krpan in druščina postani član

Naslov teme: HONORAR - KULTURA

523  12.09.2000 - 10:05h / Ostalo / Avtor: ELIZABETH / 70 / 8

sem obvezni zavezanec za DDV - samostojni podjetnik - rac.storitve;
pred kratkim sem objavila eno zgodbo v reviji - ter seveda bom zato prejela avtorski honorar; zanima me ali moram izstaviti jaz osebno kaksen racun, kdo bo moral placati DDV (glede na to, da sem jaz kot ena davcna stevilka zavezanka) ipd...skratka kdo mi lahko cimbolj jasno to razlozi?? hvalezna bom za vsako informacijo

MARTIN KRPAN - 12.09.2000 - 10:20

Na voljo imate dve opciji:
- da zaračunate "reviji" opravljeno delo kot avtorsko storitev kot samostojni podjetnik (tako kot izstavljate druge račune, gre v skupno ustvarjene prihodke ...)
- da sklenete z "revijo" avtorsko pogodbo kot fizična oseba (ne kot samostojni podjetnik) in vam oni sami obračunajo avtorski honorar ter odvedejo akontacijo dohodnine iz tega naslova. Za to ne izstavite nobenega računa (če niste tudi iz drugih možnih naslovov, npr. najemnine, avtorski honorarji itd. presegli 5 mio SIT in se registrirali za sistem DDV-ja tudi kot "navadna fizična oseba").

Žoži - 12.09.2000 - 18:55

Joj, joj, joj. Kot s.p. lahko zaračunate samo tiste storitve, za katere ste registrirani in izpolnjujete pogoje (poglejte na drugi strani priglasitvenega lista, če ste pozabili). Vsako drugo fakutriranje izven tega je šušmarjenje, ki je kaznivo.
Najboljša varianta je avtorski honorar, tudi najcenejša, čeprav gre v osnovo za dohodnino oboje (s.p. dobiček + AH).

STRUPEK - 12.09.2000 - 20:29

Žoži, včasih se tudi komu pamet zoži. Kje si pa pobrala te pongruntavščine, v deželi mleka in ovac? Če se ukvarjam z računalništvom in nekomu napišem in prodam članek iz področja računalništva, ga lahko vključim tako v prihodke družbe kot samostojnega podjetnika. Nisem še srečal takšnega brdavsa, ki bi prihodke ven metal, ker sem si povečeval davek od dohodka iz dejavnosti. Joj, joj, žoži, pazi se pri kurji koži.

STARI POŠTAR - 12.09.2000 - 21:42

Spoštovani STRUPEK, po mojem pa ima Žoži prav. Če ne prej se bo neregistriranost pokazala, ko bo Brdavs vrgel ven stroške in dal prijavo za šušmarjenje. Pripodil se bo en pameten inšpektor in dejal, da je dobil anonimko, ki jo mora preveriti. Hop Cefizelj, pa te imajo. kdo? Ja Brdavs in njegovi Brdavski.

Žoži - 13.09.2000 - 17:05

Dragi Strupek, jaz sem vprašanje razumela, kot da je bila napisana in prodana zgodba recimo leposlovna, ne pa v zvezi z dejavnostjo (rac - lahko bi bilo več variant, katera dejavnost to je). Še zmeraj pa stojim za tem, da bo brdavs pogledal dejavnost in potem izločeval stroške (vhodni DDV), ki ni v zvezi s tem. Seveda se bo strinjal, da promet ostane v obdavčitvi. Zadeva s stranskimi produkti itd. pa ni tako preprosta kot se sliši, da ne bo kdo neprijetno presenečen ob obisku brdavsa. Upoštevati je treba vrsto zakonov, ki jih lahko nevede kršimo (glede obrtne dejavnosti, prostora, izpolnjevanja pogojev..)

ELIZABETH - 13.09.2000 - 00:07

vidim, da sem malce premalo napisala; dejstvo je, da zadevo, ki bo objavljena nima cisto nobene zveze z mojo dejavnostjo - s.p.-ja - ker niso v okviru moje registrirane dejavnosti tudi nimam pravice izstavljati takih racunov, kajne??;
jaz kot fizicna oseba nisem nikjer registrirana, zivim izkljucno od prihodkov iz naslova dej.s.p.- torej, ce prav razumem M.K. mi ni potrebno izstaviti meni kot fizicni osebi nicesar ampak sklenem le avtorsko pogodbo, ki pa bo v bruto znesku vsebovala dohodnino, neto honorar in seveda DDV??? ker pa nasa kultura bolj malo placuje za honorarje bi se najraje v izogib davcnim kolobocijam najraje kar odrekla temu v dobrodelne namene, kaj menite?

MARTIN KRPAN - 13.09.2000 - 07:57

Elizabeth, če bo sklenjena avtorska pogodba nate kot fizično osebo, ni nobenega DDV-ja (če tudi kot fizična oseba nisi zavezancka - tukaj zdaj ne mešaj svojega s.p.-ja).
Direktorju, strupku in ostalim pa glede tega, če opraviš dejavnost, za katero nisi registriran, še ne pomeni, da delaš na črno. Če opraviš neko storitev, ki se izkaže kot stranski produkt tvoje dejavnosti (npr. imaš proizvodnjo nogavic, pa pride nekdo, ki mu opraviš storitev krpanja nogavice), lahko to opraviš brez vsakih davčnih posledic.
Če torej Elizabeth opravlja npr. računalniške storitve in nekomu napiše nek strokoven članek, za kar kot s.p. dobi avtorski honorar, ga ni inšpektorja na tem svetu, ki bi Krpana prepričal, da je to narobe. Poleg tega je zadeva bila "preverjena" pri vsaj dveh brdavsovskih pregledih. Res pa je tudi, da nikdar ne veš, kaj brdavsu prhne v glavo. Ampak na koncu bi "zmagali".

DIREKTOR - 12.09.2000 - 10:40

DDV v primeru računa seveda plača revija. V bistvu jim mora biti vseeno, saj si ga upoštevajo kot vstopni davek. Če si kot fizična oseba tudi registriran obveznik za DDV jim moraš izstaviti račun tudi če ste sklenili avtorsko pogodbo.