krpan in druščina postani član

Naslov teme: službeno vozilo in s.p.

6438  18.10.2010 - 10:36h / Ostalo / Avtor: kkkk / 294 / 1

Prvič se srečujem s primerom, stranka je na novo odprla s.p. in iz podjetja v katerem je bila zaposlena prevzela tudi službeno vozilo in ga registrirala v svojem s.p.-ju kot službeno vozilo. Vozilo je kupljeno na leasing, tako da bo mesečno plačevala obroke leasinga. To službeno vozilo uporablja tudi v privat namene. Zanima me, katere evidence - obrazce mora izpolnjevati kot službeno-privatno vozilo in kako to knjižiti v poslovne knjige. Ali samo mesečni leasing, ker vozilo je last hiše, dokler ni plačano in se ga ne sme knjižiti kot osnovno sredstvo. Kaj pa potem ko je plačano? V strošek gre potem samo gorivo, zavarovanje, registracija, servis, ... ampak koliko, glede na to, da se uporablja tudi v privatne namene.
Kako pa je tukaj z boniteto?
Hvala za vsakršno pomoč.

martina - 18.10.2010 - 18:48

Če gre za finančni lizing, in po vašem opisu se mi zdi, da gre, vozilo zavedete med osnovna sredstva. Uporabite cesaričin brskalnik za razjasnitev knjiženja. Obroki finančnega lizinga niso strošek.
Če gre za poslovni lizing (najem), obroki predstavljajo strošek za s.p.

Za službeno vozilo je potrebno imeti seznam voženj s prevoženimi kilometri. Vsi stroški v zvezi z vozilom (registracija, uporaba cest, servisi, gorivo, amortizacija, ...) se delijo v razmerju (službene vožnje : zasebne vožnje), znesek, ki pripada zasebnim vožnjam, se knjiži kot odliv v gospodinjstvo.