krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali kdo opravlja gradbene storitve v Avstriji?

6871  12.11.2010 - 13:22h / DDV / Avtor: mam / 60 / 2

Ali ima kdo izkušnje kako je z gr.deli na nepremičnini v Avstriji. Računovodkinja v Avstriji je rekla da lahko prevalimo breme po 25. členu, men se pa zdi da ni čisto tako.
Prosim, če ima kdo izškušnje kaj je možno v Avstriji, bi bila vesela, da jih podeli?

Danja - 12.11.2010 - 13:44

DDV je tu še najmanjši problem, v kolikor ste delo že dokončali, pošljite fakturo s prevalitvijo DDV.   Več zapletov je pri pridobitvi dovoljenj, da vas ne polovijo brez papirjev. Povzeto iz gradiva Mariborske obrtne zbornice:

"Tako sedaj kot po 1. maju 2011 bo obstala obveza priglasitve opravljanja storitev, tako za regulirane dejavnosti kot za delno regulirane dejavnosti. Regulirane dejavnosti določa avstrijski obrtni zakon (Gewerbeordnung). Pri sami priglasitvi dejavnosti je potrebno to dejavnost natančno opredeliti in ne navesti samo glavne skupine.

Priglasitev dejavnosti je potrebno opraviti pri avstrijskem Ministrstvu za gospodarstvo – BMWA Bundesministerium für Wirtschaft, Familie und Jugend (http://www.bmwfj.gv.at). 

K prijavi je potrebno predložiti ustrezna potrdila in EU potrdilo, ki ga izdaja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Ministrstvo za gospodarstvo R Slovenije.  

  

roko - 13.11.2010 - 14:31

Me čudi da ste pridobili dovoljenje, ker kolikor vem, ga je zelo težko. Po drugi strani pa ne vem, za kakšne gradbene storitve gre, ker običajno je to delo na nepremičnini (tudi delo z gradb. stroji je delo na nepremičnini), obdavčitev je tam, kjer se nepremičnina nahaja, torej v Avstriji in je potrebno preveriti, ali se je potrebno za davčnega zavezanca registrirati v Avstriji.