krpan in druščina postani član

Naslov teme: zapiranje s.p.

5839  14.09.2010 - 20:26h / DDPO / Avtor: Suzi / 62 / 4

s.p. je pred dvema mesecema nabavil osebni avto, ki ga je plačal iz lastnih sredstev, saj ni niti imel dovolj prihodkov zanj. Na računu in v prometnem dovoljenju je xy s.p. Zdaj je dopolnilno dejavnost zaprl. Ali mu gre neodpisana vrednost (amotizacija 1 mesec) oz. tržna vrednost v prihodke? Ni mi logično, plačal je tako iz gospodinjstva, zdaj pa bo zaradi prenosa v gospodinjsto plačal davek? Poslovati je pričel tudi komaj letos januarja, tako da ni nobenega prejšnjega dobička iz katerega bi plačal ta avto. Lepo prosim za kakšno mnenje.

martina - 15.09.2010 - 12:19

Prenos iz gospodinjstva, ki je ostal od nabave, in prenos v gospodinjstvo ob zaprtju dejavnosti se izničita oz. je dobiček le morebitna pozitivna razlika, ki gre v gospodinjstvo.
Če sicer ni drugega dobička, ga tu tudi ni, ampak le negativna razlika, ki je enaka amortizaciji.

pic - 15.09.2010 - 12:51

Kolikor razumem je samo denar šel iz gospodinjstva v dejavnost, nabava avtomobila je bila poknjižena direktno v osnovno sredstvo. Sedaj pridobite ocenitev tega avtomobila in razliko med ocenitvijo in knjigovodsko sedanjo vrednostjo poknjižite v odhodke oz. prihodke pred zaprtjem s.p.-ja.
Če se motim, naj me kdo popravi... 
Za ta dva meseca je še vprašanje priznanja stroškov (amortizacije, registracije, goriva...) kot davčno priznane stroške.

Suzi - 15.09.2010 - 13:09

Da, denar je šel iz gospodinjstva, avto je v osnovnih sredstvih. Nakupna vrednost je bila 2.300 eur, pred dvema mesecema, torej tudi zdaj ne verjamem, da je lahko bistveno drugačna cenitev. V vsem obdobju do zdaj je izdal en račun za 1.200 eur januarja. Stroškov glede avta ni, ker enostavno ni računov, samo amortizacija in zavarovalna polica? Rezultat poslovanje je približno nič, nekaj malega verjetno izgube, ko še nisem razknjižila avta! Knjigovodska vrednost, ki je verjetno v tem primeru tudi tržna MORA torej med prihodke in je obdavčena? Vem, da je naredil napako, vendar se mi vseeno to ne zdi nekako fer, saj niti za avto ni dovolj zaslužil, zdaj pa bo obdavčen. Ampak bilanca pa mora biti po zakonu, to je to.
To sprašujem ali je kakšna možnost izničenja kot piše Martina, da nabava oz. prenos avta ne bi ustvarila dobička?
Na kakšen način bi se lahko to knjigovodsko izničilo, Martina ali lahko lepo prosim še knjiženja?

Suzi - 15.09.2010 - 15:05

Tako imam odgovor DURS-a, če koga ta tema zanima. Zelo preprosto: zakaj pa je kupil avto na s.p., zdaj bo pač plačal davek! Napisala sem naravnost, povedano mi je bilo v olepšani obliki.  Nobene dileme več.
Hvala še enkrat za trud in odgovore