krpan in druščina postani član

Naslov teme: DRUŠTVO UPOKOJENCEV-IZPLAČILO NAGRADE

6851  11.11.2010 - 10:33h / Dohodnina / Avtor: NEŽA / 664 / 9

Smo društvo upokojencev in nas zanima, ali je možno predsedniku izlačati enkrat letno nagrado v višini 750,00 EUR brez da bi to kam prijavili. Sedaj imamo tako, da blagajnišarka dela po avtorski pogodbi mi pa ji izplačamo in prijavimo REK-2 na Durs.Prosim za obrazložitev izplačila nagrad, avtorskih pogodb,...
Hvala.

sova - 11.11.2010 - 11:44

Pojasnilo DURS, št. 4210-1168/2006, 8. 12. 2006


Zavezanec navaja, da občina izvaja več nepridobitnih programov iz prostovoljnih, ljubiteljskih, humanitarnih, dobrodelnih, vzgojno-izobraževalnih, zdravstvenih, ljubiteljskih, kulturnih, športnih in raziskovalnih dejavnosti. Nekatere projekte v navedenih dejavnostih bodo s 1. januarjem 2007 začeli izvajati prostovoljci. Zanima ga, kako davčno obravnavati dohodke (kritje stroškov prevoza in prehrane ter morebitno nagrado) oseb, ki bodo prostovoljno sodelovali v nekaterih dejavnostih.

V zvezi z navedenim pojasnjujemo, da so povračila potnih in drugih materialnih stroškov, izplačanih pod pogoji in do višin, ki so določeni za povračilo stroškov v skladu predpisom vlade, oproščena plačila dohodnine samo, če oseba poleg povračil stroškov ne prejme nobenega drugega dohodka (npr. nagrade, žepnine, honorarja). Če pa prejme tudi drug dohodek, se njen bruto prejemek obdavči kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. Poleg navedenega mora izplačevalec nagrad prostovoljcem, če znesek na letni ravni presega 150.000 tolarjev, obračunati in plačati posebni davek na določene prejemke.


Na podlagi druge alineje 2. točke 107. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 117/2006), ki se je začel uporabljati s 1. januarjem 2007, se dohodnina ne plačuje od prejemkov, namenjenih pokritju dokumentiranih stroškov prevoza, prenočitve in dnevnice, kadar je izplačilo opravljeno fizični osebi, ki prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v prostovoljnih ljubiteljskih, humanitarnih, dobrodelnih, vzgojno-izobraževalnih, zdravstvenih, kulturnih, športnih, raziskovalnih, sindikalnih dejavnostih, v dejavnostih zbornic, verskih skupnosti in političnih strank, pod pogojem, da so te dejavnosti nepridobitne in da v zvezi s tem prejme le povračilo navedenih stroškov pod pogoji in do višin, ki so določeni za povračila stroškov v predpisu vlade iz 44. člena tega zakona.


Če oseba poleg povračila stroškov prejme še kak drug dohodek, predstavlja davčno osnovo vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % dohodka. Poleg normiranih je mogoče uveljavljati dejanske stroške prevoza in prenočitve v zvezi z opravljanjem dela ali storitev, in sicer se priznajo na podlagi dokazil pod pogoji in do višin, ki jih določi vlada (četrti odstavek 41. člena ZDoh-2). Stopnja davka je 25 %.


Glede posebnega davka na določene prejemke pa pojasnjujemo, da po Zakonu o posebnem davku na določene prejemke – ZPDDP (Uradni list RS, št. 72/93, 22/94, 45/95, 12/96 in 82/97) plačujejo davek pravne osebe in zasebniki, ki opravljajo dejavnost, ter izplačujejo s tem zakonom določene prejemke. Osnova za obračun in plačilo tega davka je vsako posamezno bruto izplačilo fizični osebi za opravljeno storitev na podlagi pogodbe o delu po obligacijskih razmerjih. Za opravljeno storitev se ne šteje izplačilo nagrad in povračil stroškov fizični osebi, ki prostovoljno oziroma na podlagi vabila ali poziva sodeluje v prostovoljnih, ljubiteljskih, humanitarnih, invalidskih, izobraževalnih, zdravstvenih, kulturnih, športnih, raziskovalnih dejavnostih ter dejavnostih društev in njihovih zvez za uresničevanje ciljev oziroma namenov, zaradi katerih so društva ustanovljena, ne pa v okviru opravljanja gospodarskih dejavnosti po 10. členu Zakona o društvih, ter v sindikalnih in strankarskih dejavnostih, pod pogojem, da izplačila nagrad ne presegajo 150.000 tolarjev letno, povračilo stroškov v zvezi z opravljanjem storitve pa ne presega višine, ki je določena s predpisom vlade. V nasprotnem primeru, pa mora izplačevalec obračunati in plačati posebni davek na določene prejemke po stopnji 25 %.

