krpan in druščina postani član

Naslov teme: DURS & policija

5944  20.09.2010 - 15:58h / Ostalo / Avtor: Neja / 260 / 22

Danes me je poklicala referentka iz DURS-a in pravi, da so dobili navodila, da vsakega, kateri 3 mesece ne odda REK-ov prijavijo policiji. Ali kdo kaj ve o tem?

 

REK-i res niso bili oddani, ker ni denarja (izguba posla), a sama sebe ne bom tožila, da nisem dobila plače. Tudi stavkala ne bom ... Kaj naj storim?

PIA - 20.09.2010 - 22:52

Policiji? Bi rekla da javijo delovni inšpekciji.

Špela - 21.09.2010 - 06:59

Oddajte reke. Oddan rek pomeni nastanek obveznosti in ne plačila, zato je oddaja reka obvezna ne glede na to ali ste plačali pripevke ali ne.

Lp

Neja - 21.09.2010 - 07:28

Špela: Kako je obvezna oddaja REK-ov? Mislim, da sem ravno tu brala, da se REK-i ne oddajajo, če plače niso bile izplačane. Se moti?

 

PIA: Ja, rekla je policiji. Da imajo takšna pač nova navodila. Delovni inšpekciji me je že prijavila in sledil je opomin.

majam - 21.09.2010 - 07:34

Tudi na so klicali in nas opozorili, če ne bodo odani reki in plačani prispevki, da bodo dali prijavo na policijo.

MINA - 21.09.2010 - 08:23

Zadnji dan za izplačilo plač je 18.v mesecu. To je tudi datum nastanka obveznosti za plačilo davkov in prispevkov.

aab - 21.09.2010 - 08:57

Stranka ni izplačala plač od decembra 2009 do marca 2010,  ko je zaposlene odjavila. Rek-ov ne oddajamo, ker še ni izplačila plač. Denarja nima, ker so njemu dolžni, posla nima, ker faktur ne izdaja,
gre za gredbeništvo.

Sabina V - 21.09.2010 - 10:04

Zadnji dan za izplačilo po Zakonu o delovnih razmerih je res 18. v mesecu za pretekli mesec vendar če plače na ta dan niso bile izplačane to še ne pomeni da je to dan ko je tudi zapadlost za plačilo davkov in prispevkov. Po Zakonu o davčnem postopku je rok za plačilo davkov in prispevkov na dan plačila neta in če neto ni bil izplačan ti noben DURS ne more zahtevati da moraš plačati davke in prispevke, saj še ni nastala obveznost.
Kolikor razumem ga. Nela je ona edina zaposlena v tem podjetju pa kaj a sedaj se bodo spravljali na take one man band ki nimajo denarja da si izplačajo svoje plače, drugih delavcev ne ogrožajo, kje pa so hodili in kje hodijo ko niso izplačane plače v večjih podjetjih po več mesecev. Jaz bi jo vprašala če e potem policija v Vegradu, zaradi neizplačanih plač že bila.
Se strinjam da bi moral DURS spremljati in če 18. v mesecu niso oddane Reki da reagira, ampak ne v podjetju kjer je zaposlen le lastnik in si ne izplača ker res nima denarja. Naj raje pogledajo tam kjer sotane 100 in 1000 delavcev brez plač.  

Neja - 21.09.2010 - 12:21

Zadnje novice:

Ravnokar sem prišla iz DURS-a. Bila pri referentki in direktorici DURS-a. Ne, ni mi pomoči. REK-e je treba oddajati ne glede ali je bila plača nakazana ali ne. Do četrtka pa imam čas ddati Vse REK-e in plačati VSE prispevke, ker bo v petek oddala naprej na policijo.

 

Naj grem še na sodišče in tožim delodajalca (sebe)?

Naj zaradi neplačila mojega dela grem stavkat? Pred parlament ali kar v firmi?

p.š. - 21.09.2010 - 12:38

...grozno... jaz se še ne bi kar tako vdala... referentka naj vam pove ali zapiše  zakonske podlage za obveznost oddajanja REK-1 obrazcev in tudi za predajo zadeve policiji. Kaj bo storila policija ? Spisala kazensko ovadbo zoper koga - podjetja, katerega lastnik ste vi in tudi edina zaposlena ( če prav razumem iz vaših navedb) ???
Ko boste imeli zakonske podlage, jih skrbno preučite ali jih zapišeite še tukaj... morda bomo skupaj odkrili kakšo nepravilnost in možnost za vašo pritožbo.
lp

Neja - 21.09.2010 - 13:21

Ravnokar pišem zahtevo, da mi pojasnijo od kje jim to. Sicer mi je danes referentka na dursu pomolila pod nos en papir na katerem piše to, pa še vse ima podčrtano. Je pa tega za 1/2 A4 lista. Sporočim, ko kaj izvem ....

Iza - 21.09.2010 - 13:28

Ja,to je to,kar zdaj na veliko govorijo, da je neplačevanje prispevkov kaznivo dejanje. Ampak po zdravi pameti,nisem gledala kazenskega zakona, lahko oškoduješ le tretjo osebo. In ker smo Butale,se bo policija najraje ukvarjala z zgoraj omenjenimi situacijami,kajti kje drugje, je pa že druga zgodba..!

