krpan in druščina postani član

Naslov teme: kaj naj naredim?

6417  15.10.2010 - 12:12h / Ostalo / Avtor: sonce / 80 / 4



Kaj potegne za seboj?

Do kupca imamo že več let odprto terjatev. Partner ne odgovarja ne pisno, ne ustno.
Mi še vedno vstrajamo pri svoji terjatvi. Za tožbo trenutno še nismo.

Kakšen pa je postopek odpisa terjatve- če bi do tega prišlo?

DDV od fakture je bil pred leti plačan.

Se naredi popravek DDV, bilance .... za leto, ko je bila faktura izstavljena.
Je to bistvena napaka, gre za večji znesek?


Kaj vse moram naredit pri odpisu iz prejšnjih let- mi lahko kdo kaj več napiše o tem?

GMM - 15.10.2010 - 12:53

Če je terjatev starejša in je ne morete več sodno izterjati zaradi zastaranja potem jo boste pač morali odpisati. Odpis terjatve ne vpliva na obračunani ddv ker ne gre za dobropis. Na podlagi sklepa poslovodstva o popravku terjatve oziroma o poplonem odpisu boste pač imeli prevrednotovalne poslovne odhoke. Takšen popravek - odpis je davčno nepriznan odhodek.

pika - 15.10.2010 - 16:03

Ja, točno tako kot je rekel GMM, zakaj pa ne greste v izvršbo? Če je ta terjatev kakšno posojilo fizični osebi, pa malo pazite pri odpisu, saj pri tem je potrebno obračunati tudi dohodnino????

Anja - 17.10.2010 - 16:54

Za tožbo trenutno še nismo. Ja kdaj pa boste???

d.k. - 18.10.2010 - 07:57

Pravite, da imate že več let odprto terjatev in še niste za tožbo. Koliko več let ? Po Zakonu o obligacijah gospodarske terjatve zastarajo v treh letih. Glede na to, da na drugi strani ni odziva, vaš partner po moje računa ravno na zastaranje.
Torej, če je terjatev zastarala, potem tako ali tako ne morete več tožiti in je zadevo treba odpisati in izločiti iz evidenc, seveda davčno nepriznano. Če je zastaralni rok že blizu pohitite in vložite izvršbo. Mogoče bo pa potem partner pričel komunicirati in mogoče boste vi prišli do svojega denarja. Če denarja ne bo, boste pa vsaj imeli podlago za davčno priznan odpis terjatve.