krpan in druščina postani član

Naslov teme: prejeli smo avansni račun po 76.a členu ZDDV-1

6289  08.10.2010 - 13:33h / DDV / Avtor: MIŠka / 893 / 3

Od dobavitelja smo prejeli avansni račun, za naše avanse. Sklicuje s ena 76.a člen ZDDV-1. Ali moramo te avanse poročati v KIR ali KPR , ali lahko poačakamo na račun, ko bo storitev opravljena in bo izstavljen račun.

MARTIN KRPAN - 08.10.2010 - 13:37

Če ste prejeli avansni račun v povezavi z določili 76.a člena ZDDV, ste tudi vplačali avans (predplačilo). Vsekakor - v povezavi s tem - ste tudi vi plačniki DDV na tej podlagi!!!
Sicer so "improvizacije možne", pa vendar zaradi sledljivosti, priporočam posebej obravnavanje avansa in posebe izvedene - zaključene transakcije.
Sicer dopuščam tudi možnost - v istem mesecu (davčnem obdobju), ko ste vi vplačali avans, je storitev tudi opravljena - v tem primeru bi jaz "poknjižil" samo končni račun oz. upošteval nastanek obračunske obveznosti na dan nastanka obračunske obveznosti, upajoč, da bom prejel "končni račun" pred iztekom roka za oddajo obračuna DDV za mesec, ko je obračunska obveznost nastala.

Pica - 10.10.2010 - 12:06

Če ste prejeli avansni račun, naj bi ga tudi poknjižili v KIR in KPR, saj bo vaš dobavitelj o tem tudi poročal. Mi knjižimo samo račun le takrat, ko dobimo avansni račun in račun za opravljeno storitev v istem mesecu, ko je dan avans in je storitev opravljena.

aab - 11.10.2010 - 09:54

Je pa res kar nekaj težav s temi avansnimi računi po 76.a členu, ker se običajno račun izda v naslednjem mesecu ali celo dveh, je cel problem, sama menim, da bi po tem členu morali knjižiti samo račune in tudi oddajati poročila samo za račune, ker se opravi taka samoobdavčitev dejansko takrat, ko je izstavljen račun, ne pa da je cel cirkus okoli tega, saj nihče nič ne prikriva ali goljufa v teh promerih!
Saj velikokrat do oddaje PD-O ni še niti izdanega avansenga računa.