izstavil račun tako kot pred uveljavitvijo tega člena v ZDDV, samo da je na koncu dodal klavzulo o 76. a členu. Postavlja se vprašanje, ali to ne pomeni, da so zaradi tega člena sedaj gradbene storitve dražje skozi tako plačan DDV - ker poenostavljajo evidence poslovanja z DDV.

Kakšno je vaše mnenje?

Danja - 10.12.2010 - 17:43

Ne razumem, zakaj  zavezanec A ni odbijal vstopnega DDV. To je ja popolna neumnost, saj mu strošek DDV ne bo niti davčno priznan! Zavezancu B je verjetno računal storitev po cenah, ki so bile vnaprej dogovorjene, material je del te storitve, torej ni bil ločeno prikazan,j DDV-ja od materiala, ki ga po neumnosti ali iz neznanja zavezanec ni poračuna, tudi ni zaračunal B, tako je šel v svojo škodo. Edina rešitev je popravek DDV-O za obdobja, v katerih je bil ta material nabavljen.

Iride - 10.12.2010 - 18:41

Kje pa vidite kakšno poenostavitev? Še veliko bolj previden je treba biti, da je vse obdavčeno in vpisano v pravem obdobju. Ne vem, zakaj si ddv ni odbijal, saj ne gre za oproščeno storitev, kjer ne bi imel pravice odbiti, samo obveznost obračuna ddv je prestavljena z dobavitelja na kupca.

ajda - 10.12.2010 - 19:07

Predvidevam, da je težava v dejstvu, da je do lani deloval kot s.p. in material kupoval z gotovino. Na to vrednost, ki jo je plačal (nab.cena z DDV) je dodajal svoj zaslužek oz. maržo in izstavil tak račun. Sedaj pa naredi isto, material kupi z DDV in doda svojo maržo. Torej storitev takorekoč neupravičeno vsebuje DDV, ki ga naročniku ne bi bilo potrebno plačati, če ima pravico odbijati ga. 

 

 Mnenja sem, da se je na takšen način obračunavala gradb. storitev naročniku napačno - za znesek DDV je prevelika - sploh v luči 76.a člena. 

 

Ne strinjam se, da je tako na slabšem izvajalec - prej je to naročnik. 

Coccta - 11.12.2010 - 10:46

Če nabije maržo je trgovec - mislim, da ima malo pomešane pojme in naj si dobi nekoga, ki mu bo zadeve raztolmačil že v osnovi.

ajda - 12.12.2010 - 19:33

ja, kot trgovec, samo da še vgradi prodani material - sam trdi, da njegov računovdja misli, da s takim načinom kalkulacije ni nič narobe

ajša - 13.12.2010 - 08:36

S kalkulacijo, če jo trg prenese, ni nikoli nič narobe. a razumevanje obdavčitve je več od kalkulacije.