krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpoved pogodbe o zaposlitvi

7229  03.12.2010 - 07:19h / DDPO / Avtor: Andre / 112 / 14

Prosim vas za mnenje oz. pomoč.

Dne 30.11.2010 sem dala po pošti priporočeno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Odpovedni rok imam en mesec. Sem računovodkinja. Direktor se ne strinja z dolžino odpovednega roka in mi grozi s sodiščem, če ne naredim zaključnega računa.
Ali je to moja dolžnost, ali dolžnost naslednje računovodkinje. Pri naslednjem delodajalcu moram jaz, ko bom komaj prišla narediti zaključni račun in ne bivša računovodkinja, ki je šla v pokoj. Kaj naj naredim?

Sedanji direktor od mene zahteva, da naredim nekakšen sporazum, ki bo vezal oba, jaz pa vem, da ko bo treba plačat zadevo bo našel vse mogoče izgovore in me bo lahko kljub temu dal na sodišče, samo da mu ne bo potrebno plačati. Je tak tip.

Pomagajte mi.

Hvala vam Andreja

GMM - 03.12.2010 - 08:05

OV kolikor imate odpovedni rok določen v pogodbi o zaposlitvi potem to velja. Zaključni račun pa mu lahko napravite če vam to posebej plača, seveda če to želite.





lea - 03.12.2010 - 08:18

Se povsem strinjam z GMM. Držite se pogodbe, ki jo imate in v odpovednem roku korektno naredite primopredajni zapisnik. Če v okvir odpovednega roka ne sodi sestava zaključnega računa za leto 2010, se če je seveda vam v interesu, dogovorite da to opravite za samostojno plačilo in če mu ne zaupate glede plačila dogovorite plčailo vnaprej. Verjamem, da mu zastonj ne boste delali.

Andre - 03.12.2010 - 08:23

Hvala obema. Če se bom odločila, bom naredila tako kot previ Lea, plačilo vnaprej.

Lep vikend vama želim.
Andreja

L.. - 03.12.2010 - 08:51

Draga Andre, tudi sama sem se že pred 10 leti znašla v podobni situaciji. Pogodbeni odpovedni rok imaš 30 dni, ki se ga striktno drži in ne imej slabe vesti. ZR firme ni tvoj problem ampak problem lastnika oz. direktorja. Če hoče, da sodeluješ pri ZR, skleni za to novo pogodbo s točno opredeljenimi deli in nalogami, ki jih boš opravila in koliko je kakšen sklop vreden in rok plačila. Pogodbo ti  mora plačati ali pa ga brez besed toži naslednji dan, ko bo plačilo zamujalo, zato je najbolje da ne sklepaš direkt pogodbe ti kot fizična oseba ampak neka firma, ti si pa izvajalec del .  So direktorji=lastniki firm, ki delavcem iz bilo katerega razloga ne dajo zadnje plače. Izgleda, da je prascem v veselje tudi to korito. Sprobano na lastni koži.

soraya - 03.12.2010 - 09:48

Se tudi jaz popolnoma strinjam z vsemi...sicer mi računovodska etika nebi dala miru, da bi konec leta pustila firmo brez ZR...ampak.....v tem primeru, naredim ZR s plačilom v naprej.....upam, da uredite stvar...lp

Sabina V - 03.12.2010 - 11:20

Gledam sodbo Sodišča ES Zadeva: C-90/02 - kjer je bilo na koncu odločeno da davčni zavezanec, ki je plačnik DDV kot prejemnik storitve, ni zavezan, da razpolaga s prejetim računom za opravljeno storitev, kot ga po vsebini predpisuje Šesta Direktiva, da lahko uveljavlja pravico do odbitka DDV.


Glede na to da mora naš DURS upoštevati tudi sodbe EU bi jaz DDV odbijala.

