krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. na d.o.o. MOJA NAPAKA!

7242  03.12.2010 - 13:04h / DDPO / Avtor: tinka / 74 / 7

Naredila sem VELIKO NAPAKO, s tem, ko nisem pravilno pristopila.

Namen je bil prenos s.p. na obstoječo kapitalsko družbo zaradi prenosa kapitala. S.p. praktično ni več posloval, prenel je poslovanje in zaposlene na firmo, imel je samo sredstva, ki jih je ustvaril v dolgoletnem poslovanju. Firma je bila ustanovljena pred parimi leti in še ni imela veliko lastnega kapitala, kar je bilo neugodno za banko.

Postopek smo začeli tako, kot pri prenosu s.p. na s.p. z izbrisom s.p.ja iz poslovnega registra, naredila sem davčni obračun in istočasno z obračunom poslala na Durs priglasitev davčne obravneva ob pren.poslov. in prnosu na drugo osebo. Šele ko je Durs poslal poziv za dopolnitev vloge s sklepom sodišča, sem proučila zadevo in ugotovila, da bi morali začeti pri tem, in bi v tem primeru Ajpes avtomatsko izbrisal s.p. iz registra.

S.p. je bil izbrisan 30.4.2010, potem so sledila pritožbe (preko odvetnika) najprej na Ajpes - zavrnjen, ponovna pritoža na Ministrstvo za gosp. - včeraj prišla zavrnjena.

Sedaj sem pred novim dejstvom. Pripravljati sem se začela za SAMOPRIJAVO - popravek davčnega obračuna in imam že takoj nekaj dilem:
1. OS mora s.p. fakturirati d.o.o. (s 30.4.2010). Uporabiti bi morala tržne vrednosti, transferne cene povezane osebe, imam knjig.vrednosti 
2. Obresti od popravka obračuna DDV - ali od 30.5.2010, moram jih vkalkulirati
3. Od nepremičnin se DDV ne obračunava, morala pa bi popraviti DDV za vsa vlaganja v nepremičnine v zadnjih 5 letih?
4. Inv.olajšave v zadnjih 5 letih - povečanje davčne osnove
Na kaj še moram biti pozorna?

Najprej se moram posvetiti samoprijavi, čeprav vzporedno že razmišljam, kako po tej plati priti do željenega cilja - povečanja kapitala firme???? Kaj z obveznostmi in terjatvami??? To bo naslednja, morda še težja naloga.

Nisem mogla biti bolj kratka, vendar upam, da boste vseeno prebrali, ker je sneg in je bolje, da se držite računalnika in mi dali kakšen koristen nasvet.

lp

tinka - 04.12.2010 - 11:28

Nobenega komentarja, zato morda še moj naslov: inka@pointer-it.si

tinka - 04.12.2010 - 11:28

Nobenega komentarja, zato morda še moj naslov: inka@pointer-it.si

petrina - 04.12.2010 - 12:14

vsak dela napake, kdor dela. pri vseh teh postopkih in "vija vajah" pa se lahko hitro kaj zgodi.
menim, da ste pravilno postavila osnovo, sicer pa se vam bo še vmes pokazala kakšna postavka, ko boste urejali tiste, ki ste jih navedli. bodite pozorni - ker samo vi veste in vidite, kaj točno imate kje navedeno. tudi mi smo pred časom imeli zadevo za samoprijavo in se je kasneje iz priprave pravilnih podatkov izkazalo (prej delal drugi rač.servis), da je potrebno naredili še kar nekaj drugih zadev, ki jih taka samoprijava potegne za samo.
bodite pa pozorni - tisti dan, ko vložite samoprijavo - morate tudi plačati davčni skupaj z njihovimi zamudnimi obrestmi. predlagam sodelovanje z vašo referentko in bo veliko lažje in hitreje pri konkretni oddaji samoprijave ....

tinka - 04.12.2010 - 12:59

Hvala za prvi odgovor!
 
Čeprav sem zelo obremenjena in že zdaj izmučena od problema, že drugi dan brskam po internetu, ker moram, čeprav vem, da bodo davčne posledice, narediti čim bolj ugodno za stranko, pa seveda ne smem pozabiti na nobeno zadevo, vmes večkrat pogledam, če mi je kdo karkoli odgovoril, da morda s tem dobim še kakšen nasvet.

Kontrolorko sem poklicala že včeraj, takoj, ko sem izvedela za zavrnjeno pritožbo in ji povedala moje razmisleke o vsebini samoprijave, tudi ona bo razmislila in se slišiva spet v ponedeljek.