Matjaž K - 11.11.2010 - 11:48

Nagrada (=plačilo za njegovo fukcijo) predsedniku društva kot avtorska pogodba ?? Aj, aj, aj, ...

p.š. - 11.11.2010 - 13:09

Nagrade brez obdavčitve od uvedbe ZDoh-2 dalje žal ni več mogoče izplačati... tudi to, da blagajničarki plačate na osnovi avtorske pogodbe, ni v redu- opravljanje blagajniških del namreč ni v skladu z definicijo avtorskega dela  ( glejte Zakon o avtorski in sorodnih pravicah ZASP - na linku :
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200716&stevilka=717 ) .

Mi smo v društvu ( malo večje društvo)  našli takšno rešitev : upravni odbor društva je sprejel sklep , da predsednik, tajnik in blagajnik , ki dejansko največ naredijo za delovanje in dobrobit društva, v drušvtu uradno delujejo na osnovi mandatne pogodbe za obdobje,  v katerem so bili izvoljeni.  Mandatne pogodbe so tako sklenjene, v njih je določeno tudi mesečno izplačilo po mandatni pogodbi.
Obračun je : BTO - 10% normirani odhodki= osnova za davčni odtegljaj  ( odtegljaj je 25% ), obračuna pa se tudi 6% prispevka za PIZ od BTO osnove . Odda se obrazec REK-2 , vrsta izplačila 1503 - dohodek za opravljeno delo na drugi podlagi in iREK - vrsta dohodka 1230.

Če ne gre za mesečna izplačila, lahko člani v društvu delujejo tudi na osnovi podjemne pogodbe ( za določeno storitev) ali se jim izplača nagrada kot drug prejemoek po ZDoh-2, za katerega od celotne BTO osnove odvajate davčni odtegljaj ( 25%).

lp

sova - 11.11.2010 - 14:46

p.š., a se pri darilu (vrednostni bon) obračuna 25% od neto vrednosti bona ali se vrednost bona obruti in obračuna 25%, poroča, odvede in ves postopek. V pojasnilu DURS-a vsaj sama nisem zasledila, da se obruti.
Kot ste najbrž opazila se danes lovim s tem, ker so v firmi kar kupili bone za fizične osebe, 160€ po
osebi,moram sedaj zadevo davčno urediti.

p.š. - 11.11.2010 - 20:02

Pozdravljena Sova ;
šele sedaj sem pobrskala in prebrala vašo temo in bom podala mnenje kar tukaj; kot ste že ugotovili, spada vrednostni bon-darilo med nagrade, od katerih se odvaja 25% davčni odtegljaj od celotne vrednosti, torej pri vas  25% od 160 €, in da, na DURS se predloži REK-2 obrazec  - poročanja na letni ravni ( do 31.01.2011 ) pa letos ni, razen za izjeme. DURS bo informativni izračun dohodnine za leto 2010 prvič izdelal na podlagi naših poročanj po REK obrazcih na e-davke.
lp

NEŽA - 12.11.2010 - 08:53

Hvala lepa p.š.

virineja - 11.11.2010 - 20:23

Menim, da je vrednostni bon darilo v naravi,  zato se mora vrednost povečati s koeficientom davčnega odtegljaja in od tako povečane vrednosti obračunati in plačati davčni odtegljaj (kadar ni  dohodka prejetega v denarju pri izlačevavalcu,  od katerega bi lahko odtegnil in plačal davčni odtegljaj - 9. odstavek 16. člena zakona o dohodnini)

p.š. - 11.11.2010 - 20:43

Imate prav virineja...  @ sova -  več o darilih in davkih pa lahko preberete na povezavi:
http://www.revijakapital.com/dfs/clanki.php?idclanka=105  .

lp

sova - 12.11.2010 - 09:31

Dekleta hvala, kaj bi svet brez  nas. Če bi šla prej izpolnjevati REK-2, bi marsikaj odpadlo, ampak včasih pa taka dopisovanja pomagajo mnogim, ker kot se nam računovodskim delavcem rado zgodi: Komerciala in direktor so že nekaj realizirali, na mnenje, ki so ga z naši strani predhodno dobili se gladko požvižgajo, ker je pač komerciala zakon in potem je dobro, da smo pripravljeni na vse, sedaj ob koncu leta še posebej. Pester Martinov vikend vam želim.