krpan in druščina postani član

Naslov teme: Storno avansa izpred 8-ih let

5923  18.09.2010 - 11:42h / DDPO / Avtor: Pepelka / 95 / 9

Pred 8-imi leti smo tuji družbi iz EU plačali avans za investicijo, ki pa se nikoli ni realizirala, danes pa ugotavljamo, da je faktura za ta poslel ves ta čas bila pri nas v komerciali. Glede na dejstvo, da iz tega avansa ne bo nobenih obdavčljivih prihodkov smatramo, da bi dani avans zapirali z izrednimi odhodki iz preteklih let, za DDPO pa bi te odhodke izvzeli iz davčne bilance (davčno nepriznani odhodki). Kaj menite, ali bi to bilo O.K.? (v skladu z našimi računovodskimi usmeritvami, zapisanimi v internem aktu družbe ne gre za bistvene popravke napak iz preteklih let). 

martina - 18.09.2010 - 14:14

Zakaj pa ne prevrednostovalni popravek terjatve? Če ste plačali avans, ki ga ne morete dobiti nazaj.
Ne razumem pa, kaj je s fakturo v komerciali. Je bil posel realiziran? Pišete, da ne, obstaja faktura??? 

uxqnavp - 23.09.2010 - 05:08

2e3jTf vmhrfqumztiz, [url=http://wxidyasajdmv.com/]wxidyasajdmv[/url], [link=http://bjbpfmvvkipl.com/]bjbpfmvvkipl[/link], http://bkaxhjavflvp.com/

SIMONA - 19.09.2010 - 09:44

Kaj boste pa naredili s fakturo??? Avans pokrivate s fakturo, pa z ostankom naredite tako kot ste napisali

rovan - 19.09.2010 - 09:46

Malo zmede v vaših podatkih. Če ste plačali avans bi morali dobiti fakturo za to "investicijo". Ne razumem o kakšnih prihodkih govorite. Vsekakor je to popravek vrednosti terjatve (kto 13) , ker ta terjatev ni bila prihodek je kot odhodek v celoti izvzeta iz davčne bilance. Predvidevam za kakšno nakazilo je šlo, zato počistite tako kot vam svetuje tudi Martina. Če je to velik znesek bo poslovna bilanca zelo slaba (boniteta pri banki), davek od dohodka pa se bo morda celo moral plačevati?!

rovan - 19.09.2010 - 09:51

odgovor na Simonin komentar. Sej ni dovolj samo faktura, če gre za invseticijo mora biti nekaj tudi na osnovnih sredstvih. Če pa je strošek je pa tudi davčno nepriznan, tako da je odpis terjatve ali knjižen neki strošek? rezultat v bilancah enak. Treba je pa obrazložitev k bilanci uspeha zakaj se ni ta račun 8 let poknjižil.

Pepelka - 19.09.2010 - 13:56

Hvala vsem za razmišljanja. Zadeva vsebinsko ni enostavna, pa še mednarodni spor je  v ozadju. Očitno bomo spor izgubili, zato naša plačila za opremo, ki nikoli ni bila usposobljena za pripoznanje v poslovnih knjigah, danes predstavljajo (po mojem mnenju) neke vrste izredni odhodek (ali pa prevrednotovalni, če oslabimo terjatve za dani avans preko popravka) -v vsakem primeru davčno nepriznanega z vidika DDPO. Sem prav razumela?

Mateja - 20.09.2010 - 07:43

Tudi jaz imam podoben problem, za ta avans smo oblikovali popravek vrednosti terjatev in znesek izvzeli iz davčne bilance. Problem pa mi nastane zdaj, ko bo potrebno to odpisati, ker do realizacije posla ni prišlo. Mi smo namreč dobili račun za predplačilo in si na osnovi tega poračunali DDV. Najbrž bo zdaj pri odpisu potrebno ta DDV plačati. Kako dolgo sploh lahko pustim terjatev na popravkih ???

rovan - 20.09.2010 - 09:15

Če je bil to posel legalen potem naj vam dobavitelj vrne denar in izstavi dobropis -storno avansnega računa. ČE pa je bil posel fiktivni potem speljete postopek kot smo komentirali dgodek go. Pepelke, odbitni DDV, ki ga ona nima pa bo potrebno pri vas zdaj na osnovi temeljnice  upoštevati in plačati. Če je vaš dobavitelj za prejeti avans plačal DDV ga lahko na osnovi storna avansnega računa, ki mu ga vi overite tudi zmanjša svojo obveznost. Vse je odvisno za kakšen posel je šlo.

zzspghyodw - 23.09.2010 - 10:10

D2ztMg pzkdyhdgdjfq, [url=http://uvnzpblzpkxq.com/]uvnzpblzpkxq[/url], [link=http://eedbhpeenbqs.com/]eedbhpeenbqs[/link], http://ttbczxgdzikr.com/