krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZPIZ-2: da vas malo strese(-m)

6520  22.10.2010 - 11:25h / Ostalo / Avtor: Matjaž K / 61 / 11

Me je streslo, ko sem bral "cajtnge" (Dnevnik 18/10) kaj je vsbeovano v predlogu ZPIZ-2 (trenutno je v DZ že v 2. obravnavi) glede zavarovanja samozaposlenih (zasebnikov in družbenikov-enoosebnih držb, ki so v svoji družbi tudi direktorji).

Par "cvetk":

- Zdaj velja, da če si družbenik-psolvodna oseba vendar si drugje v delovnem razmerju, da si zavarovan pri delodajalcu iz naslova delovnega razmerja. Po novem pa boš kljub temu zavarovan iz naslova družbeništva.

- Zdaj velja, da se zavarovalna osnova družbenikov-poslovodij določa na podlagi  dobička (dohodkov) po poslovodni pogodbi, po novem pa se bodo zraven v dobiček šteli vsi dohodki prejeti na podlagi deleža (tudi dividende ipd). kot jih opredeljuje zakon o dohodnini

- Ni več zavarovalnih razredov - zav. osnova je dobiček ->
( (davčni prihodki - davčni odhodki) + obračunani prispevki ) / 12 M

To pomeni, da bodo po novem plačevali več tisti, ki so po "starem" bili na zgornji meji določenega
zavarovalnega razreda, in so plačevali prispevke v enaki višini kot tisti, ki so bili na spodnji meji zavarovalnega razreda. 

- v primeru, če bo zav. osnova zasebnika nižja od 60% na mesečno raven preračunanega zneska LP v RS, je zav. osnova 60% PP (=> vsi ki so zdaj na minimalcu bodo plačevali več - cca. 60 EUR več).  Podobno velja tudi pri družbenikih, s tem da je tam spodnji limit zav. osnove 90% PP.

- dviguje se "plafon" zavarov. osnove - plafon bo po novem 3,5xnik PP RS (=> tistim, ki so trenutno v najvišji zav. osnovi se bo hitro zgodilo, d abodo plačevali še več)

- Če si uspeš znižati zavarovalno osnovo zaradi prognoze, da tekoči dobiček ne ustreza zavarovalni osnovi, in se ti "zgodi", da dejanski dobiček preseže  znižano zavarovalno osnovo za več kot 20%, plačuješ naslednje leto prispevke od  zavarovalne osnove povečane za "kazenski pribitek" 20%.

itd.

pikica - 22.10.2010 - 11:49

Kaj bo pa z popoldanski s.p.jevcem!

twist - 22.10.2010 - 13:01

To tudi mene zanima

t.c. - 22.10.2010 - 12:14

Upajmo, da ne bo sprejeto v tej vsebini. Po mojem bo država tako dobila precej manj denarja iz naslova davkov od dobička, saj bodo izkazani dobički precej nižji, če bodo osnova za plačevanje prispevkov.
Družbeniki pa mogoče ne bomo več zaposleni v lastni družbi kot poslovodne osebe, ampak bomo šli v delovno razmerje v drugo družbo. (npr. jaz se bom zaposlila pri kolegici, ona pa v moji družbi)

Matjaž K - 22.10.2010 - 12:46

1.
Osebno menim, da bo sprejeto (samozaposlitveni lobi je "prešvoh" oz. se je prepozno zganil).

2.
Davčna stopnja ni 100% => višjih prispevkov se ne da v celoti kompenzirati preko nižjega davka od dohodka => pod črto bodo državne blagajne prejele več kot prej.

3.
... ampak bomo šli v delovno razmerje v drugo družbo.

Vas ne bo rešilo, kajti ZPIZ-2 (drugače kot ZPIZ-1) določa, da četudi si drugje v DR, si pa poslovodja v "svoji" enoosebni družbi, da se moraš prednostno zavarovati iz naslova družbeništva (t.i. šifra 040).

lp

Travca - 22.10.2010 - 15:12


Matjaž pozabili ste na pojem DIREKTOR..... torej lastnik in direktor.

Sicer pa nič novega - tisti, ki imamo superdavke smo ZPIZ-2 dobili na mizo že septembra.

