krpan in druščina postani član

Naslov teme: Podjetje je razvilo spletno stran -kako to knjižim

7249  03.12.2010 - 23:34h / Ostalo / Avtor: k.e. / 981 / 7

V podjetju smo razvili spletno stran, ki jo uporabljamo sami, hkrati pa smo jo ponudili v reklamne namene drugim podjetjem. Kako tako spletno stran poknjižimo?

martina - 04.12.2010 - 18:45

Kot neopredmeteno osnovno sredstvo. Amortizirajte glede na čas uporabnosti, upoštevajte, da bo spletno stran potrebno vzdrževati, čez nekaj let pa popolnoma prenoviti.
S tem, da ste jo ponudili v reklamne namene drugim podjetjem, verjetno mislite, da bodo druga podjetja imela svojo reklamo in/ali povezavo na vaši strani.

k.e. - 04.12.2010 - 20:44

Ali vrednost te spletne strani ocenim po porabljenih urah izdelave in ostalih ocenjenih stroških? Glede reklame pa mislim tako, kot ste predvideli. Potem pa želim to storitev kupcu zaračunati. Ali bo to O.K.?

silba - 05.12.2010 - 13:18

Še enkrat posredujem odgovor na vpodobno vprašanje (10.10.2010 na tem forumu).

 

V zbirki SRS izdelava spletnih strani ni nikjer posebej obravnavana. V okviru zbirke MSRP je bilo sprejeto Pojasnilo 32, ki natančno pojasnjuje, kdaj se stroški izdelave spletne strani lahko usredstvijo, in kdaj jih je potrebno obravnavati kot odhodke obdobja.

 

Spletna stran lahko predstavlja v okviru podjetja ustvarjeno neopredmeteno sredstvo v kolikor izpolnjuje pogoje iz SRS 2.13 (MRS 38.59). V podjetju nastali stroški razvijanja se pripoznajo kot neopredmeteno sredstvo, če se lahko dokažejo a) izvedljivost strokovnega dokončanja projekta, tako da bo na voljo za uporabo ali prodajo; b) namen dokončati projekt in ga uporabljati ali prodati; c) zmožnost uporabljati ali prodati projekt; č) verjetnost gospodarskih koristi projekta, med drugim obstoj trga za učinke projekta ali za sam projekt ali, če se bo projekt uporabljal v podjetju, njegova koristnost; d) razpoložljivost tehničnih, finančnih in drugih dejavnikov za dokončanje razvijanja in za uporabo ali prodajo projekta ter e) sposobnost zanesljivo izmeriti stroške, ki se pripisujejo neopredmetenemu sredstvu med njegovim razvijanjem.

 

Kadar pa spletna stran služi zgolj predstavitvi in reklamiranju podjetja, oziroma njegovih proizvodov, niso izpolnjeni pogoji iz SRS 2.13(č) (MRS 38.57(d)), glede verjetnosti gospodarskih koristi. V takem primeru je potrebno vse stroške obravnavati kot odhodke obdobja.

vprašaj - 05.12.2010 - 17:57

"

Kadar pa spletna stran služi zgolj predstavitvi in reklamiranju podjetja, oziroma njegovih proizvodov, niso izpolnjeni pogoji iz SRS 2.13(č) (MRS 38.57(d)), glede verjetnosti gospodarskih koristi. V takem primeru je potrebno vse stroške obravnavati kot odhodke obdobja.

Zakaj pa ne bi bila verjetnost gospodarskih koristi - če bo služila za reklamiranje podjetja več let???

Silba - 06.12.2010 - 10:34

To izhaja iz pravil stroke(računovodskih standardov).  Poglejte določbe navedenih mRS Tudi v Uvodu k SRS je opredelitev, kdaj lahko usredstvimo stroške.

 

 6. točka Uvoda

V bilanci stanja in pred tem tudi v računovodskih razvidih se sredstvo pripozna, če je verjetno, da se bodo v prihodnosti zaradi njega povečale gospodarske koristi in če ima ceno ali vrednost, ki jo je mogoče zanesljivo izmeriti. Če je stopnja gotovosti, da se bodo po koncu obravnavanega obračunskega obdobja v zvezi s kako postavko povečale gospodarske koristi podjetja, nezadostna, te postavke ni mogoče šteti kot sredstvo, temveč je odhodek.

 

 

Komentar: koristi ni možno zanesljivo izmeriti.

vprašaj - 06.12.2010 - 13:54

" da se bodo po koncu ???obravnavanega obračunskega obdobja v zvezi s kako postavko povečale gospodarske koristi podjetja,"

Ali je iztrgano iz konteksta ali pa je neumno napisano:

Reklamni napis na stolpnici sredi LJ je lahko (trdno) OS, ker bo leta in leta delal reklamo firmi,
spletna stran z enakim učinkom pa ne more biti NDS???

Tudi če je velik znesek in bo reklamni učenek imela leta, naj bi bil odhodek tistega leta???

martina - 06.12.2010 - 19:30

Silba :
-------------------------------

 V bilanci stanja in pred tem tudi v računovodskih razvidih se sredstvo pripozna, če je verjetno, da se bodo v prihodnosti zaradi njega povečale gospodarske koristi in če ima ceno ali vrednost, ki jo je mogoče zanesljivo izmeriti.
Komentar: koristi ni možno zanesljivo izmeriti.

Še enkrat preberite: zanesljivo je potrebno izmeriti ceno ali vrednost - to pa se pri spletni strani, ki smo jo sami postavili, da.
Koristi zanesljivo ne moremo meriti za nobeno osnovno sredstvo, lahko jo samo predvidevamo.