krpan in druščina postani član

Naslov teme: ali gre lastnik podjetja lahko na Zavod...........

6356  13.10.2010 - 09:02h / Ostalo / Avtor: podjetnica / 1038 / 3

Sem sredi zelo neuspešne kariere. Imam svoje podjetje, ki ni v dveh letih realiziralo skoraj nobenih prihodkov (imam izgubo),  zaposlenih delavcev nimam, jaz sem direktor nisem pa v svojem podjetju zaposlena. Zaposlena sem v drugem podjetju (podjetju svojega moža). Tudi njemu posli ne gredo in me zanima, če se lahko prijavim kot tehnološki višek in dobim vsaj kakšen začasen prejemek  iz naslova brezposelnosti?

SIMONA - 13.10.2010 - 10:37

Imate d.o.o. ali s.p.?

Če imate d.o.o. in ste direktor ter istočasno 100 % lastnik, potem nimate pravice do denarnega nadomestila na Zavodu za zaposlovanje. Če ste pa istočasno zaposleni kot delavec v drugem podjetju, pa mislim, da bi šlo. Vprašajte na zavod.

Vprašajte na ZPIZ - 13.10.2010 - 14:44

Najprej po skrajšanem postopku zaprite svoje podjetje, nato pa kot delavka iz moževega podjetja na Zavod z nadomestilom.

Če svojega podjetja ne boste zaprli ne morete na zavod, temveč tako prijava pod šifro 040 in plačilo prispevkov.

Petra - 14.10.2010 - 07:30

Ne ni res! Svojega podjetja NI potrebno zaprti. Na zavod je potrebno oddati samo bilance za preteklo leto, katere pa morajo seveda izkazovati izgubo.

Če izpolnjujete navedene pogoje po ZZZPB, potem se lahko prijavite na Zavodu kot brezposelna oseba. Ne glede na to boste v primeru uveljavljanja pravice do denarnega nadomestila »naleteli« na težave pri Zavodu, saj v takih primerih pričakujejo, da firma preneha obstojati. Zaradi navedenega vam svetujemo, da se o tem predhodno informirate na pristojnem Uradu za delo (vam najbližjem). Pri tem se sklicujte oziroma izjavite, da izpolnjujete pogoje za brezposelno osebo po 16. členu ZZZPB.