Andre - 03.12.2010 - 11:33

Drage,

jaz sploh ne bi dala odpovedi, če se nebi obnašal neprimerno. Znižal mi je plačo, non-stop grozi, da je ne bom dobila, če ne naredim tisto, kar mu stopi v glavo tisti trenutek.
Sedaj mi grozi, da me bo dal na sodišče, če ne bom naredila ZR, seveda bo on to plačal (malo morgen, da bo-NIKOLI NE BO).
Zdaj pa sem v dilemi, če on dejansko lahko preko sodišča doseže, da ZR naredim oziroma če me lahko odškodninsko toži. Moj odpovedni rok poteče 02-01-2011. Po tem datumu (po moji logiki) me ne veže nič več pri njem. Moja dobra volja je, če bom novi računovodkinji pomagala. Ker dveh ZR v dveh različnih firmah (gospodarstvo in v negospodarstvu) pač ni mogoče izdelati.
Moja prejšnja računovodkinja mi tudi ni pomagala ampak me je poslala v p... (pozneje se mi je opravičila, saj nisem bila jaz nič kriva). Sedaj je izvedela, da tudi jaz odhajam in je rekla, da sem ga kasno pogruntala.
Ali je možno, da on na sodišču zmaga, kljub temu, da je moj odpovedni rok v pogodbi jasno določen? Njegov argument bo bil, da sem mu jaz to podtaknila. Pogodbo je pa imel v branju zelo dolgo (zanimala ga je očitno samo moja plača, ne pa ostale sestavine) in jo tudi podpisal. S tem podpisom je se on strinjal in tudi jaz z vsem kar je v pogodbi napisano - dobro in slabo - tako zame kot za njega. Ali imam prav?

Andreja

LOJZKA - 03.12.2010 - 12:24

glede pogodbe o delu in odpovednega roka se obrni na inšpekcijo za delo.

LOJZKA - 03.12.2010 - 12:27

še ena stvar, kako pa bo dosegel preko sodišča, da te bo prisilil, da ga narediš?
ZR je potrebno oddati do 31.03. Naša sodišča pa meljejo počasi, mislim, da samo blefira.

tinkara - 03.12.2010 - 16:53

Po moje tudi. Koliko pa jih je do sedaj tožil in tožbo dobil? Imam podoben primer: od aprila nič plačano in sem dala odpoved s 1. decembrom (vse v skladu s pogodbenimi določili). Sedaj pa halo, kdo bo ZR delal? Nekdo, ki ga je pripravljen narediti brezplačno, jaz ne. 

ine - 03.12.2010 - 18:28

moje mnenje in izkušnje pravijo, da po poteku del.razmerjam mu nisi dolžna več nič.
Praviš sama, da je zahteval nemogoče, pa mu  daj vedeti, da tudi ti nisi od muh in da stvari lahko pelješ dalje.

pic - 03.12.2010 - 21:39

Še moja podpora: če je pogodba o zaposlitvi podpisana in je določen odpovedni rok 1 mesec, potem naj kar toži. Jaz na vašem mestu ne bi delala niti minute več, niti pomagala kaj šele delala letno poročilo. Gospod direktor vas ustrahuje, ker očitno drugega ne zna, zato pa ste tudi dala odpoved. Mogoče pa bo gospodu kapnilo, da je nekaj z njim narobe...
Ne obremenjujte se za njegovo odgovornost, naj jo začne sam nositi!
Pa več sreče v novem okolju!

čiča - 04.12.2010 - 10:40

Draga Andre,
s čisto vestjo se lahko takoj po novoletnih praznikih od svojega direktorja mirno posloviš in pričneš delati v novi službi. Do takrat delaj korektno, naredi vse, kar bo mogoče do takrat narest, pripravi primopredajni zapisnik in potem .... čaooooo. Če pa boš imela kakršnekoli težave, ti predlagam, da stopiš do kakšnega dobrega odvetnika, ki se ukvarja z delovnopravno zakonodajo. To včasih pomaga (govorim iz izkušenj), da se takšnim napihnjencem malo ohladi kri.

Andre - 06.12.2010 - 07:14

Hvala vam za podporo.

Nekaj časa me je bilo strah, kaj mi lahko naredi. Sedaj pa vem (tudi po posvetu s sindikalistko), da mi ne more nič, da me ustrahuje, kot je to v njegovi navadi. Saj je pismen, če je znal prebrati, koliko je moja plača, bi moral prebrati tudi ostalo. Jaz sem pogodbo prebrala velikokrat, pa sem mogoče kaj še spregledala (ker nisem ravno odvetnik, pri njih je vsaka beseda pomembna). Toliko sem pa prebrala, da vem kaj je notri - koliko znaša odpovedni rok, bedna plača itd.

Ženske, ko bi ve vedele kakšno uvajanje sem imela. Prišla sem v službo, dali so mi stol in računalnik - sedaj pa delaj. Stara računovodkinja je bila takrat še na dopustu in je prišla čez dva tedna, bila pri meni pol ure in šla. To je bilo vse moje uvajanje. Nova, ko bo prišla, bo deležna moje pomoči (če bo prišla pred 31.12.). Sem take nareve, da zelo rada pomagam, če le morem.

Hvala vam za vaša mnenja in podporo.

Lep delovni teden vam želim.

Andreja