krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prekršek da ali ne

5750  09.09.2010 - 11:57h / Ostalo / Avtor: Majda / 63 / 8

Direktor je prišel z idejo, da se zaposlenim namesto nadur dodatno delo izplača tako, da nam neka druga firma izstavi račun za njihovo delo. Meni zadeva smrdi, ne znam pa utemeljiti, zakaj tako ne gre. Lahko pomagate? V to, kako bi jih ta druga firma plačevala, se niti ne bi spuščala.

pika - 09.09.2010 - 12:13

o.k. neka firma bi vaši firmi izstavila račun, nato bi vaša firma to plačala, kako pa bi potem to plačilo do vas prišlo - kot izplačilo po podjemni pogodbi, avtorski pogodbi..., nekako bi moglo biti urejeno, po moje bi bilo to še bolj zakomplicirano....

Majda - 09.09.2010 - 12:46

Kako bi druga firma plačevala našim zaposlenim me niti ne zanima, zanima me, ali bi bili mi v prekršku, če bi normalno izplačali plače za redni delovni čas, za ostalo pa plačali račun za opravljeno storitev.

L.. - 09.09.2010 - 13:08

Najprej pomislim, da bi vas delavci lahko tožili za neizplačane nadure, ker vi ne bi imeli dokazila o tem, da ste ure delavcem plačali.

Sabina V - 09.09.2010 - 13:19

Lahko pa naredite tako da se delavec po 8h odčekira torej gre uradno iz službe. Delo ki bi ga opravljal po tem času pa bi delal za drugo podjetje.
Primer da bi imela jaz pogodbo o zaposlitvi z enim delodajalcem da delam eno delo lahko pa preko podjetja X delam za to isto podjetje še nekaj drugega. Za to drugo stvar prvo podjetje podjetje X najame kdo pa dela pa prvo podjetje ne briga. no ja če bi želela dobiti jaz plačano potem bi to drugo podjetje meni moralo izplačati plačo in torej tudi plačati dohodnino in prispevke. Torej sem na istem če je bruto znesek izsti če je pa izsti neto znesek sem pa na slabšem ker potem bi pomenilo da mi podjetje plačuje premalo akontacije dohodnine posledično jo bom morala doplačati konec leta.

Podjetje ima načeloma lahko zaposlene ki delajo eno delo in potem tudi za pomoč najame še drugo podjetje kako pa ta denar pride v roke tistega ki je delal če je legalno pomeni plačilo davkov in prispevkov. Preko drugega podjetja, vkolikor bi bilo legalno, je samo še dražje, več davkov, pa bančne provizije in administracija. Če pa misli izplačevati na roke pa lahko tudi iz tega prvega podjetja

GMM - 09.09.2010 - 15:05

Plačilo za nadure delavcem za opravljeno nadurno delo vsekakor pripada in če obstaja dovolj natančna evidenca lahko neplačilo nadur tudi iztožijo.
Če nadure delodajalec ne izplačuje jih pa naj delavci pač ne opravljajo.

Go-stinka - 10.09.2010 - 00:07

V podjetju kjer sem bila prej zaposlena, smo poznali t.i. prerazporeditev ur, ali porabo višek ur v času ko je bilo to možno.

tina - 10.09.2010 - 07:09

Vse res kar je napisano. Vaš delodajalec pa verjetno razmišlja o računu s.p. in bi vam nadure izplačal v neto znesku z gotovino. S tem bi precej prihranil, delavci pa bi plačilo za delo dobili. Če vam je stiska z likvidnostjo, bi bilo za vašega delodajalca to nekakšna rešitev, da zagotovi plačilo delavcem. Če bi bil račun izstavljen iz druge d.o.o. pa ne vidim smisla.

Opa Zovalec - 10.09.2010 - 08:19

Joj, kako to, da se na kaj tako enostavnega nisem sam spomnil?

Aja, ker je to davčna utaja, ker se poslovne knjige ne vodijo na podlagi verodostojnih listin, ker ....