Lahko pa pogledate tudi predlog ZPIZ-2, ki ga je objavilo ministrstvo za delo (imate ga tudi na superdavkih) ... spoznali boste - UČIJO SE.
Prelog je bil milejši!!

Kakšen bo končen zakon?? ... odgovor bomo dobili koncem novembra.

Moje načrtovanje - na direktorski stolček bom dal verodostojenega/lojalnega... sodelavca; sam pa bomo po novel le prokurist.

Matjaž K - 22.10.2010 - 16:18

nisem pozabil na "direktor", sem le pisal skrajšano (sicer pa se tudi t.c. ni "omejila", da bo s prezaposlitvijo na drugo držbo opustila svojo v SRG vpisano poslovodno funkcijo).

Tui jaz sem že spetembra bral osnutek predloga ZPIZ-2 (in tudi sam zdaj ugotovil, da je v zakonodajni postopek dan predlog v danem delu drugačen).

Res je, da bo odgovor dokončno znan ob zaključku zakonodajnega postopka, ampak osebno pričakujem, da bo "šel skozi" v predlagani obliki.

Za varianto: lastnik prokurist, direktor "slamnat" pa rečem samo: "itak" (sem jo tudi že jaz v preteklosti svetoval na tem forumu)

vprašaj - 22.10.2010 - 15:51

Matjaž K :
-------------------------------
Me je streslo, ko sem bral "cajtnge" (Dnevnik 18/10) kaj je vsbeovano v predlogu ZPIZ-2 (trenutno je v DZ že v 2. obravnavi) glede zavarovanja samozaposlenih (zasebnikov in družbenikov-enoosebnih držb, ki so v svoji družbi tudi direktorji).
- Zdaj velja, da če si družbenik-psolvodna oseba vendar si drugje v delovnem razmerju, da si zavarovan pri delodajalcu iz naslova delovnega razmerja. Po novem pa boš kljub temu zavarovan iz naslova družbeništva."

 ???

S tem strašiš neosnovano: 

16. člen
(družbeniki)

(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki so družbenice ali družbeniki (v nadaljnjem besedilu: družbenik) osebnih in kapitalskih družb, zavodov ter zadrug v Republiki Sloveniji in so poslovodne osebe.
(2) Osebe iz prejšnjega odstavka, ki imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi z družbo, v kateri so imetniki poslovnega deleža, delnic ali drugih pravic, na podlagi katerih imajo neposredno ali posredno 25 % glasovalnih pravic ali 25 % delež v kapitalu določene pravne osebe, se ne glede na določbo drugega odstavka 13. člena tega zakona prednostno zavarujejo po prejšnjem odstavku.

 

Sprememba je samo za tiste, ki so zaposleni v družbi, v kateri so lastnik in poslovodna oseba. Kdor je zaposlen drugje, se po 13.čl. še vedno prednostno zavaruje po zaposlitvi (ker je v zakonu navedena pred družbeniki). lp

 

sara - 22.10.2010 - 20:46

To pomeni da jaz, kot edini družbenik in lastnik podjetja, ne morev več v svojem podjetju biti zaposlena kot direktor na podlagi pogodbe o zaposlitvi (zaposlena sem pod šifro 01)? Kaj mislijo s tem, obvezno se zavarujejo? Saj sem zavarovana in DR! Pa to je noro!

novinc - 22.10.2010 - 20:54

No, pri enoosebni družbi bi moralo to biti že dosedaj. Samo ZPIZ, ZZ in DURS se niso znali zmeniti, pa so bili nekateri na 40, nekateri na 01. 

  - 24.10.2010 - 22:22

To pa je ze visek. Recem lahko le "Bye bye SLO", fajn se imejte in se vidimo, ce oz. ko se bodo spametovali...

novinc - 25.10.2010 - 11:14

  :
-------------------------------
To pa je ze visek. Recem lahko le "Bye bye SLO", fajn se imejte in se vidimo, ce oz. ko se bodo spametovali...

 

Očitno se odpravljaš v beli svet, tako da gotovo veš, kako imajo to urejeno zunaj.

Pa nam prosim povej, kako in kaj tam plačujejo  spji in družbeniki - absolutno in v primerjavi z zaposlenimi.

LP