krpan in druščina postani član

Naslov teme: lastnik in direktor enoosebne družbe - ponovno

5853  15.09.2010 - 11:04h / DDPO / Avtor: nevedna gospa / 299 / 6

Spoštovani,

veliko je bilo že govora o lastniku enoosebne družbe glede izplačevanja plače ali plačilo prispevkov za lastnike podjetij, ki nimajo plače; pa vendar bi Vas prosili še za kakšne komentarje na vire podatkov s katerimi razpolagamo preko nekakšnega "internega pravilnika" - tako vsaj pravi naša stranka, ki se je glede na podano na DURS-u obrnila na nas.

Družbenik - direktor enoosebne družbe pravi, da si lahko izplačuje plačo in nadomestila, če ima z družbo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi (rek 1). Če le te pogodbe sklenjene nima, pa se obračunajo samo prispevki od najnižje pokojninske osnove (obrazec opsvl), direktor pa sklene s podjetje pogodbo o poslovodenju, pri kateri se plačuje dohodnina 25% od osnove, ki si jo je direktor določil v omenjeni pogodbi.

Mi smo dosedaj obravnavali lastnike enoosebnih družb po sistemu obračuna prispevkov (obrazec opsvl) in pogodbe o poslovodenju.

Stranka pa se sklicuje na: če ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi si lahko izplačuje plačo in nadomestila, če pa te nima pa obrazec opsvl.

Po našem mnenju bi potem vsak lastnik sklenil pogodbo o zaposlitvi z družbo in obrazca opsvl sploh ne bi bilo, saj bi bil zavarovan iz naslova delovnega razmerja ne pa iz drugega poslovnega razmerja.

Prosimo Vas in se Vam hkrati zahvaljujemo za Vaša mnenja glede podanega.

SIMONA - 15.09.2010 - 14:57

Glede tega je bilo že dosti napisano.... Če pogledate stališče, je enoosebna družba v bistvu eno in ista oseba, ampak na eni strani kot vodilni delavec oz.direktor in na drugi strani kot delavec. Eni zagovarjajo to, drugi drugače, tukaj so mnenja precej različna.
Jaz ne vem, zakaj si delavec ne bi izplačal plače (REK-1, šifra 1101) in če še kaj ostane pod šifro 1108 - vodenje poslovnega objekta, kjer plača prav tako 25 % dohodnino in 6 % zpiz.
Kaj menite drugi?

MAG - 15.09.2010 - 20:28

Jaz sem lastnik enoosebne družbe (d.o.o.) in tudi direktor. Normalno sem zaposlen v podjetju pod šifro 01, imam individualno pogodbo, ki mi jo je podpisal prokurist, oddaja se REK-1 tako kot za vse druge zaposlene. Sicer, plačo imam višjo kot je določena po zakono (najnižja pokojninska osnova). Do sedaj mi nihče ni kaj rekel, da se ne bi smel zaposliti v družbi, tudi na ZZZS ob prijavi niso komplicirali. Tukaj ne vidim kakšnega problema.

Katja - 16.09.2010 - 07:33

Možno je oboje (objavil DURS 17.12.2009). Paziti je treba samo, da je plača vsaj v višini najnižje pokojninske osnove.  PRISPEVKI ZA SOCIALNO VARNOST LASTNIKOV ZASEBNIH PODJETIJ (prispevki, dohodnina, DDPO)

Andreja - 21.09.2010 - 23:02

Pozdrav!

 

ali lahko pošlje kdo link za durs, kjer piše da je možno oboe (plače in drugi dohodki). Zanima me ali imajo lastniki enosoebnih družb, ki so poslovodje hkrati možnost izbire med pogodbo o zaposlitvi in pogodbo o poslovodenju. Ali Durs pogojuje obliko pogodbe in način plačevanja prispevkov?

 

Veliko je napisanega na to temo, ogromno sem raziskovala, vendar si nekatera mnenja nasprotujejo. Link bi bil zelo dobrodošel, da si dokončno razjasnim še zadnje dileme.

 

Hvala vsem!

Kroglica - 16.09.2010 - 07:46

Glede tega že dolgo vlada zmeda oz. neenotna mnenja in tolmačenja.
Nekaj o tem boste našli tudi v letošnji reviji X, št. 6, v prispevkom z naslovom "Zavarovanje in obdavčitev dohodkov poslovodij....". Po pojasnilu ZPIZ-a naj bi bilo dopustno, da se družbeniki
enoosebnih družb, ki so poslovodje, zavarujejo po osnovi 001 le do uveljavitve novega zakona
ZPIZ-1 01.09.03. Omenjena pa je tudi sodba Vrhovnega sodišča iz leta 2008 (Ips 167), ki pravi,
da družbenik enoosebne družbe ne more skleniti delovnega razmerja v svoji družbi.
Menda pa ZPIZ izplačevanje plač tolerira (?), če so plačani prispevki vsaj od najnižje predpisane osnove.
V glavnem predlagam vam, da si preberete še ta članek.

Prva Brina - 16.09.2010 - 09:08

Poznam enaka pojasnila kot Kroglica. Pri nas delamo tako, da v primeru, če je na M1 vpisana šifra 001 in če so plače redne do 15. v mesecu ne spreminjamo sistema in oddajamo REK. Če je na obrazcu šifra 040 ali če plače niso redne vztrajamo na plačilu prispevkov preko obrazca OPSVL. Plačo pa se obračunava na osnovi pogodbe o poslovodenju.

Lp