Trenutno imam največjo dilemo glede prodajnih-tržnih-knjigovodskih cen opreme in nepremičnin, ker bo vsaka razlika nad knjigovodsko vrednostjo butnila direktno na dohodnino.

Ker se je v nepremičnine se je v vse od leta 2003 največ vlagalo, sem že skoraj pri odločitvi, da bo najbolje, da se tudi nepremičnine prodajo z DDV, da se izognemo 2% davka na promet nepremičnin in spremembe pogojev za odbitek vstopnega DDV.
 
Ali je glede na opisano situacijo še kakšna možnost prenosa nepremičnin iz 30.4.2010 zaprtega s.p.ja v dokapitalizacijo obstoječe pravne osebe - povezane osebe?  

Prosim, pomagajte mi pri razmišljanju
lp

Mojca P - 05.12.2010 - 22:57

Tudi mene je vedno strah, da nebi naredila česa, kar se nebi dalo "poceni" popraviti. Upam, da boste našli kakšno rešitev ali pa vsaj ugotovitev, da ima tak prehod mogoče celo kakšne prednosti od davčno nevtralnega prenosa s.p.-ja na d.o.o..
Glede nepremičnine sem pomislila, če boste že delali popravek vstopnega DDV in je bila nepremičnina pridobljena (aktivirana) pred 1.1.2005, bi bilo mogoče najbolje, če jo prenese s.p. k sebi domov. Po prehodni določbi ZDOh se to lahko naredi po knjigovodski vrednosti (okrog 136.člena). Kasneje bo lahko d.o.o.-ju zaračunaval najemnino, ki ima dokaj ugodno obdavčenje (40 % normiranih stroškov). Če pa to ni možno, me skrbi, če bo šlo s prodajo z DDV:
- ali je bil d.o.o. 30.4. že zavezanec za DDV,
- pred opravljeno prodajo je treba dati izjavo na DURS (da se bo zaračunal DDV) razen, če boste lahko zagovarjali, da gre za prvo prodajo nove nepremičnine, ki še ni bila 2 leti vseljena (pišem na pamet- kje to piše bi morala poiskat).

Glede prodaje ostale opreme in zalog jih je seveda treba zaračunati po tržni vrednosti (pri tem pa ni treba biti bolj papeški od papeža). Lastnik vam bo sigurno pomagal poiskati dokazila, da bo tržna vrednost čimbolj podobna knjigovodski.
Odprte terjatve in obveznosti na 30.4. pripadajo s.p.-ju.

Mojca P - 05.12.2010 - 23:15

Preverila sem in popravljam: 146. člen ZDOh piše o prenosu nepremičnine ob prenehanju opravljanja dejavnosti v gospodinjstvo.
O oproščeni ali obdavčljivi prodaji stavb pa piše v 7. točki 44. člena ZDDV, o izjavi pa v 45. členu ZDDV.

tinka - 06.12.2010 - 07:54

Hvala ga. Mojca P
Sem se že odločla, da ne bom delala popravka vst.DDV, takoj, ko sem začela preverjati vlaganja v zadnjih 5 letih, je bilo preveč vlaganj (se je dograjevalo), drugače pa je bla osnovna nepremičnina aktivirana 1994 in d.o.o. je DZ vse od ustanovitve 2004 in tudi izjava na Dursu je že, ker je s.p. že do 30.4.2010 zaračunaval firmi najemnino.

Ne vem pa še kako bom naprej rešila na d.o.o..ju, ker mi je sedaj prvenstvena pravilnost samoprijave, da bi dosegli osnovni namen prenosa - povečanje kapitala, ker bo s fakturiranjem firma sicer pridobila OS, a bo hkrati nastalopila obveznost ?

Trenutno imam še največ dilem v povezavi s tržno vrednostjo, predvsem nepremičnine (knjigovodstva vrednost je sicer precej višja od vrednosti cenitve Geodetske uprave za davek na nepremičnine, zato ne vem, če bi to bil lahko argument za približek tržne cene knjig.vrednosti? ).

Glede ostale opreme že sodeluje tudi lastnik, ki pozna tržne cene, ker se je ves čas zanimal za to in redno posodabljal opremo. 

Razmišljam še, če bi lahko vso opremo, ki nima več knjig.vrednosti izločila iz uporabe na s.p.-ju 30.4.2010 na osnovi inventurnega popisa in če bi lahko kasneje del te opreme, katera je še uporabna "pripeljala" v firmo na osnovi kupoprodajne pogobe med fizično osebo in firmo?  

Ker bi samoprijavo želela vložiti čimprej, vas prosim za čimveč nasvetov na to temo.
lp