krpan in druščina postani član

Naslov teme: kako bi obračunali nadure??? ali nihče nima nadur?

7014  22.11.2010 - 19:27h / Ostalo / Avtor: jasna / 2791 / 6

Se opravičujem, še enkrat odpiram razpravo - pred dnevi ni bilo komentarjev:

 

Delavec ima pogodbo o zaposlitvi, razporejen je v tarifni razred, ki je nižji od minimalnega osebnega dohodka. Dobi stimulacijo,  % na minulo delo - na koncu še poračun do minimalnega OD.

Kaj pa sedaj nadure?

Je prav, da se obračunajo od tarifnega razreda?  (50 % povečana urna osnova znese nekaj več ali celo nižji kot minimalni OD).

Ali je  začetna urna osnova minimalni OD/ število delovnih ur?

Še enkrat
Kako bi obračunali nadurno delo, v primeru, da ima delavec minimalni OD, razporejen pa je v tarifni razred, ki je nižji od minimalnega OD.

 

Minimalna plača je "zagotovljena".

Mogoče nisem bila dovolj jasna.

Kako se obračunajo nadure?

Je urna postavka  za izplačilo nadur minimalna plača 734,15 EUR

oz.

po pogodbi o zaposlitvi je razporejen v II. tarifni razred, kar znaša 512 EUR.


Če vzamem urno osnovo  iz pogodbe o zaposlitvi in jo plačam kot naduro je urna osnova nižja od
urne osnove minimalne plače.
V tem primeru mi je jasno, da delavec za ta denar ne bo delal nadur.


Zanima me, kako je to z davčnega vidika, katero osnovo bi nam priznal davčni inšt., če bi nas obiskal...
in seveda, kar je po zakonu pravilno.

Mogoče boste sedaj razumeli, kaj me zanima.

Opa Zovalec - 23.11.2010 - 07:44

Iz plače, ki jo prejme, izračunajte urno postavko in pomnožite z 1,5. Z inšpekcijo ne bo težav, če so plače izplačane v skladu s predpisi, kamor sodijo tudi interni akti. Povedano povsem preprosto - način obračuna mora biti nekje predpisan (ali KP na ravni dejavnosti, ali PKP, ali PZ, ali kaki drugi akt delodajalca).

jazz - 23.11.2010 - 08:41

saj je jasno tudi vam. gre za tisto, da ne bo delal nadur za tisti denar...

pogoj za nadure je izpolnjen poln delovni čas, torej da je oddelal 168 ur pri 40 urnem delovnem tednu v mesecu oktobru. za to mora dobiti vsaj minimalno plačo. 

če je delal kaj več, mora ob (!) minimalni plači dobiti nadure, ki pa jih obračunate po njegovi razporeditvi, saj ni druge osnove.

lp

jazz - 23.11.2010 - 08:49

pozabil sem omeniti, da mora biti vse to jasno že iz njegove plačilne liste, torej za 168 ur po njegovi urni postavki znese kolikor pač znese. če s tem ne doseže minimalca, je to posebna postavka na plačilni listi (razlika do minimalne plače). seveda so tudi nadure posebna postavka na plačilni listi, torej toliko in toliko nadur po taki in taki urni postavki je toliko. pika.

Kroglica - 23.11.2010 - 08:59

Glede davčnega priznavanja stroškov plače glejte člene ZDDPO

35. člen
(plače in druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo)

(1) Plače, druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo, ter nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi izrabe letnega dopusta in zaradi drugih odsotnosti z dela delavcev se priznajo kot odhodek v obračunanem znesku.

(2) Plače, druga izplačila v zvezi z zaposlitvijo, ter nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi izrabe letnega dopusta in zaradi drugih odsotnosti z dela poslovodnih delavcev, prokuristov in delavcev s posebnimi pooblastili in odgovornostmi se priznajo kot odhodek v obračunanem znesku v skladu z zakonom oziroma s pogodbo o zaposlitvi.

anaa - 23.11.2010 - 10:06

Pri nas obračunamo  150% na bruto osnovno plačo-brez ostalih dodatkov.

metka - 24.11.2010 - 08:04

OD NJEGOVE OSNOVE 1,5, TAKO KOT JE NAVEDENO V KP. VEM KAJ VAS MUČI, DA BO SEDAJ RAZLIKO DO MINIMALNE PLAČE POKRIVALE NADURE. VSEENO PA SE MU V NETU POZNA. ČE PA MENITE, DA JE TO PREMALO IN NE BO DELAL ZA TAK DENAR, MU PA DAJTE STIMULACIJO. DURS PRI DELAVCIH (vsaj moje izkušnje) NI KOMPLICIRAL, SAMO DA JE VSE BRUTO OZ. PLAČANE DAJATVE.