MARTIN KRPAN - 22.09.2010 - 11:59

Če smem vprašati - kateri davčni urad?

aab - 21.09.2010 - 13:40

Kako to, da se policija ne ukvarja z raznimi Bavčarji, Šroti, Kordež, i.t.d....., mar ni to nenevadno????

Špela - 21.09.2010 - 13:57

To je res katastrofa. Pa do kdaj bomo to tolerirali? Mislim, da bomo morali tudi podjetniki na cesto, saj to kar se dogaja sedaj je pa res višek!!

virineja - 21.09.2010 - 14:22

Samozaposlene osebe (s.p.) ter poslovodne osebe, ki so hkrati lastniki družb plačujejo prispevke do 15. v mesecu za pretekli mesec. Do tega datuma morajo tudi oddati obrazce OPSV!! ne glede na to ali imajo denar za prispevke ali ne. Samo v teh primerih so obrazci, ki so podlaga za plačilo prispevkov predloženi DURS-u ---- (osebe, ki nimajo plače).
Kar pa se tiče REK obrazcev in izplačila plače, pa se je pred časom dovolj nazorne "razpisal" Matjaž. Če ni izplačila plače, ni REk obrazca, ni prispevkov. Je pa seveda kršitev delovne zakonodaje, kolektivnih pogodb itd., za kar pa obstaja tudi kazenska zakonodaja.

Špela - 21.09.2010 - 17:19

Jah, ne vem, no. Jaz se,m na dursu dobila informacijo, da se reke odda v vsakem primeru ne glede na izplačilo plače in plačilo prispevkov.

vprašaj - 21.09.2010 - 20:55

Zakonska podlaga za tako info?

tana - 22.09.2010 - 09:47

Tudi jaz imam enega, ki ne plačuje prispevkov, izplačuje pa  neto. Na DURS oddam REK obrazec in navedem, da so prispevki obračunani, ne pa plačani. Tako naredim individualno pri vsakem zaposlenem. Ne vem pa kako bom to čez čas uredila, ko bodo prispevki (morda) plačani (blokirani so in jim DURS pobere ves priliv za prispevke). Podjetje ima 15 zaposlenih. Lep šmorn, ni kaj.

Anka - 22.09.2010 - 12:00

Če bodo prispeki in dohodnina plačani, boste delali popravek REK-a in zraven dodali prilogo z obrazložitvijo.

Jaz pa sem imela problem, ko je direktor-lastnik plačal samo prispevke in dohodnine, neto pa ne, ker ni imel denarja, pa so mi na DURS pojasnili, da reka ne morem oddajati, ker ni osnove, da bi ga. Po ZDavP se dajatve obračunajo ob izplačilu neto plače. Če neto plače ni, ni obveznosti za dajatve.

Pa tudi vnesti se tega ne da, ker potem narobe napišeš, da je bilo neto izplačilo na nek dan, kar ni res. Ta oseba bo potem od tega neizplačanega dohodka konec leta plačala še dohodnino!!!!

Če ni neto plače, ni reka in ni dajatev - to po davčnem postopku.

Po kazenskem zakoniku pa je druga zgodba. Če dobro razumem, gre zdaj za izsiljevanje - ali oddate rek in plačate dajatve, ali pa vas prijavimo policiji za kaznivo dejanje. Ampak kaznivo dejanje ima naklep. Ali je naklep goljufanja delavcev to, da ti noben več ne plača? Da ti je najemodajalec zaplenil že vse tovornjake, ti pa imaš odprte terjatve še iz leta 2008, da moraš dopustiti ljudi, ker ni denarja za plače, kaj šele za odpravnino? Po drugi strani pa nekateri direktorčki plačujejo za različna kvazi svetovanja, za plače pa ni, si nagrebejo premoženja na račun družbe, ki jo vodijo, ob tem pa pravijo, da nimajo slabe vesti? Saj je najbrž res nimajo. Vse to bo zdaj šlo na policijo, ampak upam, da bodo znali posortirati primere in da "velika" imena ne bodo še naprej uživala brez slabe vesti v svojem nakradenem razkošju, tisti reveži, ki so poslovno zabredli zaradi slabih odločitev, prepočasnega reagiranja ali pa zgolj zato, ker njihovi kupci ne plačujejo več, pa na ričet. Ampak hudiča, tej državi ne verjamem več! Vedno se izkaže, da so eni bolj enakopravni od drugih (nas raje).

tina - 22.09.2010 - 17:45

Tana, zakaj boš imela kasneje probleme ? Neto je izplačan, torej je obveznost za prispevke nastala, ko bo denar boš plačala - REK obrazcev pa ne spreminjaš. Saj od datuma izplačila ndeta tečejo zamudne obresti za neplačane prisp. in davek.

tana - 23.09.2010 - 13:43

Jaz pa mislim, da je potrebno, ko so prispevki plačani, popravljati REK-e in individualno vpisovati, komu so prispevki plačani in komu ne. Ali se motim?

virineja - 22.09.2010 - 09:46

Delno bi se strinjala z DURS-om: v primeru, ko je lastnik podjetja hkrati tudi direktor in npr. zavarovan na podlagi 040 in si "izplačuje plačo" na podlagi katere plačuje prispevke - v tem primeru mora oddati REK do roka, ki velja za obrazec OPSV! (v zakonu ZPIZ je datum 15. v mesecu za plačilo/obračun prispevkov natančno določen).