krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpoved delovnega razmerja zaradi poslovnih razlog

6121  29.09.2010 - 14:55h / Ostalo / Avtor: zoki / 75 / 4

Pozdravljeni!  Imam s.p. Imam enega zaposlenega za nedoločen čas. ker se zelo bojujem z likvidnistjo podjetja, bom verjetno moral delavca zaradi poslovnih razlogov odpustiti. Zanima me, če kdo pozna postopek takega odpuščanja?

MARKO - 29.09.2010 - 15:17

Na podlagi 86. člena  ZDR mu morate najmanj 30 dni pred odpovedjo vročiti odločbo o redni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga,da se bo imel pravico prijaviti na zavod za zaposlovanje in prejemati nadomestilo.
Mi imamo ravno sedaj takšno situacijo.Delavcu bi naredili uslugo,da prejema nadomestilo,v resnici pa je len,neodgovoren in ne hodi redno v službo, pa smo bili površni in mu nismo vročili nobenega ukora,ustni ukor menda ne velja. Ker smo mu dajali plačo v gotovini nimamo niti dokazila,da je plačo prejel. Noče podpisati Odločbe katero sem omenil.Ko smo mu jo poslali po pošti,pošte ne dviguje in ravno iščem možnost kako mu izročiti odločbo pa ni nobene možnosti razen detektiva.
Delodajalec se v našh časih nikakor ne more znebit površnega delavca in ta mi sedaj grozi celo s tožbo,da ni prejel 15 plač.
Moram povedat,da ga niti ne upam poslat na vožnjo,ker mi je ža na treh vožnjah naredil več škode kolikor je bil prevoz vreden..prepričan sem,da za nalašč.pa mu ne morem dokazat.
tako,da površnost je zelo kazniva,dobro se pozanimajte kaj vam je storiti,da ne boste "takratke potegnili" kot jo bom zgleda jaz.

Opa Zovalec - 29.09.2010 - 17:35

No vašproblem je enostavnejši, kot Markov. Ugotoviti morate le, da nimate dela in da je zato nastopil razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Postopek začnete s pisnim obvestilom, da so nastopili ti razlogi. Pazite, da med nastopom razlogov in tem obvestilom ne preteče več kot 6 mesecev (po domače - ne napisat, da se kriza vleče že eno leto). V to obvestilo napišite, da sicer iščete rešitev, če pa je ne najdete, vam ne preostane drugega, kot odpoved.

Nato (lahko počakate kak dan) delavcu vročite odpoved, v kateri navedete zakoniti odpovedni razlog, odpovedni rok in odpravnino (glejte ZDR). Ne pozabite na pravni pouk, da ima delavec 30 dni (od vročitve odpovedi) časa za vložietv tožbe na delovnem sodišču. Po poteku odpovednega roka se mora v 30 dneh javiti na borzi.

zoki - 30.09.2010 - 13:42

Hvala za odgovor. zanima me še, ali moram njegovo delovno mesto potem ukiniti.

Danja - 30.09.2010 - 14:15

Ni ga treba glih ukiniti, toda če boste spet potrebovali delavca za to delovno mesto, morate najprej ponuditi temu, ki ste ga iz poslovnih razlogov odslovili.